Pozadí stránky
Pozadí stránky

Začtěte nebo zaposlouchejte se do mistra lidskosti Fredrika Backmana
30. 8. 2018 17:48 | Patricie Kolohnátková

Začtěte nebo zaposlouchejte se do mistra lidskosti Fredrika Backmana

Švédského spisovatele Fredrika Backmana asi není nutné nějak obšírněji představovat. Jeho debutový Muž jménem Ove to už před nějakou dobou dotáhl na filmová plátna a v postprodukci se nyní pracuje i na dalším románu Tady byla Brit-Marie. Jestli jste od tohoto skoro čtyřicetiletého spisovatele něco četli (anebo si poslechli v audioknižní podobě s přednesem výborných Jana Vlasáka a Valérie Zawadské), jsme si jisti, že ho neskonale milujete. A pokud ne, měli byste to co nejdřív napravit.

Fredrik Backman má neuvěřitelný vypravěčský talent, umí výborně vykreslit jednotlivé postavy, nechybí mu smysl pro humor a svým příběhům umí vetknout až dechberoucí dávku lidskosti. Prosto se budete často smát a občas vám ukápne slza, někdy navíc obojí dohromady.

A protože už za pár dní vychází jeho nejnovější román My proti vám a protože ho pro vás už teď máme coby předobjednávku se slevou 30 %, není na škodu si zrekapitulovat všechny skvělé příběhy, které zatím Fredrik Backman stihl sepsat.

Muž jménem Ove

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 91 %

Začtěte nebo zaposlouchejte se do mistra lidskosti Fredrika Backmana

Ove je takový hodně rozmrzelý dědek ze sousedství. Je samotář a nikoho nemá rád zvlášť proto, že se lidé podle něj dělí na nekňuby nebo lotry. Například nechápe, proč lidé opírají kola o přístřešek nad popelnicemi, když je tam na ceduli jasně uvedeno, že se to nesmí.

K zuřivosti ho také zaručeně dovede, když někdo jezdí autem v jeho obytné čtvrti, kde jsou auta zakázaná. Krom ryze švédského Saabu nesnáší všechny ostatní značky aut. A taky je tak trochu rasista a xenofob, co nenávidí zvířata.

Jeho postoj, který je jasně nalinkovaný, se mu ale jednoho dne začne hroutit. To když se vedle něj nastěhuje rodina s přátelskou Íránkou Parvaneh, švédským mamlasem a dvěma holčičkami. Kocoura ze sousedství, kterého Ove nemůže ani vystát, navíc začne šikanovat sousedka a její přiblblá psí sněhová koule. To tak Ove přeci nemůže nechat být!

Ještě předtím se ale musí zbavit té otravné rodiny ze sousedství, která se s ním pořád chce přátelit a navíc mu neustále nosí nějaká divná, nešvédská jídla, které je pak nucen jíst.

Co by můj syn měl vědět o světě

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 79 %

Začtěte nebo zaposlouchejte se do mistra lidskosti Fredrika Backmana

Pokud je na vás Deníček moderního fotra od Dominika Landsmana trochu moc na sílu a trochu moc plný vtipů za hranou, sáhněte po e-knize Co by můj syn měl vědět o světě. S citem a kouzelným humorem, který je autorovi vlastní, tu popisuje peripetie, s nimiž se potkávají (nejen) tatínci při výchově dětí.

Jak sám autor píše: „Mému synovi. Už teď se ti omlouvám. Za všechno, co udělám špatně. Za všechno, k čemu se nedostanu. Za minibus. Za kraťasy. Za tričko s nápisem „Správní chlapi váží přes 90 kilo“. Za snahu dát si „high five“ s tvými kamarády. Za tuto knihu. Knihu o věcech, které bys měl podle mě vědět o světě. O fotbalu, IKEA, o tom, jaké to je být mužem, o Bohu a smažené snickersové zmrzlině. O tom, jaké to je ztratit klíčky od auta a proč musel táta zabít zpívající plastovou žirafu. Tato kniha je především o snaze být dobrým rodičem. Protože chci, abys věděl, že jsem se vážně snažil úplně nejvíc, jak jsem uměl. Nikdo negooglil tolik jako já.”

Babička pozdravuje a omlouvá se

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 84 %

Začtěte nebo zaposlouchejte se do mistra lidskosti Fredrika Backmana

Else je sedm let, se svými vrstevníky si ale moc nerozumí, protože je trochu jiná než oni. Zato má babičku které je sedmasedmdesát, a s tou si naopak rozumí moc. Babička totiž vypráví fantastické příběhy, které Elsu zavádějí do kouzelného světa, kde není normální nikdo. Možná tak trochu jako ony dvě - o babičce říkají, že je čiperná, ale spíš myslí, že je tak trochu bláznivá. A o Else zase s oblibou povídají, že je na svůj věk vyspělá, Elsa ale občas tuší, že si spíš říkají, že je otravná.

„Patetická pohádka s hrdiny, které budete ze začátku trochu, možná i více nesnášet, pak ale zjistíte, že to jsou skvělí lidé, a konec bude takový doják, že fakt není dobrý nápad knihu číst na tajňačku v práci,” napsala na server Databáze knih recenzentka roso.mak. Audioknihu namluvila skvělá Valérie Zawadská.

Tady byla Britt-Marie

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

Začtěte nebo zaposlouchejte se do mistra lidskosti Fredrika Backmana

Když Britt-Marie po čtyřiceti letech manželství zjistí, že je jí manžel nevěrný, rozhodne se ho opustit. Protože je navíc povoláním profesionální manželkou, ví, že není na hrdinství čas, a tak tak dlouho otravuje na úřadu práce, až jí nešťastná mladá úřednice s krátkou ofinou jednu práci nabídne. Je v Borgu a nejhezčí věc, kterou můžete o této vesnici říct, je to, že leží u silnice.

Britt-Marie tu nastupuje jako správkyně dětského domu a postupně se seznamuje s jednotlivými postavami. Když se pak zjistí, že místní dětský fotbalový tým nemá kapitána, kterého nutně potřebuje, vyberou si právě Britt-Marie. A to i přesto, že fotbalu vůbec nerozumí a ještě víc ho nesnáší.

„Románu se dá mnohé vytknout. Příběh, postavy, cokoliv. Když on to ale umí napsat tak hezky! Tak mile! Kdyby byly knihy nápoji, tak ty Backmanovy jsou s láskou připraveným horkým kakaem na nočním stolku,” zhodnotila e-knihu Tady byla Britt-Marie recenzentka tweed.

Medvědín

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 91 %

Začtěte nebo zaposlouchejte se do mistra lidskosti Fredrika Backmana

Možná někde vedle Borgu by mohl ležet Medvědín. Zatímco v první vesnici to ale žije fotbalem, Medvědínu vládne hokej. Mladí hráči se tam právě připravují na juniorské mistrovství světa a celé městečko si od něj slibuje, že by jim vítězství mohlo přinést nejen nové, talentované hráče, ale i státní dotace.

Ve středobodu příběhu pak stojí teenager Amat, který je šťastný vlastně jenom na ledě, Kevin, co už je jen kousíček od NHL, a také trenér Peter, jemuž zase osobní tragédie zabránila ve vlastní hokejové kariéře. Potom se ale stane něco mezi Kevinem a Peterovou dcerou a v Medvědíně najednou nic není tak jako doposud.

A každé ráno je cesta domů delší a delší

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 91 %

Začtěte nebo zaposlouchejte se do mistra lidskosti Fredrika Backmana

Novela A každé ráno je cesta domů delší a delší je o dědečkovi a jeho vnukovi Noahovi, kteří spolu vysedávají na lavičce a povídají si úplně o všem. Pod lavičkou roste hyacint a dědeček často vzpomíná, že stejný pěstoval i na své zahrádce.

A vzpomíná také na babičku, kterou miloval od prvního dne, kdy ji uviděl, ale už se s ní musel rozloučit. Dědeček se děsí dne, kdy babičku už nadobro přestane vidět před očima. I o tom si vypráví se svým vnukem, zvláštně ho ale uklidňuje povídání právě na této lavičce. S vůní hyacintu, kterou tak důvěrně zná…

Koupí této e-knihy přispějete na výzkum nemocí, postihujících mozek. A až ji dočtete, budete chtít dát Fredriku Backmanovi (pokolikáté už?) Cenu za něžnost.

My proti vám

Začtěte nebo zaposlouchejte se do mistra lidskosti Fredrika Backmana

Úplně nový román z pera Fredrika Backmana se jmenuje My proti vám a zavádí nás opět do hokejového Medvědína. Nejlepší kamarádky Maya a Ana tráví prázdniny na odlehlém ostrově a snaží se odstřihnout od všeho, co se doma děje.

Mezitím ale v Medvědíně narůstá řevnivost mezi jejich hokejovým týmem a týmem ze sousedního města, který vypukne naplno, když se potkají na společném zápase. Hráčská soutěživost se najednou mění v boj o moc, peníze a příležitosti. Vše navíc zkomplikuje jedno překvapivé tajemství, které buď celé město spojí dohromady, anebo ho nadobro rozloží.