Pozadí stránky
Pozadí stránky

Poslechněte si 6 legendárních hitů, které rozhýbaly hitparády
21. 7. 2017 13:58 | Patricie Kolohnátková

Universal

foto: Universal

Věděli jste, že britský umělec Elton John má na svém kontě druhou vůbec nejprodávanější skladbu v hudební historii? Že ústřední melodií filmu Rocky nemělo původně být Eye Of The Tiger, nýbrž píseň rockerů Queen? Anebo že kvůli skladbě Like A Prayer s Madonnou musela rozvázat spolupráci firma Pepsi? Poslechněte si 6 hitů, které přinesly revoluci v hitparádách, zbořily pár klišé a jejich interpretům přinesly mnoho ocenění i nehynoucí slávu.

1. Elton John - Candle In The Wind (1997) Prodeje: 33 milionů kusů

Ten den, kdy zemřela princezna Diana, byl jedním z vůbec nejhorších v celé moderní historii Velké Británie. Reakcí na tuto událost je skladba princeznina dobrého přítele Eltona Johna s názvem Candle In The Wind. Jedná se o upravenou adaptaci původní stejnojmenné písně z roku 1973, která byla věnovaná herečce Marilyn Monroe.

Singl, na kterém se vedle Johna podílel i textař Bernie Taupin a producent George Martin, vynesl Sirovi sošku Grammy i celou řadu prvenství ve světových hitparádách. Do hudebních análů se ale zapsal zejména proto, že se s prodeji přes 33 milionů kusů zařadil do žebříčku jako druhý vůbec nejprodávanější singl v historii populární hudby (po White Christmas od Binga Crosbyho).

2. Gloria Gaynor - I Will Survive (1978)
Prodeje: 14 milionů kusů

Za hymnu ženské nezávislosti stejně jako LGBT komunity je považována píseň I Will Survive americké zpěvačky Glorie Gaynor. Skladba, která pojednává o ženské síle po složitém rozchodu, rozbouřila hudební hladiny v roce 1978 a 1979.

I Will Survive přezpívala třeba Diana Ross nebo Demi Lovato, objevila se ve filmech Marťan či Angry Birds a hudební televize VH1 ji zařadila na první místo nejlepších disco skladeb všech dob.

3. Survivor - Eye Of The Tiger (1982)
Prodeje: 9,5 milionů kusů

Titulní skladbou legendárního třetího dílu filmu Rocky se Eye Of The Tiger stal vlastně úplnou náhodou. Hlavní hvězda filmu, scénárista a režisér v jedné osobě Sylvestr Stallone původně pokukoval po písni Another One Bites The Dust od Queen, Mercury ale pravděpodobně nebyl velkým fanouškem boxu, a tak Stallonovu nabídku odmítl.

Rocková kapela Survivor po ní naproti tomu skočila a sázka na oblíbenou boxerskou postavu vyšla. Poté, co se v roce 1982 Eye Of The Tiger stal obřím hitem, jeho kvalitu ocenila i americká hudební akademie, když za ni kapele Survivor předala cenu Grammy. Do dnešního dne se pak písně prodalo skoro 10 milionů kusů.

4. Michael Jacson - Billie Jean (1982)
Prodeje: 6,3 milionů kusů

Druhý singl z asi nejlepšího alba Michaela Jacksona, který podle jeho slov pojednává o neodbytných fanynkách - proto se v refrénu dokolečka opakuje věta „Billie Jean is not my lover.” Skladbu, kterou napsal Jackson a produkoval Quincy Jones a kterou zvukový inženýr Bruce Swedien mixoval jednadevadesátkrát, než byl spokojen, proslavily hlavně výrazná basová linka a repetitivní, na prví poslech zapamatovatelný beat.

A byl to právě hit Billie Jean, který albu Thriller dopomohl na status nejlépe prodávaného alba všech dob. Za skladbu, která proslavila moonwalk, si Michael Jackson odnesl dvě sošky Grammy. Billie Jean byla také vůbec první skladba, která prolomila rasovou bariéru na MTV, když se klip k ní stal vůbec první písní černého umělce, která byla nasazena do vysokých rotací.

5. Queen - We Are The Champions (1977)
Prodeje: 5,4 milionů kusů

Je až trochu neuvěřitelné,že jedna z nejúspěšnějších skladeb britských rockových provokatérů Queen byla původně vydaná už na konci 70. let. Za svůj úspěch vděčí hlavně skutečnosti, že je až notoricky často spojovaná se sportovními úspěchy na celé řadě šampionátů, kde ji skoro pravidelně doprovází i další hitovka kapely We Will Rock You, kterou Queen původně vydali na B straně singlu.

I proto je We Are The Champions stálicí soundtracků populární konzolové hry FIFA a v roce 2009 byla na Grammy uvedena do síně slávy. A ještě jedna zajímavost: roku 2011 vědci došli k závěru, že je píseň, kterou přezpíval třeba Robbie Williams nebo Crazy Frog, vůbec nejchytlavější v celé historii populární hudby.

6. Madonna - Like A Prayer (1989)
Prodeje: 5 milionů kusů

Hudební kritici označují Like A Prayer jako nejdůležitější skladbu v Madonnině kariéře. Když ji zpěvačka spolu s Patrickem Leonardem psala, dala si za úkol vytvořit materiál, jímž by světu sdělila, že je dospělá. A to se povedlo hlavně kvůli textu a pak i skandálnímu klipu. Píseň pojednává o lásce k Bohu a v textu jsou použity i citace z Bible. Text skladby je však plný dvojsmyslných výkladů narážejících na sex místo svatého písma.

Aby toho nebylo málo, Madonna si k Like A Prayer dovolila natočit klip, ve kterém zobrazuje hořící kříže i Ku Klux Klan. Příběh pak popisuje její lásku k černošskému muži a na pranýř staví bílý rasismus. A to bylo v roce 1989 doslova neslýchané! Proti Madonně se ohradil jak Vatikán, tak i celá řada věřících a se zpěvačkou musela spolupráci ukončit Pepsi, jejíž výrobky se pobouření zákazníci rozhodli bojkotovat. Od skladby Like A Prayer je Madonna nicméně vnímána jako skvělá obchodnice, která přesně ví, co dělá.