Pozadí stránky
Pozadí stránky

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018
15. 1. 2019 10:35 | Patricie Kolohnátková

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Rok 2019 je tady, a tak jsme se za tím minulým ohlédli i my. A našli sedm detektivek a thrillerů, které vás v uplynulých dvanácti měsících bavily úplně nejvíc. Nechybí mezi nimi úplné novinky jako Lazar od Larse Keplera nebo Chladnokrevně od „slovenského Brita” Roberta Bryndzy.

Do vůbec nejstahovanějších e-knih se ale dostal i Jussi Adler-Olsen, B. A. Paris nebo čeští autoři Michaela Klevisová a Vlastimil Vondruška. A pak taky Sněhulák, nejspíš nejlepší díl ze série o Harry Holeovi od Jo Nesba. Jestli hledáte novoroční inspiraci, co si přečíst a dobře se u toho pobavit, s těmito sedmi tutovkami určitě chybu neuděláte.

Jo Nesbø - Sněhulák

Žánr: světová literatura, detektivky I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 91 %

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Začíná zima a v Oslu napadl první sníh. Když se manžel a syn krásné Birte ráno nato probudí, zjistí že zmizela. Jen na zahradě po ní zůstal sněhulák s její šálou kolem krku. Do případu se pouští Harry Hole spolu s vyšetřovatelkou Katrine Bratt a už záhy zjišťují, že Birte nebyla rozhodně první ženou, která zmizela.

Případy mají totiž jeden společný rys: oběti vraha, který si říká Sněhulák, se vždy ztrácí s prvním sněhem. A jak vyšetřování postupuje, přestává být jasné, jestli Sněhuláka honí Harry s Katrine, anebo je tahle detektivní dvojice spíše štvanou zvěří. Sněhulák byl trochu nepodařeně i zfilmovaný, jeho románová předloha ale patří ke špici případů s Harry Holem!

Podívejte se na další knihy ze série: https://www.o2knihovna.cz/knihy/serie/bk1-210

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Robert Bryndza - Chladnokrevně

Žánr: detektivky, světová literatura I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

V nejnovějším thrilleru Roberta Bryndzy samozřejmě nechybí inspektorka Fosterová, autor ale nezapomněl ani na další oblíbené postavy jeho série. Do popředí se tentokrát dostává i Mossová, která s Erikou řeší záhadné kufry, co vyplavuje Temže. A ve kterých jsou rozřezaná těla.

Když si detektivní tým spojí informace a vodítka z aktuálních případů s dalšími vraždami mimo Londýn, začíná být jasné, že se objevil další sériový vrah. Jak vyšetřování postupuje, nikdo nemůže pochybovat o tom, že bát by se neměl jenom vrah, kterému jsou kriminalisté na stopě. O život totiž půjde i samotným policistům.

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

B.A. Paris - V pasti lží

Žánr: pro ženy, thrillery I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 85 %

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Další román autorky bestselleru Za zavřenými dveřmi se jmenuje V pasti lží. Hlavní hrdinka Cass je na začátku knihy ukázkovou mladou ženu. Má srovnaný život, doma milujícího manžela a její práce učitelky ji zcela naplňuje.

Jenomže pak se jednoho deštivého večera stane zásadní událost, po které už nic nebude jako předtím. Cass najednou neví, kde má auto a jestli si vzala prášky, je si ale jistá, že má hlavu plnou výčitek. Protože té mrtvé ženě možná mohla zachránit život. Anebo to všechno bylo jinak?

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Michaela Klevisová - Zmizela v mlze

Žánr: detektivka, krimi I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 84 %

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Zmizela v mlze se odehrává v Norsku, kam si detektiv Josef Bergman odjíždí odpočinout na rybářskou dovolenou a trochu si utřídit myšlenky. Nedaleko místa, které si zvolil pro odpočinek, spáchala před rokem Ann-Solveig dost nepochopitelnou sebevraždu. Poté, co žila s mužem, jehož se bála, se ho pod vlivem psychosomatičky Katrine rozhodla opustit. Místo, aby začala nový život, ale nečekaně skočí z útesu.

Přesně o rok později pak psychosomatičce začne kdosi vyhrožovat, navíc umírá další z jejích pacientek. Tentokrát už ale není pochyb o tom, že šlo o vraždu. Josef Bergman se chtě nechtě zapojuje do vyšetřování, je totiž jedním z důležitých svědků. A postupně se ukazuje, že skoro každý má nějaké to tajemství, kvůli němuž by mohl i zabíjet.

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Lars Kepler - Lazar

Žánr: světová literatura, detektivka I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 83 %

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Když najdou policisté v bytě na předměstí Osla mrtvého muže, vypadá to zpočátku jako běžný případ. Potom ale otevřou mrazák a zjišťují, že muž byl nejen vykradačem hrobů, ale ještě kanibalem. Jednou z jeho trofejí je navíc i lebka Summy, manželky Joony Linna.

Krátce nato se s policí spojí komisařka z německého Rostocku. Chce od nich pomoci s případem sexuálního násilníka, který byl zavražděn v jednom kempu. Souvislost mezi oběma případy se zpočátku zdá jako naprosto nedůležitá, nakonec je ale jasné, že ji není možné ignorovat.

Prohlédněte si další e-knihy od Larse Keplera: https://www.o2knihovna.cz/knihy/autor/701

Jak zhodnotila recenzentka Kammia na portálu Databáze knih: „Za mě sto procent. Ještě jsem nedočetla do konce, ale už teď můžu napsat, že je to nejlepší kniha od Larse Keplera, kterou jsem kdy četla. Lazar vás chytne od samého začátku a napětí navíc stoupá každou další stránku.”

Radši posloucháte? Klikněte pro Keplerovy audioknihy: https://www.o2knihovna.cz/audioknihy/autor/7525

Vlastimil Vondruška - Jičínské pole mrtvých

Žánr: Detektivky, historie I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 83 %

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Nejnovější pokračování série Letopisy královské komory, to je detektivní román Jičínská pole mrtvých. Opět se tu můžeme potkat s vyšetřovatelem z dávných časů Adamem z Dobronína, kterého tentokrát případ zavane nedaleko města Jičín.

Zde na cestě k Zebínu je ohrazená louka, kde končí pohřbeny oběti morových epidemií, ale i sebevrazi, zločinci nebo kacíři. Jednoho dne se tu objeví i tělo velíšského lesmistra. Je přivázané ke stromu a má rozpárané břicho. Majitel panství Mikuláš Trčka z Lípy se celý případ nejprve snaží ututlat, jeden z jeho strýců na něj ale vznese žalobu a Mikuláš musí chtě nechtě na projednání do královské komory.

Na prosbu jeho bývalé lásky Johanky ze Šelemberka se do případu zapojuje Adam z Dobronína. Sotva ale dorazí do Jičína, stane se další vražda.

Vyberte si z nabídky dalších e-knih Vlastimila Vondrušky: https://www.o2active.cz/knihy/autor/314

Podívejte se na Vondruškovy audioknihy: https://www.o2active.cz/audioknihy/autor/7527

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Tim Weaver - Hon na mrtvého

Žánr: detektivky, romány, thrillery I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 82 %

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

První díl ze série o Davidovi Rakerovi oblíbeného autora pořádného napětí Tima Weavera! Alex Towne zmizel před šesti lety, jeho tělo se našlo před rokem. Jenže před měsícem ho Alexova matka Mary Towneová viděla na ulici a nic nezabírá na Davida Rakera líp než ženské slzy.

Protože se specializuje na pátrání po pohřešovaných osobách, na nabídku, aby se do případu zapojil, nakonec kývne. Už záhy by si ale za své rozhodnutí nejradši pořádně nafackoval. Jednak je jasné, že díky nalezené mrtvole vyšetřování nikam nedospěje, jednak začíná v Alexově minulosti nacházet jednu temnější komnatu než druhou. Raker tak brzy zjistí, že člověka můžou potkat i mnohem horší věci, než je smrt.

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Jussi Adler-Olsen - Selfies

Žánr: světová literatura, detektivky I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 78 %

7 nejlepších detektivek a thrillerů roku 2018

Na začátku sedmého případu Carla Mørcka a věhlasného oddělení Q je mrtvola starší ženy, která je nalezena v jednom z kodaňských parků. Okolnosti její smrti nápadně připomínají případ nevyřešené vraždy, spáchané před víc než deseti lety.

Carlovi se mezitím na oddělení zhroutí členka jeho týmu Rose a vše nasvědčuje tomu, že v její minulosti byl spáchaný závažný trestný čin. Jenže Rose dostala za úkol prokázat, že se oddělení Q daří při vyšetřování dobře, v opačném případě bude oddělení zavřeno. Jak to dopadne, je ve hvězdách, setkání s Carlem, Assadem a Gordonem je ale vždy sázkou na jistotu.

Vybírejte z dalších případů famózního Oddělení Q: https://www.o2knihovna.cz/knihy/serie/bk1-64