Pozadí stránky
Pozadí stránky

Poslechněte si s dětmi 5 oblíbených večerníčků jako audioknihy
4. 2. 2020 12:34 | Patricie Kolohnátková

Poslechněte si s dětmi 5 oblíbených večerníčků jako audioknihy

Vyrážíte na jarní prázdniny nebo na zimní dovolenou a už jste se začali obávat, co vás na cestě s dětmi zase potká? Cestování s malými neposedy bývá občas náročné, zvlášť pokud se nudí. Zábavu na spoustu minut zajistí nejoblíbenější večerníčkové příběhy. Třeba ty o Krtečkovi v podání Marka Ebena nebo Maxipes Fík a Bob s Bobkem s nepřekonatelným Josefem Dvořákem. Smích na tváři vyloudí kousky koumáků Pata a Mata, jejichž příběhy vypráví Pavel Zedníček, a fígle dvou medvídků z pohádky Pojďte pane, budeme si hrát, zase dostali na starosti Václav Vydra a Rudolf Deyl ml. Ať už si vyberete kterýkoliv z českých večerníčkovských klenotů, jisté je, že až dojedete na místo určení, bude se vám s nimi po dni stráveném na sněhu také krásně usínat.

Poslechněte si s dětmi 5 oblíbených večerníčků jako audioknihy

Zdeněk Miler: Krtečkova dobrodružství

Interpret: Marek Eben

Lze slavného Krtečka, který je v zahraničí snad známější než ti nejpopulárnější čeští sportovci a umělci, převést do podoby audioknihy? Zvlášť když vydává jen neartikulované zvuky a příběh kupředu posouvá hlavně obraz? Jde to víc než dobře, zvlášť když se přednesu chopí takový kouzelník, jakým je Marek Eben.

S audioknihou Krtečkova dobrodružství získáte rovných 57 pohádek a písniček se stopáží téměř čtyři a půl hodiny. Nechybí mezi nimi Jak Krtek ke kalhotkám přišel, Krtek a autíčko, Jak Krtek zachránil myšku, Mít křídla místo tlapek, Jak se zvířátka dostala do města, Krtek a sněhulák a mnoho dalších. Jestli i vaše děti milují příběhy z pera režiséra a výtvarníka Zdeňka Milera, jsme si jisti, že s touto kolekcí překonáte i tu nejdelší cestu autem.

Poslechněte si s dětmi 5 oblíbených večerníčků jako audioknihy

Rudolf Čechura: Maxipes Fík

Interpret: Josef Dvořák

Malá holčička Ája, její rozumný tatínek, hlavně ale ve středu všeho obří mluvící Maxipes Fík, který je opravdu jedinečný. Umí řídit auto, závodí v Chuchli, soudcuje fotbal, je kormidelníkem na lodi a samozřejmě zvládne procestovat celý svět.

Spisovatele Rudolfa Čechuru inspiroval skutečný pes - bernardýn - který ne a ne přestat růst. A když večerníček tvořil, podařilo se mu dát dohromady ojedinělý tým. Popularitě vděčí Fík nejen ilustracím Jiřího Šalamouna, ale i přednesu Josefa Dvořáka nebo znělce od Petra Skoumala.

S touto audioknihou navíc získáte všechna dobrodružství, která znáte z večerníčků. V třídílné sérii nechybí první Maxipes Fík, dále Maxipes Fík jde do světa a nakonec i Divoké sny Maxipsa Fíka.

Poslechněte si s dětmi 5 oblíbených večerníčků jako audioknihy

Lubomír Beneš: Pat a Mat

Interpret: Pavel Zedníček

Nejslavnější nekňubové všech dob, to jsou večerníčkoví Pat a Mat. Způsob, jakým lepili tapety, se stal naprosto legendárním, stejně jako jejich pokládka koberce i mnoho dalších kutilských vychytávek.

Vydavatelství Fonia přináší hned šest jejich nejoblíbenějších příběhů, mezi kterými si můžete poslechnout třeba Houpací křeslo, Dílnu, Garáž, Vodu anebo právě Tapety a Koberec. Pro verzi do uší se vyprávění zhostil víc než mistrně herec Pavel Zedníček.

Poslechněte si s dětmi 5 oblíbených večerníčků jako audioknihy

Vladimír Jiránek: Bob a Bobek

Interpret: Josef Dvořák

Dalším večerníčkem, který se pyšní skvělým výtvarným zpracováním, originálním hudebním doprovodem Petra Skoumala, hlavně ale hlasem Josefa Dvořáka, jsou Bob a Bobek. I když se králíci z klobouku kouzelníka Pokustóna objevili poprvé na obrazovkách už v roce 1979, děti je milují dodneška.

Úvod každé pohádky je dost podobný: podnikavý Bob by chtěl začít prozkoumávat svět, ale Bobkovi se z vyhřátého klobouku nikdy nechce. Pak ale podlehne nátlaku svého bráchy, takže vstane, zacvičí si a jde pracovat, protože přeci „práce šlechtí”.

Při stopáži tři a půl hodiny se s králičími kamarády podíváte například do ZOO, do supermarketu nebo na moře, vyzkoušíte si s nimi zahradničení a truhlařinu a nakonec budete svědky momentu, kdy se Bob a Bobek stanou hvězdami reklamy.

Poslechněte si s dětmi 5 oblíbených večerníčků jako audioknihy

Břetislav Pojar: Pojďte, pane, budeme si hrát

Interpreti: Václav Vydra a Rudolf Deyl ml.

Dva medvědí bratři, kteří se potkali u Kolína, jsou hlavními hrdiny pohádky Pojďte pane, budeme si hrát. Jeden je velký a druhý malý, to jim ale rozhodně nebrání vymýšlet spoustu legrací.

Medvídci si hrají třeba na lokomotivu, na auto, na semafor, na studánku nebo na závory. Při tom menší medvídek musí většího často tlačit nebo vozit a občas je také donucen oželit pár bonbónů nebo limonádu, které mu větší medvěd sní nebo vypije.

Aby byl posluchačský zážitek ještě větší, ožívají oba chlupatí bráškové autentickým hlasem Rudolfa Deyla mladšího, příběh pak kouzelně vypráví herec Václav Vydra.