Pozadí stránky
Pozadí stránky

5 sci-fi příběhů, které byly zfilmované
20. 7. 2018 17:25 | Patricie Kolohnátková

5 sci-fi příběhů, které byly zfilmované

Silné, charismatické postavy, které jsou uvězněné ať už v dystopických světech plných totality anebo třeba na Marsu nebo vlastně kdekoliv ve vesmíru. To je to, oč v našem výběru pěti audioknih a e-knih v první řadě běží. Příběhy jsme tentokrát vybírali podle jednoduchého klíče, všechny totiž byly zfilmované. Ať už jde o sympaťáka Marka Watneyho z Marťana, Arthura Denta ze Stopařova průvodce galaxií nebo o bojovníky Winstona Smithe, Guye Montaga a June Osbornovou, díla níže nás nezavádí jen do fantastických světů. Mají v sobě totiž i mnoho významných poselství. Tím nejdůležitějším je, že si máme komfort demokracie a svobody svědomitě opečovávat. Přejeme vám příjemný poslech nebo počtení.

Margaret Atwoodová - Příběh služebnice

Žánr: Světová literatura, sci-fi

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 81 %

Audioknihu čte: Zuzana Kajnarová

5 sci-fi příběhů, které byly zfilmované

Dystopický příběh v podání kanadské držitelky Nobelovy ceny Margaret Atwoodové, to je Příběh služebnice. Představte si, že žijete ve státě Gileád. Leží na ruinách bývalých Spojených států a vládne tu klerofašistický režim, který nade vše staví tradiční hodnoty. Krom něj se Gileád pyšní i mnoha ekologickými katastrofami a také obří mírou neplodnosti.

Podívejte se na trailer k seriálu Příběh služebnice:

Pokud jste Velitel nebo Manželka, máte to dobré. Jenže Manželky jsou právě těmi neplodnými, a tak potřebují Služebnice, které coby otrokyně zajišťují režimu reprodukci. Jsou vlastně nádobami a se svými potomky se po narození nikdy nesetkají. Jednou z nich je i hlavní hrdinka June Osbornová. Krom zodpovědného plnění své role musí být mistrná v kormidlování mezi Veliteli, Manželkami i hospodyněmi Martami, aby na sebe neprozradila příliš. Protože Gileád nikdy nespí…

Margaret Atwoodová získala za román Příběh služebnice cenu Arthura C. Clarka a byla nominována na prestižní Bookerovu cenu. Audiokniha, kterou čte Zuzana Kajnarová, pak obsahuje jednu bonusovou kapitolu, jíž autorka napsala pouze pro audioknižní vydání.

Douglas Adams - Stopařův průvodce galaxií

Žánr: Světová literatura, humor, sci-fi

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 88 %

Audioknihu čte: Vojtěch Dyk

5 sci-fi příběhů, které byly zfilmované

Příběh, který odkrývá podstatu magického čísla 42, to je tolik milovaný Stopařův průvodce galaxií. Vypráví o tom, jak musela být Země zničena, aby mohla být postavena mezigalaktická dálnice. Zkázu planety přežije jen jeden pozemšťan, a to Arthur Dent.

Naštěstí ale získá mimozemského přítele Forda Prefecta. Ten je autorem bestselleru Stopařův průvodce galaxií a na Zemi se vrací, aby zrevidoval v knize uvedené údaje. Spolu pak vyrážejí prozkoumat galaxii. Jak jinak než stopem. Kniha byla v roce 2005 převedena na filmová plátna s Martinem Freemanem a Yasiinem Beyem v hlavních rolích.

Podívejte se na trailer k filmové podobě knihy:

Andy Weir - Marťan

Žánr: Světová literatura, romány, sci-fi

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 89 %

Audioknihu čte: Jiří Zadražil

5 sci-fi příběhů, které byly zfilmované

Takový Robinson na Marsu, to je Marťan od Andyho Weira, který se v roce 2015 pod režisérským dohledem Ridleyho Scotta objevil s Mattem Damonem v hlavní roli na plátnech kin. Astronaut Mark Watney se účastní mise na Rudou planetu, ta ale musí být kvůli obří písečné bouři předčasně ukončena. Problém nicméně je, že na Marsu zůstane samotný astronaut. Nikdo neví, že přežil a že by se tak pro něj měli vrátit a Mark zároveň nemá žádné prostředky, jak by dal komukoliv o sobě vědět. Zato má rozbité vybavení a tak málo zásob, že je víc než jasné, že by do návratu jakékoliv vesmírné lodi stejně nepřežil.

Tohle je trailer k filmu Marťan od Ridleyho Scotta:

Mark Watney má ale také velmi dobré technické znalosti a nepropadal ani ve fyzice a chemii. A zároveň ví, že problémy tu jsou od toho, aby se řešily. Když k tomu máte ještě ten správně suchý smysl pro humor, stává se poslech Marťana skutečnou lahůdkou, i pokud třeba fyzice a chemii příliš neholdujete. Zvlášť s přednesem Jiřího Zadražila, který dostal audioknihu na starost.

George Orwell - 1984

Žánr: Světová literatura, román, sci-fi

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 92 %

Audioknihu čtou: Jiří Ornest, Luděk Munzar, Rudolf Hrušínský st., Boris Rösner ad.

5 sci-fi příběhů, které byly zfilmované

Legendární román v jedinečné dramatizaci, to je Orwellův 1984 v podání Českého rozhlasu a umělců jako Rudolf Hrušínský st., Luděk Munzar, Jiří Ornest a další. Vlastním jménem Eric Arthur Blair ho napsal coby reakci na kruté totalitní režimy už v roce 1949 a inspiroval se stalinismem v Rusku.

Hlavním hrdinou je Winston Smith. Jde o řadového úředníka v imaginární zemi Oceánie, která je ovládána velmi tvrdou diktaturou v čele s Velkým bratrem. Winston má za úkol upravovat staré noviny tak, aby byly stále v souladu s ideovým směřováním země. Jenomže pak potká Julii, do níž se zamiluje a spolu začnou snít o svobodě. Protože se ale Velký bratr pořád dívá a svobodné myšlení se trestá, dvojice se už velmi záhy dostane do hledáčku ideopolicie. Může tenhle příběh dopadnout dobře?

Ray Bradbury - 451 stupňů Fahrenheita

Žánr: Světová literatura, sci-fi

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 86 %

5 sci-fi příběhů, které byly zfilmované

Guy Montag pracuje jako hasič. Místo stříkaček s vodou ale používá plamenomety. Spolu s kolegy jimi ničí knihy, které hoří při teplotě 451 stupňů Fahrenheita (233 stupňů Celsia). Důvod jejich počínání je nasnadě: knihy v sobě ukrývají svobodomyslné myšlení, které lidi osvobozuje od nastolené totality.

Podívejte se na trailer k nejnovějšímu filmovému zpracování z dílny HBO:

Guy Montag si ale v jednu chvíli začne klást znepokojivé otázky a přemýšlet, jestli je jeho poslání pro tento svět prospěšné. Pak objeví kouzlo knih a zjistí, že i když v rukou žádné svazky, za které by mohl být potrestaný, nemá, příběhy mu zůstávají. V duši.

Ray Bradbury napsal své nejslavnější dílo už v roce 1953 a je až zarážející, ke kolika jeho vizím jsme se za tu dobu stihli přiblížit. E-kniha v novém, revidovaném vydání je doplněna o předmluvu Josefa Škvoreckého k prvnímu českému vydání a esejem Františka Novotného k současnému aktualizovanému vydání.