Pozadí stránky
Pozadí stránky

Osobní rozvoj podle Ludwiga, Mühlfeita nebo šéfů FBI. 5 audioknih, které vás budou bavit
21. 8. 2020 8:52 | Patricie Kolohnátková

Osobní rozvoj podle Ludwiga, Mühlfeita nebo šéfů FBI. 5 audioknih, které vás budou bavit

Audioknihy nejčastěji posloucháme na delších cestách, při vaření nebo při uklízení. V poslední době jsme si oblíbili právě ty populárně naučné nebo takové, které mají v hledáčku osobní rozvoj. V dnešním článku vybíráme pět kousků, které nás ve své mluvené podobě opravdu bavily. Nechybí mezi nimi dva české bestsellery - Konec prokrastinace Petra Ludwiga a Pozitivní leader Jana Mühlfeita. Na seznam jsme ale přidali také tři zajímavé tituly ze zahraničí. Bývalý vyjednávač FBI Chriss Voss vám ukáže, jak dosáhnout svého, díky Joeovi Navarrovi zase budete umět druhé lépe odhadnut. A nakonec Dan Ariely vysvětlí, proč stále dokolečka skáčeme na lep různým slevovým akcím a proč ve skutečnosti nejsou tyto skvělé nabídky vůbec výhodné.

......................................................

Chriss Voss: Nikdy nedělej kompromis

Žánr: Naučná literatura, ekonomie a obchod, osobní rozvoj I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 86 %

Podtitul díla Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život zní možná na první přečtení trochu přehnaně, zvlášť pokud vám pak autor bude dávat rady, jak se dohodnout se svými potomky. E-knihu ale napsal Chriss Voss, tedy muž, který čtyřiadvacet let působil jako hlavní vyjednávač FBI s únosci. Když svoji kariéru v ozbrojených složkách ukončil, začal se o dovednostech, které se naučil, dělit jak se studenty třeba z Harvardu, tak i s manažery nejvýznamnějších amerických firem, kterým pomáhal k mnohasetmilionovým fúzím.

Voss vás seznámí s taktikami agentů FBI a ukáže vám, jak je nejen použít v každodenním životě, ale také jak dosáhnout toho, co chcete. Třeba jak získat lepší místo, vyšší plat nebo jak zvládnout agresivního jedince. K tomu všemu autor přidává názorné ukázky, kdy konkrétní strategii použil v momentě, kdy šlo o všechno, tedy o lidské životy. „Tato kniha mě dostala. Je to strhující čtení, plné okamžitě použitelných rad – a to nejen pro jednání, kdy je v sázce hodně, ale také pro zvládání každodenních konfliktů v práci či doma,” napsal jiný americký autor Adam Grant.

......................................................

Petr Ludwig: Konec prokrastinace  

Žánr: Naučná literatura, osobní rozvoj I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 84%

Známý český lektor, podnikatel a spisovatel Petr Ludwig ví o prokrastinaci i o tom, jak proti ní bojovat, opravdu hodně. Za svoji kariéru proškolil už 10 000 klientů a vedl také stovky individuálních konzultací. Ve své e-knize Konec prokrastinace, kterou si nyní můžete pořídit také v její audioknižní podobě, se nejprve zabývá vědeckými zjištěními, proč některé věci odkládáme, jsme nerozhodní a neefektivní.

Následně ale přechází k praktickým radám: jak se správně motivovat, aby nás práce bavila a naplňovala, a zároveň neunavovala, jak motivovat své okolí nebo jak si nové návyky rychle a jednoduše osvojit. Nechybí ani tipy, jak si zorganizovat každý den tak, abychom dělali na prvním místě to, co má pro nás opravdový smysl.

......................................................

Joe Navarro: Jak prokouknout druhé lidi

Žánr: Naučná literatura, psychologie a pedagogika I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 85 %

Řeč těla je fascinující disciplína a své o tom ví Joe Navarro, který se víc než dvě dekády zabýval profilováním lidí pro FBI. V jeho bestselleru Jak prokouknout druhé lidi zúročuje své znalosti experta nonverbální komunikace. Dozvíte se mimo jiné, jak rychle přečíst druhé lidi, jak odhalit jejich názory a myšlenky, dešifrovat pocity a chování, vyhnout se skrytým léčkám a poznat klamné a podvodné jednání. Zjistíte ale také to, jak svojí řečí těla ovlivníte, co si o vás myslí váš šéf, rodina, přátelé i úplně cizí lidé.

Joe Navarro toho má ve svém arzenálu ale mnohem víc. Autor vám například vysvětlí, proč je obličej nejméně vhodné místo pro zjištění skutečných pocitů člověka, jaké chování nejspolehlivěji odhalí naši sebedůvěru a skutečné pocity i které jednoduché nonverbální projevy okamžitě vzbuzují důvěru. Audioknihu načetl Aleš Zbořil.

......................................................

Dan Ariely: Jak drahé je zdarma?

Žánr: Naučná literatura, ekonomie a obchod I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 86 %

Daniel Ariely ve své e-knize ukazuje, že téměř každý člověk se při svém rozhodování nechová racionálně. To samozřejmě vědí marketéři, kteří toho dokáží setsakramentsky využít. Proto jim pořád dokola skáčeme na akce 2 + 1 zdarma, neodolatelné povánoční výprodeje nebo že automaticky saháme po dražším léku, protože si myslíme, že bude určitě lepší.

Autor vysvětluje, že nás při rozhodování ovlivňuje celá řada faktorů. Naše emoce, tradiční společenské zvyklosti i předsudky. Tomu všemu se ale můžete aktivně bránit a napříště obchodníkům nenaletět. Dan Ariely vám ukáže na konkrétních příkladech, které jsou podloženy jeho výzkumy, jak mít svá rozhodnutí pod kontrolou a také se rozhodovat lépe. Pokud vás zajímá behaviorální ekonomie a sociální psychologie, je titul Jak drahé je zdarma přesně pro vás!

......................................................

Jan Mühlfeit: Pozitivní leader

Žánr: Osobní rozvoj, psychologie I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 67 %

Pozitivní leader není jen pro vysoké manažery, inspiraci v něm najde každý, kdo přichází do styku s ostatními lidmi ať už v práci nebo ve svém soukromí. Autoři Jan Mühlfeit (bývalý prezident evropského Microsoftu) a Melina Costi e-knihu vystavili na faktu, že pozitivní přístup zvyšuje efektivitu až o jednu třetinu. Pozitivní leader pak popisuje čtyři kroky, jak se stát lepším a šťastnějším lídrem. Naučí vás, jak pracovat se svými silnými stránkami, jak si vytyčit své poslání a vizi, jak se stát „generálním ředitelem vlastní energie” a nakonec jak vést sebe i svůj tým ke štěstí.

„Kniha se zaměřuje na mnoho oblastí osobního rozvoje, správnou komunikaci, štěstí v práci i osobním životě, psychologickou stránku, nastavení týmů atd. Shrnuje mnoho oblastí, jak se stát lídrem, se kterým je radost pracovat, a jak být šťastný a spokojený jak v osobním, tak pracovním životě. Mně takové shrnutí vyhovovalo a knížku doporučuji,” napsal recenzent Randyz1986 na server Databáze knih.