Pozadí stránky
Pozadí stránky

Thriller Lovec králíků od Larse Keplera je dost drsný i na severskou školu
12. 4. 2017 16:52 | Denisa Suchánková

Thriller Lovec králíků od Larse Keplera je dost drsný i na severskou školu

Švédsko je bezesporu zajímavá země. Vyznačuje se nádhernou krajinou, vyspělým státní zřízením a řadou neotřelých osobností. Patří mezi ně i manželská dvojice spisovatelů Ahndorilových, kterou budete znát spíše pod pseudonymem Lars Kepler.

Lars Kepler je mistrem thrilleru, a tak není překvapením, že ani jeho nejnovější kniha, Lovec králíků, čtenáře nešetří. Děj má znepokojivě strmý nástup. Začíná nemilosrdnou popravou švédského ministra. Zabiják je chladnokrevný a děsivě důsledný. Proč ale po sobě zanechal očitého svědka, jemuž nezkřivil ani vlásek na hlavě? Interpunkční znaménko velmi rychle nabývá obludných rozměrů. Navíc je brzy každému jasné, že nejde o poslední vystoupení našeho maskovaného vraždícího „umělce“.

Zatímco se dobře promazané soukolí bezpečností služby rozjíždí na nejvyšší obrátky, aby uchovalo v bezpečí další čelní politiky státu, dřepí Joona Lina ve vězení. Dobře, tak nedřepí, spíš pravidelně cvičí a snaží se přežít každý jednotlivý den. Vyšetřovacím složkám poměrně záhy dochází dech a Joona se dostává do popředí dění. A taky ven z vězeňské cely. Pořádné vyšetřování se může konečně rozjet!

Lovec králíků má spád, chytlavou zápletku i styl psaní. Příběh je jako nebezpečně rozjetý vlak, co se řítí do drsného finále. Dvojice strojvedoucích odhazuje veškeré zábrany a během cesty vám pěkně pocuchá účes i nervy značně syrovými a děsivými výhledy. Může se ale stát, že se v tom tempu občas sami ztratí a některé věci nechávají nedořešené. Inu, nikdo není dokonalý. I když Lovec králíků k tomu má docela blízko…