Pozadí stránky
Pozadí stránky

Muž, který už nezavolal je pohádkou pro sychravé podzimní večery.
27. 9. 2018 14:19 | Patricie Kolohnátková

Muž, který už nezavolal je pohádkou pro sychravé podzimní večery.

Ten pocit asi známe všichni. S někým se seznámíme, chemie nebývale funguje a my si myslíme, že začíná něco mimořádného. Jenomže ten druhý už nám nezavolá. Nikdy. Přesně o tom je debutový román britské autorky Rosie Walsh. Jde o romantickou pohádku z 21. století a můžete si být jisti, že odložit ji vážně nedokážete.

Sarah je krátce před čtyřicítkou a zrovna se rozvádí. Z Ameriky, kde žije, přijede do Británie navštívit své rodiče. Při jedné své procházce po okolí náhodou natrefí na Eddieho. Protože je přítomna ještě jedna ovce, která utekla z ohrady, společnými silami ji dostanou zpátky do výběhu. Pokračují v nedaleké hospodě a čas jim utíká jako blesk.

Nakonec spolu stráví celý týden, po kterém má Eddie odjet na dlouho plánovanou surfařskou dovolenou s kamarádem. Bere si na Sarah všechny kontakty a ona mu slíbí, že když jí pošle číslo zpátečního letu, přijede si pro něj na letiště. Jenomže potom Eddie beze stopy zmizí. Neodpovídá na zprávy, nebere Sářin telefon.

Její kamarádi jí říkají, že po týdnu nemůže čekat nic jiného, že je to prostě jenom další chlápek, který se už neozve. Ona ale ví, co spolu prožili a že to bylo něco opravdu mimořádného. A tak začíná být čím dál víc hysterická. A dělá i věci, které by normální skoro čtyřicetiletá ženská nikdy neudělala. Třeba vystopuje jeho fotbalový klub, kam chodí hrát, a vetře se mezi fotbalisty, když jim skončí zápas, aby Eddieho konfrontovala. Mezi spoluhráči ho ale nenajde. A tak jí zbývá jenom otázka, co se sakra stalo, že tomuhle panu dokonalému už nestojí ani za to, aby jí zvedl telefon.

Debutový román britské autorky Rosie Walsh budil pozornost ještě před svým vydáním. Naprosto nadšená z něj byla třeba autorka Sedmilhářek Liane Moriarty, která o něm řekla: „Tenhle román naprosto zbožňuju a přála jsem si, aby nikdy neskončil.”

Podívejte se na oficiální stránky autorky Rosie Walsh

Muž, který už nezavolal je pohádkou pro sychravé podzimní večery.

Upřímně se moc nedivíme, protože co Rosie Walsh rozhodně nechybí, je vypravěčský dar. Jakmile vezmete čtečku s touhle e-knihou jednou do ruky, bude vám činit velké potíže ji zase pustit a pokračovat třeba až následující den. Tu záhadu, proč Eddie sakra nezavolal, budete chtít vyřešit, s čímž vám autorka ze začátku nebude moc pomáhat. Stupňovat napětí jí jde snad ještě o trochu líp než vyprávět.

Co příběhu trochu chybí, je ještě o něco podrobnější vykreslení oněch sedmi dní, které Eddie se Sarah strávili. K nim se vracíme jen v několika kapitolách, kdy na ně hrdinka vzpomíná. Což je trošku málo vzhledem ke všem těm občas už dost šíleným věcem, které je Sarah kvůli Eddiemu ochotná udělat. Nezbývá tak než Sarah a Rosie prostě věřit, že byl ten týden naprosto výjimečný, a tak Sarah oněch sedm dní stačilo, aby Eddiemu naprosto propadla.

Muž, který už nezavolal je pohádkou pro sychravé podzimní večery.

O Muži, který už nezavolal se dále dá říct, že je až po střechu prošpikovaný humorem, takže se občas budete smát i nahlas. A je tu taky, jak se dá čekat, i úctyhodný nášup romantiky. Pokud jste racionální typ, bude jí místy už trošku moc (zvlášť v závěru), nic jiného se ale od romance vlastně nedá čekat, takže to bude pro spoustu čtenářek jen plus k celému příběhu.

Jak už bylo řečeno výše, Muž, který už nezavolal je kouzelná romantická pohádka. Nic víc, ale tohle už víc než stačí. Když se k tomu ještě připočítá fakt, že je Rosie Walsh výbornou vypravěčkou, jsme si jisti, že je tahle e-kniha naprosto ideální materiál nejen pro škaredé podzimní večery. A my vám trochu závidíme, že máte rozluštění jedné romantické záhady stále před sebou. Každopádně přejeme fantastický čtenářský zážitek!