Pozadí stránky
Pozadí stránky

Šarlatán, Stopařův průvodce a Mengeleho děvče. 5 audioknih, které teď stahujete nejvíc
7. 9. 2020 15:59 | Patricie Kolohnátková

Šarlatán, Stopařův průvodce a Mengeleho děvče. 5 audioknih, které teď stahujete nejvíc

Hledáte skvělý příběh, kterým byste si ukrátili dlouhou chvíli? Ostatní uživatelé O2 Knihovny si teď oblíbili těchto pět audioknih. Ve výběru hned dvakrát figuruje investigativní novinář a publicista Josef Klíma. Jednou zpovídal bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu, podruhé do románové podoby převedl filmový hit s názvem Šarlatán. Trochu historického napětí zažijete při Pomstě bílého jednorožce Vlastimila Vondrušky a Vojta Kotek vás v Restauraci na konci vesmíru provede druhým dílem Stopařova průvodce galaxií. Zbývá Jitka Ježková, která dostala na starost zvukovou podobu Mengeleho děvčete, co vyšla před pár dny.

......................................................

Josef Klíma: Robert Šlachta - Třicet let pod přísahou

Žánr: Česká literatura, biografie, politologie, mezinárodní vztahy I Hodnocení na Databázi knih: 89 %

Spojení bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu s investigativním novinářem Josefem Klímou, to je audiokniha Robert Šlachta - Třicet let pod přísahou. Obsahuje rozhovor, který je načtený jak Klímou samotným, tak i Davidem Prachařem a dalšími.

Robert Šlachta tu dává osobní zpověď svého nejen soukromého, hlavně ale pracovního života. A ač se samozřejmě nedozvíme úplně všechno, celá řada detailů z kauz jako Nagyová, Pitr, Vidkun, Bereta a mnoha dalších jistě překvapí. „Musím říct, že tohle bylo něco. Člověk si ani nedovede představit, co vše se u nás děje. Třicet let pod přísahou by mělo být povinnou četbou každého občana. S čistým svědomím mohu doporučit,“ napsala Nikola97 na server Databáze knih.

......................................................

Vlastimil Vondruška: Pomsta bílého jednorožce

Série: Hříšní lidé Království českého (26. díl) I Žánr: Detektivka, krimi, román
Hodnocení na Databázi knih: 83 %

Vše začíná smrtí Anežky, manželky Častolova z Frýdlantu, který je hrdým majitelem erbu Ronovců. Ta je nalezena mrtvá pod skalou, na níž se tyčí Častolovův hrad. Smrt nakonec královský popravce uzavře jako nešťastnou náhodu, problém ale je, že krátce nato je také nalezen mrtvý. Právě v tu chvíli se do všeho vloží Oldřich z Chlumu, i když tentokrát s velkou nechutí. S Častolovem ho pojí rodinné vazby a on na prošetření kývne jen díky slibu své ženě Ludmile.

Hned, jak se Oldřich pustí do pátrání, se ale začnou dít zvláštní věci - mysteriózně začínají umírat další a další lidé a vše navíc ukazuje na záhadnou soutěsku zvanou Peklo. Jak vyšetřování postupuje, začíná se ukazovat, že vraždy nikdo z podezřelých spáchat nemohl. Proto nastupuje církev - o jednání sil pekelných totiž není pochyb. Audioknihu načetl Aleš Procházka.

......................................................

Josef Klíma: Šarlatán

Žánr: Česká literatura, román, biografie I Hodnocení na Databázi knih: 87 %

Filmový hit Šarlatán, který bude asi ještě nějakou dobu plnit kinosály, vypráví příběh lidového léčitele Jana Mikoláška. Jde o skutečnou postavu ze středních Čech, která ač neměla lékařské vzdělání, dokázala pomoci tisícům lidí včetně nejvýznamnějších politiků.

Mikoláškova příběhu se před časem chopil respektovaný scénárista Marek Epstein a hvězdné režisérce Agnieszce Holland se jeho práce natolik líbila, že ji převedla na filmová plátna. Třetím hrdinou je tu pak Josef Klíma, který scénář přepracoval do románové podoby. Zbývá jen doplnit, že audioknihu načetl Lukáš Hlavica

......................................................

Douglas Adams: Restaurant na konci vesmíru

Série: Stopařův průvodce galaxií (II. díl) I Žánr: Světová literatura, humor, sci-fi
Hodnocení na Databázi knih: 86 %

Druhá část slavné série Stopařův průvodce galaxií dostala název Restaurant na konci vesmíru. Všichni čtyři protagonisté dostanou hlad, a tak se rozhodnou, že s tím musí něco udělat. Proto se vydají na cestu časem do té nejlepší restaurace, která kdy existovala nebo bude existovat. A jak už to tak u Douglase Adamse bývá, po cestě se i my, posluchači, něco přiučíme o historii a místopisu naší galaxie, ale i o gramatice pro cestovatele v čase.

„Nemohu než dát opět plný počet hvězd. Po prvním dílu se absurdnosti jenom stupňují. Marvin je depresivní čím dál víc. Zafod tápe, Artur je Britem do morku kostí a Ford? Ford na všechno na konci už jen nechápavě zírá. K celé sérii se budu ráda vracet,“ napsala na Databázi knih uživatelka Sněžková. Audioknihu načetl Vojta Kotek.

......................................................

Viola Stern Fischerová: Mengeleho děvče

Žánr: Literatura faktu, válečné, historie I Hodnocení na Databázi knih: 95 %

Životní příběh slovenské Židovky, který vypráví přímo hlavní hrdinka Viola, to je Mengeleho děvče. Začíná v Lučenci za první republiky ještě předtím, než město nedaleko Banské Bystrice anektují Maďaři. Situace místních Židů se postupně zhoršuje až na hranici únosnosti, a nakonec dojde na transport.

Když se Viola s příbuznými dostane do koncentračního tábora, bohužel si ji všimne doktor Mengele a ona se stává jedním z jeho děvčat. Jde o skupinu žen a dívek, na kterých provádí své šílené experimenty. Viole se nejen podaří přežít hrůzy koncentračního tábora, dočká se ale také osvobození a navzdory všemu i založí rodinu a má děti. Audioknihu načetla Jitka Ježková.

......................................................