Pozadí stránky
Pozadí stránky

Aktualizace Fortnite přinesla novinku, po níž hráči volali už od vydání hry
25. 2. 2019 14:12 | Martin Havlíček

Aktualizace Fortnite přinesla novinku, po níž hráči volali už od vydání hry

Nebudeme vás napínat. Tou očekávanou novinkou je podpora herních ovladačů. Nic proti dotykovým displejům, ale na některé typy her se opravdu nehodí a střílečky jsou beze sporu jedním z nich. Nejenže si člověk prsty položenými na displeji překáží ve výhledu, ale také chybí fyzická odezva tlačítek (kolikrát se vám na mobilu stalo, že jste se překlikli mimo virtuální tlačítko?). Pokud byste chtěli hrát na mobilu proti hráčům na konzolích (což Fortnite umožňuje), nemáte v podstatě šanci na výhru.

Díky poslední aktualizaci tento „hendikep“ odpadá. Podmínkou je, že máte ten správný ovladač. V případě mobilů s Androidem je podporována většina gamepadů, co se připojují přes Bluetooth. Například Steelseries Stratus XL, Xbox One Gamepad, Razer Raiju nebo Moto Gamepad. Tyto modely jmenovali přímo vývojáři, takže máte jistotu, že fungovat budou. Pokud si ale pořídíte třeba nějaký levný ovladač z Číny, může se stát, že nepochodíte.

U iPhonů a iPadů je situace přehlednější. Majitelé zařízení s iOS se musejí v obchodech koukat po gamepadech s logem MFi, což je certifikát od Applu. Zkratka znamená Made for iPhone, tedy „vytvořeno pro iPhone“. Nutno říct, že jde vesměs o poměrně drahé ovladače.

Podpora ovladačů ale není jedinou novinkou, kterou softwarová záplata do hry přinesla. Ve Fornite se objevil také nový granát v podobě sněhuláka a experimentální turnajový mód. Majitele mobilů Honor View 20 a Huawei Mate 20 X (a Samsung Galaxy Note 9 v Americe) potěší jistě i podpora režimu 60 snímků za sekundu, kterou měly dosud jen nejnovější iPhony a iPad Pro. V praxi to znamená, že je hra mnohem svižnější. Dokonce to má vliv i na střelbu. V 60 snímcích střílejí zbraně ve Fortnite rychleji. Ovšem v tomto případě jde o chybu, na jejíž opravě již vývojáři pracují…