Pozadí stránky
Pozadí stránky

Román Ve službách zla šokuje detailním popisem násilí
18. 4. 2017 11:11 | Hana Raabová

Román Ve službách zla šokuje detailním popisem násilí

Detektivní román Ve službách zla Roberta Galbraitha je třetí díl série se soukromým detektivem Cormoranem Strikem a jeho společnicí Robin Ellacottovou. Po rozvláčném a hloubavém Volání kukačky a trochu rozpačitém Hedvábníkovi dostáváme román, který je dramatický, akční a napínavý. Je to dáno i tím, že se na rozdíl od druhé knihy setkáváme s myšlenkami vraha a jeho pohnutkami. Samotný popis vraždy je nemístně krutý. Autor líčí, jak nůž zajíždí do masa, až narazí na kost, jak s pocitem absolutní moci otáčí nožem, aby měl ze samotného činu ještě větší uspokojení...

Cormoran Strike je válečný veterán, který si z Afghánistánu odnesl těžké zranění. Při výbuchu auta přišel o nohu a nosí protézu. A to je důvod, proč mu vrah nechá doručit podivný balíček – je v něm amputovaná ženská noha. Zásilka je adresovaná Robin, která s Cormoranem pracuje v detektivní kanceláři. Cormoran pochopí, že se jedná o výhružku a bojí se o Robin. Pověřuje ji jednoduššími úkoly a dbá o její bezpečí.

S policií probírá, kdo by se mu chtěl pomstít a vytipuje čtyři osoby, které vyšetřoval ještě v dobách své činnosti u speciální jednotky vojenské policie. Všechny podezřelé osoby vykazovaly prvky sadismu a násilí. První je mafián, který kdysi odřízl svému protivníkovi penis a poslal ho poštou. Druhý byl kdysi partnerem jeho matky Ledy a byl podezřelý z jejího zabití. Jako malého ho týral. Třetímu bylo prokázáno zneužívání nezletilých holčiček, ale vinou Cormorana, který ho při zatýkání praštil, vyklouzl. Jeho žena i s dětmi od něj odešla, a to se neodpouští. Čtvrtý podezřelý týral svoji manželku a syna, přivazoval ji nahou k topení a mučil ji. Všichni tito muži mají důvod k pomstě. Situace se vyhrocuje, když je napadena Robin.

Kniha poodkrývá střípky ze soukromého života obou hrdinů. Dozvíme se o životě Robin, která řeší přípravu na svatbu, i o její minulosti. Zároveň nám svoji minulost odhalí i Cormoran, který vyrůstal s matkou Ledou a jejími milenci, muzikanty a textaři. A jeho dětství nebylo právě idylické.

Cormoran a Robin jsou skvěle sehraná dvojice a na jejich další příběh se nelze netěšit. Můžeme se jen domnívat, jestli bude už tak extrémní násilí ještě gradovat.