Pozadí stránky
Pozadí stránky

Stahujte audioknihu a e-knihu zdarma Pohádka Žirafa Amálka pomáhá nemocným dětem
11. 10. 2023 15:23 | Patricie Kolohnátková

Stahujte audioknihu a e-knihu zdarma Pohádka Žirafa Amálka pomáhá nemocným dětem

Žirafa Amálka pomáhá dětem s juvenilní idiopatickou artritidou. V první řadě jde ale o prima pohádku, kterou si můžete stáhnout zdarma na O2 Knihovně.

Juvenilní idiopatická artritida je nevyléčitelné autoimunitní onemocnění pohybového aparátu, které postihuje stovky malých pacientů v Česku. Kromě lékařské péče je pro ně důležitá psychická podpora, a proto spolek Revma Liga ČR vydal audioknihu s názvem Žirafa Amálka. Ta dětem vysvětluje, že se nemoci nemusí nebát a že na ni nejsou sami.

Stahujte audioknihu a e-knihu zdarma Pohádka Žirafa Amálka pomáhá nemocným dětem

Vzpruha pro malé pacienty

Pohádka spatřila světlo světa jako kniha v roce 2020 a je o roztomilé žirafě, jež dětem vypráví, jakým způsobem onemocněla, jak si s revma dokáže poradit a co nemoc obnáší. A nejmenší pacienty, jimž jsou často jen tři roky, se snaží motivovat ke spolupráci, což v jejich věku není úplně snadné.

„Revma není jenom nemoc stáří. Většina rodin si to ale uvědomí až tehdy, když se s tímto onemocněním setká u svých dětí. Mnohým z nich jsou teprve tři nebo čtyři roky a vůbec nechápou, co se s nimi děje. Proto je velmi důležité pracovat s nemocnými dětmi jak po stránce fyzické, tak psychické. Já sám se s touto nemocí potýkám od svých dvanácti let, takže vím, o jak velkou zátěž se pro celou rodinu jedná,“ popisuje koordinátor projektů spolku Revma Liga ČR David Kříž.

Amálka pomůže s usínáním

Žirafa Amálka dosud udělala radost desítkám dětí. Některé z nich ale mají problémy udržet knihu v ruce, a tak se Revma Liga rozhodla, že ji převede do mluveného slova. Děti si tak mohou příběh poslechnout kdykoliv samy a Amálka je také skvělou pohádkou na usínání. A to nejen pro malé pacienty - zdravým dětem naopak ukazuje, že ani jinakost není důvodem ke strachům.

Příběh Amálky převyprávěl Jan Zadražil, který si vedle snímku Vyšehrad: Fylm zahrál v celé řadě seriálů jako Specialisté, Ohnivý kuře a Místo činu: Plzeň. Hlavně je ale také skvělým dabérem a na kontě má i nejeden výborný přednes audioknihy. Září například v titulech Eva tropí hlouposti, Marťan nebo Bylo nás pět. V případě Žirafy Amálky se spojil se svou dcerou Julií a na audioknihu společně nazpívali písničku.

Příběh žirafky Amálky má na ty nejmenší působit motivačně. Díky Amálce děti pochopí, že svou nemoc dokážou zvládnout a mohou žít stejně jako jejich vrstevníci.

Stahujte audioknihu a e-knihu zdarma Pohádka Žirafa Amálka pomáhá nemocným dětem

O2 Knihovna

V naší O2 Knihovně najdete tisíce e-knih a audioknih nejrůznějších žánrů na jednom místě. Stáhněte si zdarma aplikaci O2 Knihovny a mějte tak své čtení i poslech stále po ruce! 

Aplikace O2 Knihovna je zcela zdarma a můžete v ní pohodlně číst a poslouchat vaše oblíbené knihy. Stahnout si ji můžete s využitím QR kódu vedle nebo tlačítla níže.