Pozadí stránky
Pozadí stránky

Cizinka, Medvědín, Neobyčejný kluk. Příběhy o lásce, které byly zfilmovány
2. 3. 2021 7:28 | Patricie Kolohnátková

Cizinka, Medvědín, Neobyčejný kluk. Příběhy o lásce, které byly zfilmovány

Hledáte velké příběhy, na které jen tak nezapomenete? V dnešním výběru jich je celkem šest a jejich kvalitu mimo jiné potvrzuje také skutečnost, že byly všechny zfilmovány. Nejnovějším přírůstkem je Medvědín Fredrika Backmana. Podívat se na něj můžete na HBO, je z velké části o hokeji, líbit se vám ale bude i v případě, že tento sport moc nemusíte. V příběhu Neobyčejného kluka zazářila ve filmu Julia Robertsová a Podivuhodný případ Benjamina Buttona si zase vysloužil Oscary díky Bradovi Pittovi a Cate Blanchettové. Ve výběru ale nechybí ani Než jsem tě poznala Jojo Moyesové, která má na Databázi knih fantastických 91 %, nebo Cizinka s romantickým příběhem z 18. století. Geniální přítelkyně je pak historickou ságou z Neapole 20. století, jejíž protagonistky Lilu a Elenu budete milovat i nenávidět, rozhodně ale nepřestanete číst nebo poslouchat až do posledního slova.

......................................................

Jojo Moyesová: Než jsem tě poznala

Žánr: Světová literatura, román, pro ženy I Hodnocení na Databázi knih: 91 %

Dokonalá pohádka pro všechny, kdo aspoň občas touží po romantice, se jmenuje Než jsem tě poznala. A jde také o hollywoodský film z roku 2016 s Emiliou Clarkovou a Samem Claflinem v hlavních rolích. Hlavní hrdinkou je Louisa, která má život přesně nalinkovaný. Svoji práci v bistru miluje, k tomu má už roky stálého přítele a všechno, co ke svému štěstí potřebuje, začíná a končí s hranicemi jejího rodného městečka. Jenomže potom bistro zavřou a ona musí začít hledat novou práci.

To Will Traynor oproti Louise žádný pecivál není. Jeho životem jsou velké obchody, stovky tisíc dolarů a samozřejmě také adrenalin, bez kterého si nedokáže představit ani jeden jediný den. Pak ale přijde nehoda, která Willa upoutá na invalidní vozík. Mladý muž si je jistý, že jeho život právě skončil.

V této situaci k němu nastupuje ošetřovatelka v podobě Louisy Clarkové. A zatímco ona srší optimismem a radostí ze života, Will je naopak náladový, má deprese a přemýšlí, že všechno skončí. Louisa a Will jsou zkrátka naprosto nesourodou dvojicí, která se neshodne ani na základních věcech. Může tento příběh skončit jinak než obrovským fiaskem? Víc než patnáct hodin poslechu v podobě audioknihy dostala na starosti Eva Josefíková.

......................................................

Diana Gabaldon: Cizinka

Žánr: Světová literatura, román, pro ženy I Hodnocení na Databázi knih: 85 %

Nejen díky seriálu, na který se můžete podívat na Netflixu, je Cizinka už nějakou dobu hitem. Hlavní postavou je Claire Randallová, která se v roce 1943 po delší době znovu potkává se svým manželem Frankem. Aby si našli čas pro sebe, odjedou na skotský venkov, kde má Frank kořeny. Vášnivá botanička Claire se často vydává do okolí a při jedné ze svých výprav najde na kopci Craigh na Dun mystickou mohylu. A když se jednoho z kamenů dotkne, začnou se dít věci…

Claire náhle zjistí, že se přesunula v čase do roku 1743, kdy Skotskem zmítaly boje tamních horalů s britskými vojáky. Protože má britský přízvuk, všichni místní ji nejdřív považují za anglickou špionku. Claire je ale také vybavena léčitelskými schopnostmi, a tak se záhy seznámí s Jamiem Fraserem, který jí nabídne ochranu. Jenže pak potká příbuzného svého muže z 20. století, kterým je kapitán Jonathan Randall, a začíná být víc než jasné, že její život už nebude stejný ani v jednom z obou století.

Další e-knihy ze série

Cizinka je román pro ženy a na žádný jiný žánr si ani nehraje. Jen tak mimochodem ale přiblíží nejen bouřlivé dějiny Skotska, ale také zvyky i obyčejný život, který v 18. století za kanálem La Manche panoval. Uživatelka befel na web Databáze knih napsala: „Od té doby, co jsem ji dočetla, chci jet do Skotska. Cizinka mě dokonale vtáhla do děje, četla jsem dlouho do noci a nechtěla ji odložit. Skvělý příběh!” Audioknihu načetla Jitka Ježková.

......................................................

Elena Ferrante: Geniální přítelkyně

Žánr: Světová literatura, román I Hodnocení na Databázi knih: 84 %

Elena a Lila. Seznamte se se dvěma kamarádkami, které vyrůstají v 50. letech v Neapoli. V prostředí, kterému pevnou rukou vládnou muži. Příběh vypráví Elena a s oběma dívkami se poprvé setkáte zhruba v době, kdy nastupují do školy. Elena je v podstatě hodná holka, Lila je naopak nespoutaná, odvážná a vždycky si jde tvrdě za svým. Právě proto Elena Lilu tolik obdivuje a právě proto se Lila tváří, že ji to šíleně otravuje.

První díl ze série Geniální přítelkyně je o dospívání obou hrdinek. Hlavně ale o přátelství, které je v tomto období dost komplikované. A v padesátých letech v Itálii tomu nebylo jinak. Román ukazuje, že na studium tehdy rozhodně nedosáhly všechny ženy, lhostejno, jak inteligentní byly. Ženy byly tehdy primárně chápány jako matky dětí, případně pečovatelky o domácnost. Jak se s tím Lila a Elena vyrovnají?

Další e-knihy autorky

„Zhruba po padesáti stránkách nastal zvrat a já jsem měla problém knihu odložit. Ferrante má neuvěřitelný talent vykreslit postavy, popsat jejich niterné pocity a vzájemné vztahy, to vše zasadit do prostředí, ve kterém se děj odehrává,” zhodnotila román uživatelka swon na serveru Databáze knih.

Geniální přítelkyně se stala takovým fenoménem, že kanál HBO právě natáčí už třetí sérii, a je třeba říct, že se mu ty první dvě mimořádně povedly. Audioknihu pak načetla Zuzana Slavíková.

......................................................

Francis Scott Fitzgerald: Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Žánr: Světová literatura, povídka I Hodnocení na Databázi knih: 84 %

Vítěz hned tří Oscarů s Bradem Pittem, Cate Blanchettovou nebo Julií Ormondovou, to je jeden z nejkouzelnějších příběhů o lásce s názvem Podivuhodný případ Benjamina Buttona. Stojí za ním americký klasik Francis Scott Fitzgerald, mimo jiné autor Velkého Gatsbyho, jehož doménou byla hlavně společenská dramata. Benjamin Button je pak z jiného soudku - jde o humornou povídku.

Příběh se odehrává v polovině 19. století, kdy se do bohaté jižanské rodiny narodí první a jediný syn. Problém ale spočívá v tom, že vypadá jako velmi starý muž. Místo dudlíků ho taky zajímají otcovy doutníky, které mu chodí tajně krást, a svůj čas nejradši tráví při dlouhých rozhovorech s dědečkem. Tam ale komplikace nekončí, místo stárnutí totiž Benjamin mládne. A dostává se do tak paradoxních situací, kdy si například za vojenské zásluhy vyslouží frčku generála, přijmout ji ale nemůže, protože coby teenager nebudí u vojáků respekt. Už záhy po narození se také seznámí s holčičkou Daisy, která se pro něj stane osudovou ženou na celý život. A to i přesto, že Daisy stárne, zatímco Benjamin je mladší a mladší.

Další audioknihy autora

......................................................

R. J. Palaciová: Neobyčejný kluk

Žánr: Světová literatura, pro děti a mládež I Hodnocení na Databázi knih: 91 %

O té nejsilnější lásce - mezi dětmi a rodiči - je příběh Neobyčejný kluk, v němž se na filmovém plátně objevila Julia Robertsová či Owen Wilson. Hlavní hrdinou je malý August, kterému ale nikdo neřekne jinak než Auggie. Je mu deset let a nejradši si hraje na kosmonauty. A i když miluje vesmír, hlavní důvod je trochu jiný - narodil se se zdeformovaným obličejem, a za to, že vypadá jinak, než jeho vrstevníci, se dost stydí. Proto se také učí doma a nejradši si hraje se svojí starší sestrou Viou.

To má ale teď skončit, když rodiče rozhodnou, že už je na domácí výuku dost velký, a tak musí začít chodit do školy. O tom, jak to všechno zvládne, se v e-knize dozvíte nejen z jeho pohledu, ale také na základě vyprávění jeho rodičů či sestry. „Nádherný román o statečném klukovi, s kterým se život nemazlil, ale on se stejně nikdy nevzdal a dokázal svět kolem sebe rozzářit svým úsměvem, vtipem a dobrým srdcem. Nezáleží na tom, jací jsme navenek, ale záleží na tom, jací jsme uvnitř!“ napsala na server Databáze knih VeruMalfoy.

......................................................

Fredrik Backman: Medvědín

Žánr: Světová literatura, román I Hodnocení na Databázi knih: 90 %

Je to jen pár týdnů, co se na HBO objevila severská pětidílná minisérie s názvem Medvědín. Autorem není nikdo jiný než Fredrik Backman, spisovatel, který miluje sportovní prostředí. Zatímco ale v románu Tady Byla Britt-Marie hraje hlavní roli fotbal, tady se s pukem sviští po ledu. Ve středobodu příběhu je juniorský tým, který se připravuje na svůj životní zápas - semifinále ligy. Událost je to ale pro celé město, zchudlý Medvědín si od vítězství slibuje přilákání sponzorů, a tedy i třeba víc šancí na dobrou práci a rozkvět města.

A právě o obyvatelích tohoto zapadlého městečka je román především. Je tu Kevin, nejtalentovanější hráč, který nejspíš už asi brzy zamíří do NHL, jeho rodiče ale nikdy nebyli na zápase. Je tu Amat, který miluje hokej víc než cokoliv na světě, hlavně ale chce pomoci své mámě, aby už nemusela nikdy uklízet na stadionu.

Další e-knihy autora

Je tu také ředitel klubu Peter se ženou Mirou, kteří si na první pohled přestávají rozumět. Už na ten druhý je ale jasné, že je všechno úplně jinak. A pak je tu ještě jejich dcera Maya s nejlepší kamarádkou Annou, které milují hokej vlastně jen kvůli hokejistům. To všechno ale jen do onoho večera, kdy se stane něco, po čem už děti nikdy nebudou dětmi, a co od základu změní celý Medvědín. O audioknihu se postaral Pavel Soukup.

......................................................