Pozadí stránky
Pozadí stránky

Třeštíková, Bryndza nebo Dům z karet. Zaposlouchejte se do 6 audioknih se slevou 30 %
25. 3. 2020 14:00 | Patricie Kolohnátková

Třeštíková, Bryndza nebo Dům z karet. Zaposlouchejte se do 6 audioknih se slevou 30 %

Máte už z pobytu doma dlouhou chvíli? Jestli ano, je dnešní výběr přesně pro vás. S týmem O2 Knihovny jsme vytipovali šestici audioknih a poskytli na ně slevu ve výši 30 %. Vybírat tak můžete z dlouhých hodin parádního poslechu. Nechybí kouzelný detektivní příběh Osm nejlépe prodávané české autorky Radky Třeštíkové, který vás zavede až do Francie, románová předloha hitovky Netflixu Dům z karet anebo Magnesií Literou ověnčená Marie Doležalová a její Kafe a cigárko. Další porci napětí zprostředkuje Kanibal z Nine Elms Roberta Bryndzy, mladší i starší posluchače dostane Podivný případ se psem, a pokud budete potřebovat morální vzpruhu, tutovkou je Slepičí polévka pro duši.

Třeštíková, Bryndza nebo Dům z karet. Zaposlouchejte se do 6 audioknih se slevou 30 %

Radka Třeštíková: Osm

Žánr: Román, pro ženy, česká literatura I Hodnocení na Databázi knih: 73 %

Osm je vůbec první detektivkou, kterou Radka Třeštíková napsala. A jak je uvedeno v synopsi, začíná koncem a končí úplným začátkem. Na začátku vidíme Míšu, která leží postřelená v bezvědomí v nemocnici. K tomu, aby jí chtěl někdo ublížit, ale není žádný důvod, vždyť ji má přece každý rád!

Míša se následně probírá, problém ale je, že si nic nepamatuje. Do nemocnice za ní ale chodí její milý Jenda i celá řada dalších přátel, kteří dělají vše pro to, aby jí pomohli znovu se postavit na nohy a rozpomenout se. Nebo ne?

Přečtěte si recenzi románu Osm

„Tvorbu paní Třeštíkové jsem výrazněji zaznamenal až s filmem Po čem muži touží, ke kterému napsala scénář. Protože mě moc neoslovil, o její další tvorbu jsem se nezajímal. Ale když se mi teď dostala do ruky vztahová detektivka Osm, řek jsem si, dobře, já to s tou Třeštíkovou teda zkusím. Román jsem přečetl téměř na jeden nádech a musím říct: něco na té Třeštíkové vážně je!” napsal na server Databáze knih uživatel Mibaf. Audioknihu načetl Jakub Saic.

Další audioknihy autorky najdete

Třeštíková, Bryndza nebo Dům z karet. Zaposlouchejte se do 6 audioknih se slevou 30 %

Jack Canfield: Slepičí polévka pro duši

Žánr: Světová literatura, povídky I Hodnocení na Databázi knih: 67 %

Asi není nikdo, kdo by se s touhle legendou na poli pozitivního myšlení nesetkal. Slepičí polévka vyšla původně v 90. letech, a protože od jejího uvedení uběhlo právě dvacet let, autoři připravili reedici. Kromě původních příběhů z pera Jacka Canfielda, Amy Newmarkové a Marka Victora Hansena tu najdete i dvacítku úplně nových povídek, které do audioknižní podoby načetli Lucie Kožinová a Martin Zahálka.

„Americký přeslazený med stříká ze Slepičí polévky na všechny strany, ale musím přiznat, že mě některé příběhy fakt dostaly. Rozbrečela mě učitelka, milující své žáky ze slumu; psycholožka, povzbuzující lidi na sociálních dávkách k soběstačnosti; umírající chlapeček, který se stal na den hasičem; žáček, který na otázku, za co je vděčný, namaloval jako ruku laskavé paní učitelky. Slepičí polévka je fajn čtení před usnutím a pohlazení na duši,” napsala recenzi uživatelka ecila13.

Třeštíková, Bryndza nebo Dům z karet. Zaposlouchejte se do 6 audioknih se slevou 30 %

Robert Bryndza: Kanibal z Nine Elms

Žánr: Světová literatura, thriller I Hodnocení na Databázi knih: 84 %

Britský autor bestsellerů se slovenskými kořeny Roberta Bryndzy má pro své fanoušky novou hrdinku! Jmenuje se Kate Marshallová a před patnácti lety byla vycházející hvězdou londýnské policie. Na výsluní ji dostala skutečnost, že dokázala vyřešit zapeklitý případ sériového vraha, kterého média překřtila na Kanibala z Nine Elms. Teď Kate přednáší na univerzitě a je přesvědčená o tom, že je její policejní kariéra už jen v propadlišti dějin. Jenže pak se začne minulost vracet.

Vše odstartuje mail se žádostí o pomoc. Z něj se Kate dozví o probíhajícím vyšetřování brutálních vražd dívek, které jsou až nápadně podobné těm, co měl kdysi na svědomí právě Kanibal z Nine Elms. Jde o dílo šílence, který se v kanibalových činech shlédl, a po chvíli začíná být jasné, že pokud se do případu nevrhne samotná Kate, vraždění nikdy nepřestane. Audioknihu svým charismatickým hlasem načetl Martin Stránský.

Další audioknihy autora najdete zde

Třeštíková, Bryndza nebo Dům z karet. Zaposlouchejte se do 6 audioknih se slevou 30 %

Marie Doležalová: Kafe a cigárko

Žánr: Fejetony, eseje, česká literatura I Hodnocení na Databázi knih: 78 %

Tvář jedné z největších českých bank, vítězka Star Dance, máma a také miláček režisérů, kteří ji často a rádi obsazují. Předtím, než tohle všechno přišlo, byla Marie Doležalová vycházející hereckou hvězdou, která si jednoho dne začala psát blog. V něm s až sžíravou upřímností, humorem a ironií popisovala divadelní a filmové zákulisí a její příhody bavily víc a víc čtenářů.

Jak stojí v propagačních materiálech audioknihy Kafe a cigárko, za celou dobu si prý nevysloužila jediný negativní komentář. Co víc: Marie si všimli i literární kritici, kteří ji ocenili Magenesií Literou za Blog roku. Bylo proto logickým krokem, že se její fejetony nejprve zhmotní za doprovodu ilustrací Jana Hofmana v e-knize. Příběhy z hereckého zákulisí si ale můžete také poslechnout coby audioknihu. Nenačetl ji samozřejmě nikdo jiný než Marie Doležalová, hudebního doprovodu se chopila Vladivojna La Chia a režie pak dramaturg Comebacku Zdeněk Dušek.

Třeštíková, Bryndza nebo Dům z karet. Zaposlouchejte se do 6 audioknih se slevou 30 %

Michael Dobbs: Dům z karet

Žánr: Světová literatura, novela I Hodnocení na Databázi knih: 83 %

Knižní předloha seriálového hitu se jmenuje stejně jako podívaná na Netflixu - Dům z karet. Britský autor nám v jednom z nejlepších politických thrillerů představuje politika Francise Urquharta, který se jednoho dne rozhodne, že jen pitomci si nekladou dost vysoké cíle. A zamíří nejvýš s metou na premiérském křesle.

Francis se navenek tváří a vystupuje jako seriózní a slušný člověk, aby však svého cíle dosáhl, nebojí se jít přes mrtvoly a neohlíží se napravo ani nalevo. Je manipulativní, a když zasekne háčkem, tahá s ostatními protagonisty lépe než s loutkami.

I když je Dům z karet zařazen do kategorie politický thriller, určitě se nejedná o řezničinu ve stylu například severských detektivek. Michael Dobbs nic takového nepotřebuje - od příběhu se totiž nedokážete odtrhnout zkrátka proto, že vám nenechá spát, jakou šílenou konstrukci si Francis opět vymyslí a jaké po cestě bude muset obětovat ztráty. Audioknihu čte Igor Bareš.

Třeštíková, Bryndza nebo Dům z karet. Zaposlouchejte se do 6 audioknih se slevou 30 %

Mark Haddon: Podivný případ se psem

Žánr: Světová literatura, román, pro děti a mládež I Hodnocení na Databázi knih: 87 %

Hlavní postavou je patnáctiletý kluk Christopher Boon, co je matematickým géniem a nehynoucím obdivovatelem Sherlocka Holmese. A je také autistou (přesněji řečeno má Aspergerův syndrom), co nesnáší lidské dotyky. Jednoho dne ale najde za plotem vidlemi zapíchnutého psa, a tak se rozhodne, že vypátrá pachatele. Po cestě se mu navíc podaří vyřešit i manželskou krizi svých rodičů.

Autorem románu je britský spisovatel Mark Haddon. Profesor na Oxfordu, jenž sám anglickou literaturu vystudoval, píše jak prózu, tak i poezii, a to pro mladé i dospělé čtenáře. Podivný případ se psem je ale jeho dosud nejúspěšnějším dílem, za něž obdržel celou řadu cen včetně Whitebreadovy ceny za Knihu roku. Audiknihu čte další hvězda Stardance Matouš Ruml.