Pozadí stránky
Pozadí stránky

Stoletý stařík je skvělá kniha a ještě lepší audiokniha!
9. 6. 2017 19:18 | Patricie Kolohnátková

Stoletý stařík je skvělá kniha a ještě lepší audiokniha!

O Stoletém staříkovi, který vylezl z okna a zmizel, už jste asi slyšeli. Poté, co se bestsellerem stala samotná kniha, měl v roce 2013 premiéru na filmovém plátně i velmi slušné recenze. Česká audiokniha pak dvojici doplňuje víc než bravurně, a to hlavně díky skvělému projevu Martina Stránského.

 

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je dalším povedeným dílem ze Švédského království. Navazuje na obrovskou vlnu popularity, jíž se už hezkých pár let skandinávská literatura těší. Autor Jonas Jonasson se ale neprofiluje coby spisovatel detektivek a thrillerů, jak je na severu Evropy obvyklé, nýbrž je romanopiscem. Příběh začíná v momentě, kdy Alan Karlsson vyleze v den svých stých narozenin z okna domova důchodců a bez rozmyšlení se vydává na své poslední, velké dobrodružství. To zahrnuje ochočenou slonici i partu kamarádů a zlořádů, které postupně na své cestě potká.

Druhá dějová linka pak sleduje životní příběh Alana, který se díky specializaci na výbuchy všeho druhu a svému naprosto apolitickému postoji potká a spřátelí s takovými šaržemi, jakými jsou americký prezident Harry Truman, španělský revolučník, generál Franco, rudý Stalin nebo otec atomové bomby, americký fyzik Robert Oppenheimer. Příběh Alana Karlssona tak může sloužit i jako velmi vtipné seznámení s milníky hlavně evropské historie 20. století.

Co románu o podnikavém Švédovi nelze upřít, je zcela jedinečný smysl pro humor, který autor Jonas Jonasson románu vetkl, i jeho detailní znalost moderních dějin spolu se schopností ji „přiohýbat” tak, aby co nejlépe posloužila potřebám příběhu.

Stoletého staříka je velká zábava číst, ještě o trochu větší zábava je ho ale poslouchat. Tím hlavním důvodem je dabér a herec Martin Stránský. Z českého hlasu doktora House srší charisma každým coulem, ještě o něco zábavnější je ale ve své ironické poloze, které dává knižní předloha prostoru víc než dost. Právě díky jeho projevu se z audioknihy stává velký zážitek, při kterém se často nedokážete přestat smát na dlouhé minuty.

Audioknihy jsou skvělé v mnoha situacích, zvlášť výborné jsou ale jako lék na dlouhé cesty. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, je pak román, který se bude líbit nejen vám, ale i vašim starším dětem, a může vám tak zpříjemnit třeba cestu na dovolenou k moři. A pokud už máte Staříka za sebou, můžete zkusit třeba Analfabetku, která neuměla počítat od stejného autora. A ano, i tady Martin Stránský rozhodně nezklame!