Pozadí stránky
Pozadí stránky

Poustevník je severská krimi, která vás nepustí. Nyní se slevou 30 %
25. 10. 2023 15:26 | Patricie Kolohnátková

Poustevník je severská krimi, která vás nepustí. Nyní se slevou 30 %

Severská krimi patří už mnoho let k tomu nejoblíbenějšímu, co na poli thrillerů a detektivek vzniká. Světové šílenství odstartoval Stieg Larsson, ke kterému se už záhy přidali Jo Nesbø, Jussi Adler-Olsen, Lars Kepler, Kristina Ohlsson, Camilla Läckberg nebo Samuel Bjørk. Skandinávie toho ale může nabídnout ještě mnohem, mnohem víc, o čemž svědčí třeba i výborná série s vyšetřovatelem Williaem Wistingem od Jørna Liera Horsta. Pokud jste do jeho světa zatím nepronikli, chybu určitě neuděláte s případem nazvaným Poustevník. Jako audioknihu si ho navíc nyní můžete stáhnout se slevou 30 %.

Poustevník je severská krimi, která vás nepustí. Nyní se slevou 30 %

Příběh začíná ve chvíli, kdy je nalezeno tělo Wistingova souseda Viggo Hansena. Starý pán nikoho neměl, a protože taky nikomu nechyběl, seděl mrtvý před televizí čtyři měsíce. Případ by nejspíš zcela zapadl nebýt Wistingovy dcery Line, která se téma opuštěných starých lidí rozhodne zpracovat do novin, kam píše. Pak ale přijde druhá oběť, jež spustí jednu z nejrozsáhlejších policejních akcí v dějinách Norska. A do severské země mimo jiné přiláká i agenty FBI.

Procedurální krimi

Poustevník je už devátým případem Williama Wistinga, bát se ho ale nemusíte ani v případě, že jste s tímhle norským sympaťákem z městečka Stavern zatím neměli čest. Série patří do žánru tzv. procedurální krimi, kde hlavní roli nehrají milostné avantýry hlavního protagonisty, světlo reflektorů je tu nýbrž zaměřeno na práci vyšetřovatelů. Která je navíc tentokrát kořeněna jejich americkými kolegy. A ano, i Wisting je normální chlap, co má život i mimo práci, vše, co o jeho soukromí potřebujete vědět, vám tu ale Jørn Lier Horst vyloží.

Úplně normální vyšetřovatel

Což je vlastně jeden z velkých benefitů celé série - William Wisting je úplně normální chlap. Ne, nepije moc alkoholu, nehledá každý večer v barech jinou ženu a netrpí ani žádnými psychickými problémy. Což je v plejádě současných literárních vyšetřovatelů, kde by normálního člověka pohledal, dost osvěžující přístup. A mnohé jistě potěší, že tu také netečou proudy krve, zároveň ale není nouze o akci. Zvlášť díky Wistingově dceři Line, která ráda chodím tam, kde nemá co dělat. Víc ale neprozradíme.

Jeden z nejzdařilejších dílů série

Vrah vás na konci nejspíš překvapí, a to i přesto, že vodítek (včetně těch falešných) dostanete víc než dost. O něco méně by tu rovněž mohlo být postav, které v příběhu vystupují, kvůli neobvyklým severským jménům se možná budete místy ztrácet. Na výsledek to ale příliš velký vliv nemá, i proto je Poustevník z nejzdařilejších dílů celé série. I díky Zdeňkovi Kupkovi, vypravěči audioknihy, který má na kontě i další díly s Wistingem a který se i tady svého úkolu zhostil na výbornou.

Příběh vás nepustí až do samého konce

V rozhovorech se bývalého vyšetřovatele Jørna Liera Horsta často ptají, co stojí za popularitou jeho nejslavnější série, která byla mimo jiné zfilmována. Rezident městečka Stavern odpovídá bez váhání - je to prý právě ona normálnost hlavní postavy Williama Wistinga. S tím nelze nesouhlasit, nutno ale doplnit, že jsou to hlavně Horstovy nadstandardní vypravěčské schopnosti, které vás k ději přišpendlí a nepustí až do samého konce.

Poustevník je severská krimi, která vás nepustí. Nyní se slevou 30 %

Poustevníka vám tak za celou O2 Knihovnu opravdu doporučujeme. Co víc, první dostaveníčko s Williamem Wistingem v podobě audioknihy si nyní můžete stáhnout se slevou 30 %. Přejeme příjemný poslech.

Akce platí až do 2. 11.

Poustevník je severská krimi, která vás nepustí. Nyní se slevou 30 %

O2 Knihovna

V naší O2 Knihovně najdete tisíce e-knih a audioknih nejrůznějších žánrů na jednom místě. Stáhněte si zdarma aplikaci O2 Knihovny a mějte tak své čtení i poslech stále po ruce! 

Aplikace O2 Knihovna je zcela zdarma a můžete v ní pohodlně číst a poslouchat vaše oblíbené knihy. Stahnout si ji můžete s využitím QR kódu vedle nebo tlačítla níže.