Pozadí stránky
Pozadí stránky

Adventura Train to Sachsenhausen se ponořila do temnějších let naší historie
30. 10. 2022 15:37 | Nikola Levová

Adventura Train to Sachsenhausen se ponořila do temnějších let naší historie

Studio Charles Games je zodpovědné za takové hry, jako jsou Attentat 1942 a Svoboda 1945: Liberation. Obě hry byly primárně dělané na počítače, ale Attentat 1942 najdeme dostupný i na naše smartphony. Speciálně pro chytré mobily si vývojáři připravili taky jeden netradiční zážitek, který po odehrání ve vás zanechá velmi silný dojem.

Adventura Train to Sachsenhausen se nebojí ponořit do temnějších let naší historie a my se tak ocitáme v příběhové hře zaměřené na historii. Díky zajímavému vyprávění skrze kartičky s krátkým popiskem, co se právě děje, se postupně dozvídáte krutou realitu toho, do jakého neštěstí váš život míří. Poté jednoduchým potažením kartiček doleva či doprava se rozhodujete, kterou cestou se vaše kroky budou ubírat.

Vezmemt to ale hezky popořadě. Píše se rok 1938 a vy, jakožto budoucí student medicíny, jedete studovat do Prahy. Expresní vlak uhání tichou krajinou a v hlavě se vám mísí myšlenky na vaše studium a na to, jak následující roky budete žít svůj život. To, co ale na vás čeká v dalším roce, to je něco, na co byste nejraději zapomněli. Napříč skutečnosti, že tušíte, co vám budoucnost přinese, se můžete rozhodnout, zda půjdete cestou pilného studenta, který se raději vyhne všem malérům, nebo budete žít bohémský život plný vzdoru a nějak plnit zkoušky ve škole.

Adventura Train to Sachsenhausen se ponořila do temnějších let naší historie

Stále vám to zní jako typický studentský život na volné noze v Praze? Bohužel to tak doopravdy jenom zní. Rok 1939 je do naší historie vryt jako doba zavírání vysokých škol a odvážení studentů do koncentračního tábora. Hra Train to Sachsenhausen je právě unikátní v tom, jak tyhle události podává svým hráčům a nenásilně tak předává kus historie. Historii toho, jak vznikl protektorát Čechy a Morava, kdo byl Jan Opletal a proč byl jeho pohřeb tak zásadní a co se přihodilo tak převratného 28. října.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, málo kdy dohrajete hru se stejným výsledkem. Na výběr často budete mít mezi pilným životem tichého studenta, co se soustředí na své studium a typickým študákem, co si rád užívá svého mládí a cítí odpovědnost vůči své vlasti, za kterou by měl bojovat. Ať už si vyberte jakkoliv cestu, hra vás bude stále tlačit vybírat mezi morálně správnými rozhodnutími, logickým uvažováním, nebo vás donutí s pokorou přijmout osud, který s velkou pravděpodobností neskončí dobře.

Adventura Train to Sachsenhausen se ponořila do temnějších let naší historie

Pokud titul dohrajte, dostanete na výběr ze dvou možností. První je zkusit hru odehrát znova a dosáhnout jiného výsledku (ať už horšího, nebo lepšího, to záleží čistě na vašem názoru a postavení vůči dobové situaci), nebo můžete navštívit interaktivní muzeum. V něm najdete nejen další informace, co se v té době dělo, ale jsou k dispozici také výpovědi lidí, kteří tu dobu zažili. Několik z nich byli samotní studenti, na které byla 17. 11. 1939 uskutečněna akce Sonderaktion Prag, kdy koleje vysokých škol byly přepadeny jednotkami SS a začaly zatýkat studenty. Absolutní většina studentů následně byla odvezena do dělostřeleckých kasáren v Praze-Ruzyni, kde se vyfiltrovali čistě čeští studenti, kteří byli starší dvaceti let a nebyli členy fašistického hnutí. Studenti, kteří zůstali, byli následně naloženi do vlaku a převezeni do obávaného koncentračního tábora Sachsenhausen-Oranienburg na předměstí Berlína.

Sachsenhausen byl postaven jako vzorový tábor v roce 1936. Byl prvním a nejobávanějším místem, který sloužil pro vězně, židy, politické odpůrce, válečné zajatce, osoby identifikující se jinak než své pohlaví a další. Na ploše 1,6 km2 stálo 70 dřevěných budov, kde mělo být ubytováno kolem 110 vězňů. Později v každém baráku bylo až 700 lidí. Zemřelo zde více jak 30 tisíc vězňů, a to na mnoho různých způsobů. Od smrti z únavy a hladovění přes sebevražedné skoky do ostnatých drátů pod proudem až po usmrcení v plynových komorách. Nelidské tresty v kombinaci s krutou zimou, která tehdy byla, zapříčinilo vyhasnutí několika dalších životů. Čeští studenti, respektive ti, kteří přežili, se postupně od 19. prosince 1939 až po březen 1943 vraceli domů.

Meziválečné období a samotné války nejsou nic příjemného na vzpomínání. O to víc je mobilní hra Train to Sachsenhausen víc než vítaným médiem, jak tyto kruté události zajímavě předat. Skrze systém rozhodování můžete na vlastní kůži vyzkoušet, jak dlouho byste přežili v tehdejších letech. Zda byste zvládli uprchnout do jiných zemí, nebo by vás odvedli do tábora. Spoléhali byste na své instinkty či využili informací k hladkému proklouznutí k jednomu z „lepších“ konců? Nebo byste se snažili prostě sedět na zadku, učili se a spoléhali na to, že když jste jen tichá figurka v pozadí, že se vás to týkat nebude? Ať tak, či onak, rozhodně žádná cesta není snadná. O to víc na tato rozhodnutí padá tíha vědomí, kdy tahle hra byla skutečný život několika tisíců studentů.

Lekce historie

28. října se oslavuje vznik samostatného československého státu. V roce 1939 byl ale tento svátek zrušen, což dalo za vznik největší manifestaci proti německé okupaci na řadě míst Protektorátu Čechy a Morava.

V Praze demonstrovalo na 50 tisíc demonstrujících a pokusili se zaútočit na hotel Palace, kde byli ubytovaní členové gestapa. Kolem šesté hodiny pak vydal K. H. Frank rozkaz vyklidit Václavské náměstí ozbrojeným zásahem.

Při zásahu zemřel student medicíny Jan Opletal. Jeho samotný pohřeb pak působil jako demonstrace. Studenti zpívali zakázané písně a provolávali hesla požadující svobodu. Několik studentů bylo zatknuto za nepokoje.

Přepadení kolejí se uskutečnilo 17. 11. 1939, čeští studenti starší dvaceti let byli následně poslány do koncentračního tábora Sachsenhausen. Cestou byli různě zesměšňováni, nuceni cvičit a bylo jim znemožněno sledovat, kde jsou.

Aby se na tuto šílenou událost nezapomnělo, vznikl na podzim 1941 mezinárodní den studentů (17. 11.). V současné době na tento den spadá Den boje za svobodu a demokracii, který oslavuje 17. 11. 1989, kdy začala sametová revoluce.

Adventura Train to Sachsenhausen se ponořila do temnějších let naší historie