Pozadí stránky
Pozadí stránky

Šlachta, Zibura, Sapkowski. Vybírejte z 5 nejpopulárnějších audioknih
16. 2. 2021 9:23 | Patricie Kolohnátková

Šlachta, Zibura, Sapkowski. Vybírejte z 5 nejpopulárnějších audioknih

Hledáte způsob, jak si skvěle zkrátit dlouhou chvíli nebo plnění nudných povinností? Jestli rádi posloucháte, máme pro vás pět audioknih, které jsou mezi uživateli O2 Knihovny vůbec nejoblíbenější za minulý rok. Jasným favoritem je Třicet let pod přísahou tandemu Robert Šlachta a Josef Klíma. Druhý jmenovaný si také vzal na starost sepsání filmového hitu Šarlatán režisérky Agnieszky Holland. Útěk do světa fantazie nabízí Sapkowského Zaklínač a jeho povídkové Poslední přání. Mark Manson vám zase řekne něco o Důmyslném umění, jak mít všechno u pr**le. Poslední tip je pro všechny nyní nešťastné cestovatele, pro které jsou sázkou na jistotu Prázdniny v Evropě Ladislava Zibury. A my vám přejeme, aby se vám audioknihy líbily stejně jako ostatním uživatelům.

......................................................

Josef Klíma: Robert Šlachta - Třicet let pod přísahou  

Žánr: Česká literatura, biografie, politologie, mezinárodní vztahy I Hodnocení na Databázi knih: 84 %

Spojení bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu s investigativním novinářem Josefem Klímou, to je audiokniha Robert Šlachta - Třicet let pod přísahou. Obsahuje rozhovor, který je načtený jak Klímou samotným, tak i Davidem Prachařem a dalšími.

Robert Šlachta tu dává osobní zpověď svého nejen soukromého, hlavně ale pracovního života. A ač se samozřejmě nedozvíme úplně všechno, celá řada detailů z kauz jako Nagyová, Pitr, Vidkun, Bereta a mnoha dalších jistě překvapí. „Musím říct, že tohle bylo něco. Člověk si ani nedovede představit, co vše se u nás děje. Třicet let pod přísahou by mělo být povinnou četbou každého občana. S čistým svědomím mohu doporučit,“ napsala Nikola97 na server Databáze knih.

......................................................

Andrzej Sapkowski: Zaklínač I - Poslední přání

Žánr: Světová literatura, povídky, fantasy I Hodnocení na Databázi knih: 90 %

Legendárního Garalta z Rivery asi není třeba představovat - kromě počítačové hry v poslední době zazářil třeba v seriálu z dílny Netflix. Jeho počátky ale pochopitelně sahají do světa psaných příběhů Andrzeje Sapkowského. První díl s názvem Poslední přání je souborem povídek, který Garalta ukazuje takového, jaký je. Jde o neúprosného zabijáka monster a magických tvorů, a když na to přijde, tak i lidí. Tedy v případě, kdy se zlouni pokoušejí ohrozit lidské plémě.

Co je na Zaklínači sympatického, je skutečnost, že se rozhodně nejedná o všemocnou, nesmrtelnou postavu. Naopak, Garalt je z masa a kostí, a tak si ze svých výprav odnáší šrámy na těle i na duši. Co mu ale i přesto nechybí, je humor, díky kterému se zapsal do srdcí milionů čtenářů, hráčů, diváků i posluchačů po celém světě.

Všech šest povídek je pak součástí audioknihy Poslední přání, kterou si můžete poslechnout jako dramatizaci s plejádou českých hvězd. Vypravěčem je Jiří Plachý, Jiří Dvořák propůjčil hlas Garaltovi a kromě nich tu uslyšíte například Miroslava Táborského, Petru Horváthovou, Ivana Čermáka nebo Veroniku Bajerovou.

......................................................

Josef Klíma: Šarlatán

Žánr: Česká literatura, román, biografie I Hodnocení na Databázi knih: 82 %

Filmový hit Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli vypráví příběh lidového léčitele Jana Mikoláška. Jde o skutečnou postavu ze středních Čech, která ač neměla lékařské vzdělání, dokázala pomoci tisícům lidí včetně nejvýznamnějších politiků.

Mikoláškova příběhu se před časem chopil respektovaný scénárista Marek Epstein a hvězdné režisérce Agnieszce Holland se jeho práce natolik líbila, že ji převedla na filmová plátna. Třetím hrdinou je tu pak Josef Klíma, který scénář přepracoval do románové podoby. Zbývá jen doplnit, že audioknihu načetl Lukáš Hlavica

Podívejte se na trailer k filmu Šarlatán

......................................................

Mark Manson: Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**ele

Žánr: Naučná literatura, osobní rozvoj I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 65 %

Už odmalička nám všichni říkali, že s pozitivním přístupem nejdál dojdeme. Že musíme se všemi vycházet a na všechny strany se usmívat. Co si budeme povídat, korporace i velké agentury jsou pozitivním drilem pověstné. Pokud ale budete poslouchat Marka Mansona, budete se muset smířit s tím, že vám celý život všichni lhali.

„K čertu s pozitivismem,” říká Mark Manson. „Buďme upřímní, když něco stojí za prd, tak si to přiznejme a naučme se s tím žít.” Autor tvrdí (a své poznatky má opřené o vědecké studie), že nejdůležitější je v životě identifikovat, na čem nám opravdu záleží, a na to ostatní se prostě vykašlat. Náš život se totiž nezmění na lepší tím, že se budeme snažit měnit věci, které se nám nelíbí, ale tak, že se s nimi naučíme žít. Audioknihu načetl David Prachař.

......................................................

Ladislav Zibura: Prázdniny v Evropě

Žánr: Česká literatura, cestopis I Hodnocení na Databázi knih: 87 %

Nejnovější e-kniha od nejznámějšího českého cestovatele a spisovatele v jednom se jmenuje Prázdniny v Evropě. Jak název napovídá, Zibura tentokrát necestoval přes půl planety, zato ale budete moct sledovat jeho dobrodružství na starém kontinentu. Stopovací výprava začíná v Polsku, ve společnosti svérázných řidičů dorazíte do Pobaltí a dál za polární kruh. Podíváte se ale také do Atén a přes Balkán to vezmete zpátky do Čech.

Při cestě dlouhé čtrnáct tisíc kilometrů objevíte místa, o kterých se vám ani nesnilo, seznámíte se s neobyčejnými příběhy těch, se kterými se autor na cestách potkal, a mimo jiné zjistíte, že nemůžete bydlet na lepším kontinentu, než je Evropa. Audioknihu načetl Martin Písařík.

......................................................