Pozadí stránky
Pozadí stránky

Vychází novinka od Bryndzy Chladnokrevně. Seznamte se s hlavní hrdinkou Erikou Fosterovou
12. 11. 2018 9:37 | Patricie Kolohnátková

Vychází novinka od Bryndzy Chladnokrevně. Seznamte se s hlavní hrdinkou Erikou Fosterovou

V těchto dnech mají svátek všichni milovníci pořádného napětí. Na začátku listopadu totiž vyšel v pořadí už pátý případ Eriky Fosterové s názvem Chladnokrevně. A podle zahraničních recenzí jde opět o e-knihu, která se Robertovi Bryndzovi, Britovi, žijícímu na Slovensku sakra povedla. Ještě se s inspektorkou Fosterovou neznáte? Tak to byste to měli hodně rychle napravit!

Chladnokrevně

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: zatím nehodnoceno

Vychází novinka od Bryndzy Chladnokrevně. Seznamte se s hlavní hrdinkou Erikou Fosterovou

V nejnovějším thrilleru Roberta Bryndzy samozřejmě nechybí inspektorka Fosterová, autor ale nezapomněl ani na další oblíbené postavy jeho série. Do popředí se tentokrát dostává i Mossová, která s Erikou řeší záhadné kufry, co vyplavuje Temže. A ve kterých jsou rozřezaná těla.

Když si detektivní tým spojí informace a vodítka z aktuálních případů s dalšími vraždami mimo Londýn, začíná být jasné, že se objevil další sériový vrah. Jak vyšetřování postupuje, nikdo nemůže pochybovat o tom, že bát by se neměl jenom vrah, kterému jsou kriminalisté na stopě. O život totiž půjde i samotným policistům.

Dívka v ledu

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 85 %

Vychází novinka od Bryndzy Chladnokrevně. Seznamte se s hlavní hrdinkou Erikou Fosterovou

První případ zavádí čtenáře do Londýna, kde je nalezena mrtvá mladá dívka. Už brzy se ukáže, že jde o Andreu Douglas-Brownovou, dceru zámožného londýnského miliardáře, který má konexe až do nejvyšších politických pater.

I proto je potřeba postupovat obezřetně a hlavně rychle, protože média jsou kriminalistům stále v patách. K případu je přivolána inspektorka Erika Fosterová, ta ale už záhy začíná narážet.

Protože Andreina rodina sice chce vědět, kdo je jejím vrahem, už ale není ochotná ukazovat své špinavé rodinné prádlo, kterého má plné skříně. Jenže vraždy se stejným modem operandi přibývají a jediným klíčem jsou pro Eriku právě tajemství, která rodina Douglas-Brownů ukrývá.

Noční lov

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

Vychází novinka od Bryndzy Chladnokrevně. Seznamte se s hlavní hrdinkou Erikou Fosterovou

V Londýně je parné léto a inspektorka Erika Fosterová vyráží k dalšímu případu. Tím je muž, kterého před smrtí připoutali k posteli a udusili průhledným plastovým pytlem, jenž má pevně utažený kolem hlavy. Erika se snaží najít jakoukoliv stopu, naráží ale na jednu záhadu za druhou. Zavražděný si totiž pečlivě střežil své soukromí, a tak se kupředu posouvá jen velmi pomalu.

Už za pár dní je v úplně stejné pozici nalezen další mrtvý a i on se se svým soukromím příliš nesvěřoval. Inspektorka Fosterová tentokrát bude muset riskovat nejen svoji práci (na což je poměrně zvyklá), ale i svůj život, ani tak ale není jisté, že se jí extrémně organizovaného sériového vraha podaří dopadnout.

Temné hlubiny

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 92 %

Vychází novinka od Bryndzy Chladnokrevně. Seznamte se s hlavní hrdinkou Erikou Fosterovou

Příběh začíná v momentě, kdy dostane oddělení tip, že v zatopeném lomu na okraji Londýna jsou klíčové důkazy k rozsáhlému případu z oblasti narkotik. Celý tým hned vyráží na místo, jaké je ale jejich překvapení, když krom avizovaných důkazů vytáhnou i kostru dítěte. Identifikace není složitá a odhalí, že jde o tělo před 26 lety zmizelé sedmileté holčičky Jessicy Collinsové.

Vyšetřování Eriku přivádí nejen do rodiny Collinsových, kde musí rozplétat bolestivé okolnosti, ale i k vyšetřovatelce Amandě Bakerové, která měla tehdy případ na starosti a kterou tento „pomníček” od té doby neustále pronásleduje. Postupně navíc vychází najevo, že si někdo mocný nepřeje, aby se případ malé Jessicy vyřešil, a je pro to schopný udělat cokoliv.

Do posledního dechu

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 91 %

Vychází novinka od Bryndzy Chladnokrevně. Seznamte se s hlavní hrdinkou Erikou Fosterovou

Je zima a v Londýně je nalezeno tělo mladé ženy. Vrah ji před smrtí mučil, a když s ní skončil, jako pytel odpadků ji odhodil do opuštěného kontejneru. Případu se ujímá londýnské oddělení vražd spolu s Petersonem a Mossovou, problém ale je, že Erika Fosterová v jejich týmu stále chybí. Když totiž tehdy nebyla povýšená, rozhodla se z uražené ješitnosti zažádat o přeložení a šéfové vražd jí návrat stále nenabídli.

Jak to tak u Eriky ale bývá, i zde se k počátku vyšetřování nějak nachomýtne, a protože ji případ opět chytí za srdce, nebyla by to Fosterová, aby se nakonec do týmu nedokázala infiltrovat. Už brzy pak začíná být jisté, že zavražděná mladá žena nejspíš nebude první obětí a že počet podezřelých zmizení začíná pomalu narůstat.

Kdo je autor Robert Bryndza?

Robert Bryndza začínal jako herec, psát detektivky chtěl ale už od dětství. Proto je trochu paradoxní, že se nejprve musel proslavit jako spisovatel humoristických románů, než vydavatel souhlasil s thrillerem o Dívka v ledu.

Hlavní postavou je tu inspektorka Erika Fosterová a stejně jako další populární vyšetřovatelé, i ona má ve skříni pár bubáků, a občas se tak chová iracionálně, podivně. A vy ji za to prostě musíte milovat už od jejího prvního případu. Robert Bryndza v současnosti žije ve slovenské Nitře se svým partnerem a dvěma psy.

Kdo je hlavní hrdinka Erika Fosterová?

S Erikou se seznamujeme v momentě, kdy se po dlouhých měsících vrací do práce. Důvodem jejího neplaceného volna byla smrt manžela, který byl zabit přímo při zásahu, který Erika vedla. Proto si s sebou do Londýna přináší celou řadu nočních můr i výčitek, což ji občas vede do slepé vyšetřovací uličky.

Když se s Erikou začínáte seznamovat, působí jako pěkně odtažitá mrcha, protože ji práce naučila, že je občas třeba kráčet přes mrtvoly. Postupem času ale zjišťujete, že si tuhle literární postavu zamilováváte víc a víc. Protože pokud prostě velíte zásahu, při němž umřela vaše nejmilovanější bytost, trochu divní být musíte. Robert Bryndza zkrátka stvořil postavu, se kterou když se pořádně seznámíte, nebudete se moct dočkat, kdy zase nahlédnete pod pokličku jejímu dalšímu případu.