Pozadí stránky
Pozadí stránky

League of Legends míří na mobily. Podívejte se na první ukázku ze hry!
31. 8. 2020 8:53 | Martin Havlíček

League of Legends míří na mobily. Podívejte se na první ukázku ze hry!

League of Legends se dlouhodobě řadí mezi nejpopulárnější videohry – a to hráčsky i divácky. Podle posledních údajů si „Lolko“ zapne měsíčně přes 100 milionů hráčů a stejný počet lidí i sledoval přímé přenosy ze světového šampionátu. A to přitom vyšla jen na počítačích!

O možné mobilní verzi se mluví už minimálně dva roky. Oficiální oznámení přišlo až koncem minulého roku a na první záběry jsme si museli počkat až do letoška. Nepůjde ovšem o věrnou kopii PC originálu. Mobilní telefony jsou specifickou platformou, která vyžaduje řadu úprav.

Asi nejdůležitější novinkou je ovládání. Zatímco na PC se League of Legends ovládá pomocí klávesnice a myši, u mobilu máte k dispozici jen dotykový displej. Vývojáři proto přistoupili k řešení v podobě virtuálních joysticků na displeji, kterými řídíte nejen pohyb postavy, ale také směr útoků. Většina virtuálních tlačítek na displeji slouží jako jakýsi malý joystick.

Nové ovládání si vyžádalo také úpravy některých postav. Podobně jako v LoL pro PC i ve hře se hrdinové dají postupně vylepšovat. To je ostatně jeden z definujících znaků žánru MOBA (multiplayer battle online arena). A kteří hrdinové se ve hře objeví? To prozrazuje video níže. Mimochodem, všechny budete moci odemknout zdarma jako odměnu za své úspěchy a hodiny investované do hraní.

Dalším společným znakem všech MOBA her je aréna. Každý tým (hraje se 5 na 5) začíná na opačném konci symetrického bojiště a k nepříteli se může vydat po některé ze tří tras. Na své cestě přitom mohou hráči potkat nejen soupeře, ale také obranné věže a různé příšery včetně draků. Vyhrává tým, který jako první zničí soupeřův Nexus, což je jakási základna.

Mapa v mobilním League of Legends má název Wild Rift a jde o trochu zmenšenou a upravenou verzi bojiště známého z PC. Vývojáři si uvědomují, že na mobilu obvykle nehrajeme hodiny v kuse, a tak bojiště upravili, aby zápasy trvaly kolem patnácti minut. Tak akorát na to dát si mač či dva během cesty do práce nebo do školy.

Z popisu to rozhodně nevypadá špatně. Jisto ale budeme mít, až si Leagoe of Legends: Wild Rift sami zahrajeme. Zatím to není možné. Hra se teprve chystá na testovací fázi, která proběhne v Brazílii. Jakmile se s pomocí tamních hráčů podaří vychytat všechny mouchy, dočkáme se i my ostatní.