Pozadí stránky
Pozadí stránky

Kindle omezí podporu MOBI a přesedlá na EPUB
22. 7. 2022 14:30 | O2 Knihovna

Kindle omezí podporu MOBI a přesedlá na EPUB

Pokud jste obdrželi email od společnosti Amazon s informací o omezení formátu MOBI, není žádný důvod k obavám. Vaše e-knihy zůstanou v bezpečí Vaší O2 Knihovny a o žádný obsah nepřijdete.

Co to vlastně v praxi znamená?

Přestože Amazon Kindle omezí využívání formátu MOBI, rozhodně se nemusíte bát, že o své nakoupené knihy přijdete. Tato změna se týká pouze zasílání e-knih přes službu „Send to Kindle“. Veškerý obsah, který jste si pořídili, zůstane ve Vašem zařízení a Vaší O2 Knihovně. Nově nakoupený obsah pak bude automaticky zaslán v požadovaném formátu EPUB a změna se uživatele nedotkne.

Co se stalo?

Amazon oficiálně oznámil změnu podporovatelných formátů pro zasílání e-knih přes „Send to Kindle“. Jde o typy souborů vytvořené pro pohodlné čtení e-knihy.  Zatímco společnost využívala pro svá zařízení Kindle formát MOBI, s příponou .mobi nebo .azw, většina zbylých zařízení na trhu dávala přednost formátu EPUB. Pokud jste tedy měli knihu s jinou příponou než .mobi nebo .azw a chtěli si ji zaslat s využitím „Send to Kindle“, museli jste si ji nechat konvertovat za využití aplikace třetí strany.

Nicméně nyní, po téměř 15 letech, se společnost rozhodla připojit k podpoře formátu EPUB. Od srpna tak dojde k uživatelskému zjednodušení a formát bude sjednocen se zbytkem trhu. Pokud si od srpna pošlete e-knihu přes „Send to Kindle“, převede se do formátu EPUB. Vydavatelé však nadále publikují ve formátu MOBI. Stále si můžete obsah stáhnout v O2 Knihovně a poslat do čtečky přes počítač, s využitím kabelu.

Kindle omezí podporu MOBI a přesedlá na EPUB

Email rozeslaný Amazonem zákazníkům, kteří alespoň jednou využili službu "Send to Kindle":

Dear Kindle Customer,

Thank you for using the Send to Kindle service to send personal documents to your Kindle library. 

We wanted to let you know that starting August 2022, you’ll no longer be able to send MOBI (.mobi, .azw) files to your Kindle library. Any MOBI files already in your library will not be affected by this change. MOBI is an older file format and won’t support the newest Kindle features for documents. Any existing MOBI files you want to read with our most up-to-date features for documents will need to be re-sent in a compatible format.

Compatible formats now include EPUB (.epub), which you can send to your library using your Send to Kindle email address. We’ll also be adding EPUB support to the free Kindle app for iOS and Android devices and the Send to Kindle desktop app for PC and Mac.

If you have any questions, please visit our help page or contact our Customer Service team.

Click here to set image properties.

Regards,

Amazon Kindle Support