Pozadí stránky
Pozadí stránky

5 novinek ze severu Evropy
24. 9. 2018 11:18 | Patricie Kolohnátková

5 novinek ze severu Evropy

Když se podíváte na seznamy e-knih, které právě vyšly, místy to vypadá, že celý svět tak nějak spí, zatímco na severu Evropy píší a vydávají jednu e-knihu za druhou. Při procházení novinek jsme pro vás vybrali pět kousků, které podle nás stojí za přečtení. Asi tušíte správně, že jde v první řadě o krimi a thrillery, zapomenout jsme ale nemohli ani na nejnovější počin skvělého švédského autora Fredrika Backmana s názvem My proti vám.

Ať už si vyberete kteroukoliv e-knihu, můžete si ji stisknutím jediného tlačítka „Send To Kindle” pohodlně poslat do vaší čtečky od Amazonu. S aktivací služby Moje kniha měsíce pak získáte každý měsíc jednu knihu podle vašeho výběru jen za 149 korun.

Podívejte se na více informací o službě Moje kniha měsíce

Mikaela Bley - Příliš horké léto

Žánr: Detektivky

Hodnocení na GoodReads: 74 %

5 novinek ze severu Evropy

Druhé pokračování příběhů o švédské reportérce krimi zpráv Ellen Tammové dostalo název Příliš horké léto. Ellen tentokrát odjíždí ze Stockholmu domů, aby se pokusila vyrovnat se smrtí své sestry-dvojčete, když jim bylo osm let. Tam se dozvídá, že nedaleko bylo nalezeno tělo ženy, kterou někdo ubil k smrti.

I přesto, že se zdá, že ji nikdo neznal, vražda otřese celým městečkem. Ellen se záhadnou smrtí i tím, kdo ona žena byla, začne zabývat. Čím déle ale pátrá, tím víc otázek vyvstává. A zjišťuje, že ani se smrtí její vlastní sestry to nebylo tak, jak to vypadalo…

Jørgen Brekke - Pátý element

Žánr: Detektivky, Thrillery

Hodnocení na GoodReads: 74 %

5 novinek ze severu Evropy

Třetí díl ze série Singsaker a Stoneová se jmenuje Pátý element. Policejního inspektora Odda před nějakou dobou opustila manželka Felicia. Pak se k němu rozhodne vrátit, najednou to ale vypadá, že se proti ní všechno spiklo. Protože nelétají žádná letadla a nejezdí dokonce ani vlaky, půjčuje si Felicia auto a za manželem se vypraví po silnici. A to i přes sněhovou bouři obřích rozměrů, která zrovna řádí.

A pak najednou, kdesi uprostřed bílého živlu, Felicia beze stopy zmizí. Inspektor Odd po ní okamžitě začíná pátrat, jeho cestu k manželce ale oddaluje celá řada nejasností a dalších zločinů, na které při vyšetřování naráží.

Anna Tellová - 4 dny v Kábulu

Žánr: Romány, thrillery

Hodnocení na GoodReads: 77 %

5 novinek ze severu Evropy

4 dny v Kábulu je thriller od Švédky Anny Tellové, která je vrchní inspektorkou ve Stockholmu. Psát se rozhodla po dvaceti letech v armádě a u policie a jejím prvním románem jsou právě 4 dny v Kábulu. Jak je z názvu patrné, děj se odehrává v hlavním afgánském městě a zavádí nás do prostředí diplomatů.

Na tamním velvyslanectví jsou uneseni dva švédští diplomati. Na místo je povolána vyjednavačka Amanda Lundová, která je má za úkol osvobodit. Mezitím dostane švédský velvyslanec za podezřelých okolností balíček heroinu, jenž má diplomatickou poštou poslat do Stockholmu. V hlavním městě Švédska mezitím umírá jiný zaměstnanec ambasády. A k tomu se ukazuje, že někdo jde po samotném švédském velvyslanci.

Podaří se diplomata ochránit i přesto, že vyšetřování maří jak tamní policejní složky, tak dokonce i Švédi, kteří se chystají na návštěvu afgánského prezidenta a nepřejí si žádné problémy?

Kristina Ohlssonová - Potopa

Žánr: Detektivky, thrillery

Hodnocení na GoodReads: 79 %

5 novinek ze severu Evropy

Šestý příběh ze série o detektivech Fredrice Bergmanové a Alexovi Rechtovi se jmenuje Potopa. A začíná několika na první pohled naprosto nesouvisejícími událostmi. V jednom bytě je nalezený zastřelený postarší muž, který má na prstě snubní prstýnek své dcery. Jiný muž se zase pokouší najít svého bratra, který měl odjet do Austrálie, teď to ale spíš vypadá, že se nadobro ztratil. A do třetice je tu příběh jistého muže, u kterého se stupňuje násilí a jehož žena se bojí, že už dlouho své děti ani sebe neochrání.

Případy dostanou na starosti Fredrika a Alex, kterému navíc začnou chodit anonymní dopisy. Pisatel už má vzrůstající kriminality dost a chce ve všem zjednat pořádek. Jak vyšetřování pokračuje, začnou mezi jednotlivými případy vyplouvat na povrch souvislosti. Chytit pachatele, který je před policisty vždy o krok napřed, ale i tak vypadá jako nadlidský výkon.

Fredrik Backman - My proti vám

Žánr: Romány

Hodnocení na GoodReads: 88 %

5 novinek ze severu Evropy

Úplně nový román z pera Fredrika Backmana se jmenuje My proti vám a zavádí nás opět do hokejového Medvědína. Nejlepší kamarádky Maya a Ana tráví prázdniny na odlehlém ostrově a snaží se odstřihnout od všeho, co se doma děje.

Mezitím ale v Medvědíně narůstá řevnivost mezi jejich hokejovým týmem a týmem ze sousedního města, který vypukne naplno, když se potkají na společném zápase. Hráčská soutěživost se najednou mění v boj o moc, peníze a příležitosti. Vše navíc zkomplikuje jedno překvapivé tajemství, které buď celé město spojí dohromady, anebo ho nadobro rozloží.