Pozadí stránky
Pozadí stránky

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)
13. 5. 2019 16:12 | Patricie Kolohnátková

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)

Jako každý rok, i letos byly vyhlášeny ty nejlepší audioknihy roku. Za oceněním stojí Asociace vydavatelů audioknih, která hodnotila v celkem deseti kategoriích s tím, že své nejoblíbenější nahrávky vybírali v jedenácté kategorii také samotní posluchači. Jednou z nejpodařenějších audioknih loňského roku se stala dramatizace detektivního románu podle skutečných událostí Jedlová samota německé autorky Andrey Marie Schenkelové. Ve výběru ale nechybí ani nestárnoucí Taková normální rodinka Fan Vavřincové, novinka Jáchyma Topola nebo Dopisy Milady Horákové z pankrácké cely smrti. Které audioknihy se letos nejvíc povedly?

Jáchym Topol: Citlivý člověk

Žánr: Česká literatura, romány I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 69 %

Státní cena za literaturu pro Jáchyma Topola a k tomu ještě ocenění pro Petra Čtvrtníčka coby nejlepšího interpreta roku v anketě Audiokniha roku 2018, tím se může pyšnit román Citlivý člověk. Jáchym Topol v něm svým nezaměnitelným stylem představuje rodinu kočovných herců, která se po cestování po Evropě rozhodne vrátit zpátky domů na břeh Sázavy. Tady se setkává nejen s celou řadou bizarních postav, a tak je jasné, že nebude nouze ani o bizarní události.

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)

„Setkání Topol – Čtvrtníček se podle mého názoru ukázalo jako tvořivé a inspirující, jakkoliv se Petr s Jáchymovým delirantním chrlením slov a obrazů velmi pral a jen marně hledal postavu, s níž by se v románu dokázal ztotožnit. Ale třeba to tak Jáchym chtěl, říkával Petr Čtvrtníček,” komentoval natáčení audioknihy režisér Petr Mančal, který měl v Českém rozhlase převedení Topolova románu do zvukové podoby na starosti.

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)

Andrea Maria Schenkelová: Jedlová samota

Žánr: Světová literatura, detektivky I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 72 %

Jedlová samota je detektivním románem s thrillerovými prvky, který pátrá po brutálním vrahovi nebo vrazích statkářské rodiny. Příběh je vyprávěn z pohledu nezávislého pozorovatele a popisuje události, které se skutečně staly po druhé světové válce v Bavorsku. Podrobnosti rozkrývají obyvatelé horské vesnice a děj se posouvá podle toho, jak chodí svědčit na policii.

Audiokniha Jedlová samota je zpracována jako dramatizace, a tak se můžete těšit na celou plejádu českých herců. Hlavní roli dostal majitel úžasného sametového hlasu Jiří Dvořák, kterému sekundují například Andrea Elsnerová nebo Lukáš Hlavica.

Audiokniha získala 2. místo v kategorii ABSOLUTNÍ VÍTĚZ AUDIOKNIHY ROKU 2018

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)

Jedlová samota posbírala hned několik literárních cen a jen v Německu se jí prodalo přes milion výtisků. Dramatizovaná audiokniha pak před pár dny získala zlatou příčku coby vůbec nejlepší audiokniha v kategorii dramatizace.

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)

Gill Sims: Proč máma pije

Žánr: Světová literatura, pro ženy l Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 72 %

Máma slaví devětatřicáté narozeniny, a tak se rozhodla trochu bilancovat. Na jedné straně dostává pozvánky na setkání a večírky „nudných osob ve středním věku”, které se vlastně nedokáží bavit a druhý den prohlašují, že skoro nemohly chodit po jedné skleničce vína.

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)

Zůstávat ale jen doma, všechen čas věnovat péči o potomstvo a trumfovat se s ostatními matkami, koho děti zvládají víc kroužků, se jí ale také nechce. Máma toho má zkrátka dost. Se sklenicí vína v ruce si pořád dokola říká, jak je všechno na nic. Ale jen do té doby, než dostane ten spásný nápad…

„Po dlouhé době román, u kterého jsem brečela smíchy, opravdu naprosto skvěle a vtipně napsané. Oddychovka, u které se nebudete nudit,” napsala na server Databáze knih uživatelka Ossinky. Audioknihu načetla dabérka a herečka Zuzana Slavíková, která za svůj přednes získala v anketě Audiokniha roku bronzovou příčku v kategorii Nejlepší interpretka za rok 2018.

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)

Milada Horáková:

Dopisy Milady Horákové z pankrácké cely smrti    

Žánr: Naučná literatura, biografie I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 93 %

Audiokniha Dopisy Milady Horákové z pankrácké cely smrti představuje deset dopisů, které Milada Horáková těsně před smrtí napsala svým blízkým. Datovány jsou od 24. června do 27. června 1950 s tím, že poslední vznikl jen dvě hodiny před popravou.

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)

JUDr. Milada Horáková se stala nejen jednou z nejvýraznějších tváří vykonstruovaných procesů, hlavně ale jedním z největších symbolů odporu proti komunismu. I když se těchto deset dopisů neposlouchá nebo nečte úplně lehce, jsou svědectvím neuvěřitelné vnitřní síly jejich autorky. A i přesto, že byly původně určeny jen rodině a přátelům, mají i dnes stále co říci.

„Dechberoucí statečnost a obdivuhodná inteligence tváří v tvář smrti, přecházející v nadčasovou moudrost. Paní Milada Horáková v nejtěžších chvílích osobně. Už chápu, proč se jí komunisté tak báli. Přeji nám více takových dam,” napsal na server Databáze knih uživatel chamyl.

Audioknihu načetla Taťjana Medvecká a udělala to tak fantasticky, že za ni od Asociace vydavatelů získala titul Nejlepší interpretka roku 2018.

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)

Fan Vavřincová: Taková normální rodinka

Žánr: Česká literatura, humor I Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 95 %

Černobílý seriál s Marií Rosůlkovou a Danou Medřickou v hlavních rolích si určitě pamatujete - patří ke klenotům české filmografie a dětství zpříjemňoval nejednomu z nás. Autorka Fan Vavřincová, která mimo jiné stojí i za Evou, co tropí hlouposti, ve svém humoristickém románu představila rodinu Hanákových. Ta ale navzdory názvu díla tak úplně normální není.

Další z nejlepších audioknih roku 2018 (II. část)

Babička píše detektivky, které jí nikdy nevyšly, dcera Cilka začíná znenadání zpívat, manžel Oldřich se nevěnuje ničemu jinému než želvičkám a starší dcera Pavla zase cvičí jógu na těch nejnepředstavitelnějších místech. Všechno pak korunují dvojčata, která si nenechají ujít jedinou příležitost, aby někde něco vyvedla.

Audioknihu načetla Tereza Bebarová a před pár dny za ni získala stříbrné ocenění coby Nejlepší interpretka roku 2018.