Od vaření pro děti až po francouzskou kuchyni: 5 kuchařek, které vás budou bavit
31. 10. 2019 8:36 | Patricie Kolohnátková

Když jsme před časem přinesli první článek o kuchařkách, které si v O2 Knihovně můžete stáhnout, váš nebývalý zájem nás velmi mile překvapil. Proto jsme databázi prohledali ještě pečlivěji a přinášíme další skvělé kousky, které si do svých tabletů nebo smartphonů můžete stáhnout. Ve výběru nechybí legendární Julia Childová, se kterou hravě zvládnete i ty nejsložitější francouzské pokrmy, nebo Ella Woodward, která vám s hravostí jí vlastní ukáže, jak zábavné může být vaření bez masa. Česká blogerka Šárka Škachová, co má na triku Gurmánku a Dolce Vitu, vás v Kuchařce ze vsi seznámí se sezónními pokrmy na celý rok. Do Itálie se podíváte v kulinářském cestopisu Pes, který jedl lanýže a inspiraci pro vaření pro naše nejmenší zase načerpáte v kuchařce Máma v kuchyni.

Julia Childová: Umění francouzské kuchyně

Žánr: Naučná literatura, kuchařka I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 93 %

Pokud někdo naučil Američany vařit, byla to legendární kuchařka Julie Childová. Do běžných domácností za oceánem přinesla kouzlo kuchyně všech kuchyní, té francouzské. Druhý díl Umění francouzské kuchyně je určen spíš pokročilejším kuchařům a je fascinující, jak jednoduché můžou být i ty nejsložitější recepty, pokud je dostane do rukou paní Childová.

Autorka absolvovala prestižní kuchařskou školu Le Cordon Blue a známá je také díky mnoha kuchařským show. Tentokrát se inspirovala na jedné straně nejvybranější gastronomií pařížských restaurací, zavítala ale také na venkov nebo do bezpočtu pekáren. To nejlepší, co objevila, pak najdete v e-knize Umění francouzské kuchyně 2.

Kromě specialit, jako je třeba humr, tu nechybí hlavně recepty, které můžete připravit každý den. Julia Childová zaznamenala například recept na autentický francouzský chléb, celou řadu polévek, originální bezmasá jídla, ale také hned třináct receptů na pošírované kuře s omáčkou nebo věhlasné pokrmy z dušeného hovězího. Samozřejmostí je bezpočet dezertů. Součástí jsou také podrobné postupy a celá řada ilustrací, díky kterým zvládnete i pokrmy, na které byste si normálně netroufli.

...................................................................................................................................................

Ella Woodward: Lahodně s Ellou

Žánr: Naučná literatura, kuchařka I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

Před lety byla Ella obyčejnou studentkou, kterou víc než jídlo zajímaly party nebo nakupování. Dědičce britského řetězce supermarketů Sainsuburys ale poté lékaři diagnostikovali závažné onemocnění, kvůli kterému se prakticky nedokázala zvednout z postele. Když opustila nemocnici, začala surfovat na internetu a došla k přesvědčení, že jí pouze konvenční léčba zdraví nevrátí.

Proto radikálně změnila jídelníček, ze kterého vyřadila maso a mléčné výrobky, lepek i klasický cukr. Dneska Ellu netrápí žádné zdravotní potíže a na kontě má celou řadu kuchařek. V nich ukazuje, že i veganská strava není rozhodně žádná nuda.

Recepty, které najdete v její vůbec první kuchařce Lahodně s Ellou, jsou jednoduché a hotové za chvilku. Hlavně jsou ale připravované ze surovin, které běžně seženete i u nás. Některé jsou možná trochu dražší, do receptu jich ale většinou potřebujete jen opravdu málo. Ella je také používá opakovaně, takže se vám určitě nezkazí dřív, než je spotřebujete. Pokud vás tedy zajímá zdravá strava nebo například chcete ubrat v konzumaci masa, Lahodně s Ellou je pro vás sázkou na jistotu.

...................................................................................................................................................

Šárka Škachová: Kuchařka ze vsi  

Žánr: Naučná literatura, kuchařka I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 % 

Pro všechny, kdo rádi vaří, není jistě jméno Šárky Škachové neznámé. A pokud náhodou ano, její blogy Gurmánka a Dolce Vita znáte zcela určitě. My máme ve svých kuchařkách uloženy například jednoduchá povidla v troubě bez míchání nebo po másle vonící karlovarské knedlíky, které jsou tak snadné, že se budete ptát, proč je nevaříte už léta.

Šárka má talent přetvořit i ten nejsložitější recept tak, že ho uvaří i začátečník. I proto patří její Kuchařka ze vsi ke stálici, k níž se rádi a často vracíme. Najdete v ní recepty z českého venkova, které jsou šikovně seřazené od jara do zimy, takže jde o fajn inspiraci, jak vařit ze sezónních potravin.

Nechybí samozřejmě recepty z masa, protože ho ale na českém venkově dříve nebylo dost, majoritu tvoří právě bezmasá jídla a různé triky a fígle. Spolu s Gurmánkou se tak naučíte, jak si vyrobit domácí jogurt včetně toho řeckého, jak na ovocné sirupy nebo používání bylinek. Nechybí ale ani slavnostní pokrmy třeba na Velikonoce nebo Vánoce. Co se fotografií a grafické stránky týče, našimi tablety prošly už vizuálně hezčí kuchařky. Pokud ale hledáte originální lokální recepty ze surovin, s jejichž sháněním nebudete mít nejmenší potíž, Kuchařka ze vsi vás nadchne.

...................................................................................................................................................

Suzanne Carreiro: Pes, který jedl lanýže

Žánr: Světová literatura, cestopis, kuchařka I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 75 %

Do kouzelné a starobylé italské Umbrie nás zavádí americká autorka Suzanne Carreiro. Tentokrát se nejedná pouze o kuchařku, Pes, který jedl lanýže je totiž spíš cestopis, prošpikovaný recepty. Na svých cestách autorka pomáhala místním sklízet šafrán, lisovat víno, sušit šunku, ale i hledat divoký chřest nebo lanýže.

Suzanne Carreiro také v Umbrii slavila Vánoce i další svátky, a tak se můžete těšit jak na tradiční pokrmy, tak samozřejmě i ty sváteční. Bonusem je pak skutečnost, že kromě detailních postupů nechybí ani spousta italských slovíček, která jsou víc nebo míň spojené s vařením.

...................................................................................................................................................

Barbora Charvátová: Máma v kuchyni

Žánr: Naučná literatura, kuchařka I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 95 %

Bára Charvátová je hlavou blogu Máma v kuchyni a stejně pojmenovala svoji kuchařku. Pokud ji sledujete, tak víte, že si na ni nepřijdou ani polotovary, ani náhražky. Místo toho preferuje poctivé vaření z čerstvých, ideálně lokálních surovin.

Protože má malou dcerku, přijala výzvu vymyslet pro ni dostatek pokrmů, nad kterými se nebude ušklíbat. Výsledkem jsou pak recepty, kde je přesně popsáno, pro jak staré děti jsou určené. Milým detailem jsou tipy, jak jídlo uzpůsobit tak, aby si kromě nejmenších strávníků pochutnali i ti dospělí.

Uživatelka Rosana na server Databáze knih napsala: „Skvělá kuchařka s vynikajícími recepty. Pár jsem jich již vyzkoušela a moc jsem si pochutnala, a to nejen já. Těším se na další vaření a pečení.”

...................................................................................................................................................