Pozadí stránky
Pozadí stránky

Nesbø, Bryndza, Mornštajnová 30 nejstahovanějších e-knih loňského roku
29. 1. 2024 13:51 | Patricie Kolohnátková

Nesbø, Bryndza, Mornštajnová 30 nejstahovanějších e-knih loňského roku

Co jste četli v loňském roce? Je velmi pravděpodobné, že ve vašem výčtu nebude chybět aspoň některý z titulů, které se na O2 Knihovně zařadily mezi 30 nejstahovanějších e-knih roku 2023. A výčet až na pár výjimek nepřekvapí, je tu jeden lepší autor než druhý. První tři příčky ovládli Jo Nesbø, Alena Mornštajnová a Robert Bryndza. Čeští autoři mají dále zastoupení v podobě Radky Třeštíkové, Michaely Klevisové, Františka Kotlety nebo Vlastimila Vondrušky. Zahraničním trhákům zase kralovali Lisa Reganová, Angela Marsonsová, Chris Carter, Helen Fildsová či Lars Kepler. A v žebříčku nechybí ani James Clear a jeho seberozvojový titul Atomové návyky. Vybíráme sedm kousků, které loni hýbaly prodeji i emocemi.

ZATMĚNÍ

Jo Nesbø

Žánr: Světová literatura, severská krimi, thriller

Dobrých autorů ze severu Evropy, kteří píšou thrillery, jsou desítky, možná stovky. Jo Nesbø je ale jenom jeden, a tak jeho Zatmění suverénně kraluje žebříčku stahování za loňský rok. V třináctém případu se Harry Hole vrací z Los Angeles a s vymahačem dluhů v patách musí vyřešit vraždu dvou mladých žen. A protože na to má jen deset dnů, na pomoc si vezme zkorumpovaného policajta, psychologa umírajícího na rakovinu a bývalého taxikáře, který prodává kokain. Podaří se jim vraha najít dřív, než nastane krvavý úplněk?

Hodnocení na Databázi knih: 89 %

Nesbø, Bryndza, Mornštajnová 30 nejstahovanějších e-knih loňského roku

LES V DOMĚ

Alena Mornštajnová

Žánr: Česká literatura, román

Druhé místo získal trochu kontroverzní a velmi mrazivý román Les v domě. Hlavní hrdinkou je mladá dívka cácora, která vyrůstá v malém domku uprostřed lesa. Její otec zmizel při povodních, matka je alkoholička a babička se o ni stará jen z povinnosti. V lese se navíc dějí podivné věci, a tak se cácora každou noc budí z děsivých snů. Jednoho dne navíc začne mluvit a otevře dveře do světa pod povrchem. Les v domě, to je silný a dramatický příběh o tom, že v životě není nic takové, jak se na první pohled zdá.

Hodnocení na Databázi knih: 86 %

Nesbø, Bryndza, Mornštajnová 30 nejstahovanějších e-knih loňského roku

ĎÁBLOVA CESTA

Robert Bryndza

Žánr: Detektivka, krimi, thriller

Bronzová medaile patří Robertu Bryndzovi, oblíbenému britskému autorovi, který žije na Slovensku, a čtvrtému případu Kate Marshallové Ďáblova cesta. Při ní bude spolu s Tristanem Harperem pátrat po malém Charliem, který se před třemi lety ztratil při táboření na místě zvaném Ďáblova cesta. Vyšetřovatelé postupně zjišťují, že Jean, babička chlapečka, která je o pomoc poprosila, neříká úplnou pravdu. A že sociální pracovnice, která se o Jean a její dceru Becky v době zmizení starala, byla brutálně zavražděna. Vypátrá Kate, co se tehdy stalo, nebo se utopí v bažině lží a násilí?

Hodnocení na Databázi knih: 89 %

Nesbø, Bryndza, Mornštajnová 30 nejstahovanějších e-knih loňského roku

ATOMOVÉ NÁVYKY

James Clear

Žánr: Naučná literatura, osobní rozvoj

Chcete změnu? Začněte malými kroky. Tak zní krédo Jamese Cleara, autora bestselleru Atomové návyky. Spisovatel a kouč říká, že nejpřirozenější vlastností člověka je lenost, protože energie je pro tělo velmi drahá komodita. S pomocí psychologie a neurověd pak vymyslel systém, jehož základem jsou pouze malé, avšak pravidelné úkony. Protože i když se každý den zlepšíte jen o 1 %, do roka dosáhnete neuvěřitelných výsledků. „To, co autor popisuje, skutečně funguje. Jedna z nejlepších knih o osobním rozvoji,” napsala na Databázi knih Sirina.

Hodnocení na Databázi knih: 86 %

Nesbø, Bryndza, Mornštajnová 30 nejstahovanějších e-knih loňského roku

HYPOTÉZA LÁSKY

Ali Hazelwood

Žánr: Světová literatura, román, pro ženy

Romantický příběh Hypotéza lásky byl jeden čas úplně všude, takže jste mu nejspíš neunikli ani vy. Pokud jste ho zatím nečetli, vřele doporučujeme. Hlavní hrdinkou je Olive, doktorandka ze Stanfordu, která nevěří na trvalé vztahy. Jednoho dne se ale rozhodne políbit prvního muže, kterého uvidí, aby se vyhnula trapné situaci. Je jím Adam Carlsen, mladý profesor, který má pověst přísného a netolerantního kantora. Olive ale postupně zjišťuje, že je Adam také velmi milý a má kouzelný smysl pro humor. A tak se musí rozhodnout, jestli je připravena dát lásce šanci, nebo bude dál věřit, že je to jen hra.

Hodnocení na Databázi knih: 85 %

KOPÍRÁK

Ali Hazelwood

Sam Hollandová

Žánr: Světová literatura, thriller, krimi

Kopíráka napsala Sam Hollandová, která vystudovala psychologii, a i když jde o její debut, na kvalitě mu to vůbec neubírá. Odehrává se ve Velké Británii, kterou zrovna ochromily děsivé vraždy. Každá byla spáchána jinak, i tak jsou ale zločiny ostatním velmi povědomé. Bestiální vraždy jsou totiž inspirované sériovými vrahy Jako Charles Manson, Jeffrey Dahmer nebo Edmund Kemper. Právě proto jejich autora překřtila média na Kopíráka. Co když se ale Kopírák rozhodne, že své vzory ještě předčí?

Hodnocení na Databázi knih: 74 %

Kde jsi, když nejsi

Radka Třeštíková

Žánr: Česká literatura, román, pro ženy

S romány Radky Třeštíkové je to skoro vždy stejné. Když je vydá, způsobí senzaci i obří prodeje. Po přečtení ale zpravidla přichází hořkosladká pachuť a nepříliš valná hodnocení. Stejně je to i s novinkou loňského roku Kde jsi, když nejsi, která má momentálně na Databázi knih 72 %. Román je o rozchodu a o všem, co s sebou přináší, když máte děti. A je také plný vulgarismů a velmi explicitně popsaných sexuálních scén. I tentokrát jde zkrátka o další senzaci, a když už nic, aspoň se díky velmi podařené obálce bude hezky vyjímat v knihovně vaší čtečky.

Hodnocení na Databázi knih: 72 %

Jaké další tituly jste si loni stahovali nejvíc? V top 30 nechybí třeba Angela Marsonsová, Julia Caplinová nebo František Kotleta.

Tip!

Darujte e-knihu s O2 Knihovnou

Víte, že na O2 Knihovně můžete e-knihy, audioknihy i magazíny také darovat? U každého titulu stačí kliknout na tlačítko Koupit jako dárek, v dalším kroku přidat osobní vzkaz a poté zvolit, jestli se má dárek odeslat hned, anebo třeba až na Štědrý den. Anebo kdykoliv v následujících třech měsících. My poté ve vámi zvolený čas odešleme obdarovanému informační SMS a dárek mu připíšeme do jeho O2 Knihovny.

O2 Knihovna

V naší O2 Knihovně najdete tisíce e-knih a audioknih nejrůznějších žánrů na jednom místě. Stáhněte si zdarma aplikaci O2 Knihovny a mějte tak své čtení i poslech stále po ruce! 

Aplikace O2 Knihovna je zcela zdarma a můžete v ní pohodlně číst a poslouchat vaše oblíbené knihy. Stahnout si ji můžete s využitím QR kódu vedle nebo tlačítla níže.