Pozadí stránky
Pozadí stránky

Muž jménem Ove vás dokáže rozesmát i rozplakat
12. 6. 2017 10:37 | Patricie Kolohnátková

Muž

Skandinávská literatura zažívá v posledních letech boom. Vedle prověřených autorů jako Stieg Larsson nebo Jo Nesbo se k vysokým prodejům často doškrábou i tituly, které za moc nestojí. Muž jménem Ove od Fredrika Backmana ale patří do kategorie první. A to bez jakýchkoliv pochyb.

Při jeho čtení a zvláště pak poslechu se budete smát, budete se dojímat, a když vás nikdo neuvidí, je dost možné, že budete i brečet jako malá holka. Backman je totiž skvělý vypravěč a herec a dabér Jan Vlasák, který dostal na starosti audioknihu, je bravurní vypravěč.

Ove je takový hodně rozmrzelý dědek ze sousedství. Je samotář a nikoho nemá rád zvlášť proto, že se lidé podle něj dělí na nekňuby nebo lotry. Například nechápe, proč lidé opírají kola o přístřešek nad popelnicemi, když je tam na ceduli jasně uvedeno, že se to nesmí. K zuřivosti ho také zaručeně dovede, když někdo jezdí autem v jeho obytné čtvrti, kde jsou auta zakázaná. Krom ryze švédského Saabu nesnáší všechny ostatní značky aut. A taky je tak trochu rasista a xenofob, co nenávidí zvířata.

Jeho postoj, který je jasně nalinkovaný, se mu ale jednoho dne začne hroutit. To když se vedle něj nastěhuje rodina s přátelskou Íránkou Parvaneh, švédským mamlasem a dvěma holčičkami. Kocoura ze sousedství, kterého Ove nemůže ani vystát, navíc začne šikanovat sousedka a její přiblblá psí sněhová koule. To tak Ove přeci nemůže nechat být!

Jak je ten chlap nesnesitelný, tak postupně, i díky návratům do jeho minulosti, začínáte mít pocit, že mu vlastně rozumíte. Nebo že ho dokonce máte rádi? Protože spíš než úplný pitomec bude někdo, kdo má příliš velké srdce na to, aby všechny ty políčky, co mu osud nadělil, přečkal jako neposkvrněný list papíru.

Muž jménem Ove vypadá zpočátku jako zcela jednoznačně nalinkovaný příběh. Je to pohádka o jednom mrzoutovi, kterému se stává jedna komická situace za druhou a vy se prostě smějete a smějete. Už za nějakou chvíli ale začnete zjišťovat, že jen černý a bílý svět zkrátka není. Nejprve začnete přemýšlet. A pak budou chvíle, kdy znenadání, hned potom, co jste se dosmáli, ucítíte ten obrovský knedlík v krku, přes který se nedá polykat. Protože to, co autor Fredrik Backman umí bravurně, je čtenáře jak rozesmát, tak i dojmout.

O to, jak správně zaujmout posluchače, se svým charismatickým hlasem postaral Jan Vlasák. Jeho interpretaci tohoto krásného příběhu je opravdu velkou radostí poslouchat. Díky tolika letům zkušeností Vlasák přesně ví, kdy přitlačit a kdy po textu naopak jen přeletět jak padající pírko. A že se to Vlasákovi povedlo znamenitě, svědčí i fakt, že si v roce 2015 odnesl cenu za Nejlepší audioknihu roku.

Muž jménem Ove je román, který by vám neměl uniknout. Pokud preferujete četbu, bavit se budete nezapomenutelně, i tak se ale přikláníme k podání pana s velkým P. Vlasáka. Jeho hlas vás totiž pohladí skoro stejně jako vám k srdci přiroste samotný Ove.