Pozadí stránky
Pozadí stránky

Lovci hlav jsou ideální pro milovníky napětí
19. 7. 2017 13:55 | Patricie Kolohnátková

Lovci hlav jsou ideální pro milovníky napětí

Lovci hlav od Jo Nesba jsou thrillerem, ve kterém tentokrát ústředním hrdinou není charismatický detektiv Harry Hole. Prim místo toho hraje podvodník Roger Brown, který si zahraje hru na kočku a myš s Clasem Grevem a celý příběh má hned několik překvapivých zvratů. Lovci hlav se skvěle čtou. V podání dabéra a herce Filipa Švarce se pak ještě o trochu líp poslouchají.

Roger Brown je podle svého mínění tím nejlepším, zato však nejhůře placeným lovcem hlav v celém Norsku. (Pro ty, kdo to možná nevědí, je jako lovec hlav označován personalista, který hledá ve vodách vysokých manažerů.) Tenhle Roger Brown totiž vede velmi nákladný život. Má obrovskou vilu. K tomu nejúžasnější manželku na celém světě Dianu, která se snaží rozjet svoji uměleckou galerii. A navrch si ještě oblibuje život na vysoké noze se vším, co k tomu patří. I přes jeho pracovní úspěchy mu jeho plat prostě nestačí.

Podívejte se na rozhovor s autorem o knize s českými titulky.

Při slavnostním otevírání Dianiny galerie se na něj ale usměje štěstí: mezi pozvanými je i Clas Greve, který je dokonalým kandidátem na jakoukoliv myslitelnou ředitelskou pozici nejen v Norsku, ale možná i po celém světě. A tak nějak se navíc zmíní, že vlastní obraz Petera Paula Rubense. Má nevyčíslitelnou hodnotu a ztratil se během Druhé světové války.

Vedle personalistických služeb, které Roger Brown poskytuje přes den, je totiž po nocích zlodějem, a jeho největší vášní jsou pak právě obrazy za miliony. Jednoduchý plán, jak si navždycky vyřešit finanční situaci a k tomu získat nehynoucí lásky jeho manželky Diany, se ale zvrtne. Přesně v momentě, kdy vstoupí nepozván do domu Clase Gravea. Ten má totiž vedle obrovské praxe a skvělého vzdělání taky tak trochu vojenský výcvik, a příběh se tak mění na boj o přežití. Jedinou otázkou je, jestli z toho nakonec vyvázne živý Brown, nebo Grave.

Lovci hlav byli zfilmovaní. Na trailer se podívejte zde.

Co se kvality Lovců hlav týče, je potřeba konstatovat, že většina knih s detektivem Harry Holem si stojí ještě o dost lépe, než tento příběh. Zvlášť kvůli občas ne úplně logickým posloupnostem, které někdy visí trochu na vlásku. Co se ale Jo Nesbovi upřít rozhodně nedá, je jeho vypravěčský dar, díky němuž vás příběh bude bavit od první stránky.

Chystáte se autem na prázdniny a hledáte vhodnou audioknihu? Hledat klidně přestaňte, Lovci hlav tu jsou pro vás i jako mluvené slovo. O přednes se postaral skvělý Filip Švarc, který zde dokázal s bravurou jemu vlastní uplatnit hlavně svoji ironii, které má na rozdávání. I díky němu vám budou minuty utíkat bleskovým tempem.

Lovci hlav možná nejsou tak skvělým příběhem jako jiné Nesbovy knihy s detektivem Harry Holem, i tak se ale jedná o příběh, který vás nepustí až do posledního slova.