Pozadí stránky
Pozadí stránky

Hawking, Žantovský, Tabery: audioknihy mimo beletrii, které vás budou bavit
5. 11. 2018 15:48 | Patricie Kolohnátková

Hawking, Žantovský, Tabery: audioknihy mimo beletrii, které vás budou bavit

My z O2 knihovny samozřejmě e-knihy milujeme, pokud jde ale o audioknihy, nemůžeme jim oproti psanému textu upřít celou řadu výhod. Poslouchat je můžeme i tehdy, když třeba něco kutíme, uklízíme, vaříme nebo řídíme. Díky skvělým hercům a dabérům, kteří je pro nás vyprávějí, je pak jejich poslech často ještě o něco zábavnější než klasická četba. U náročnějších žánrů, jako je třeba literatura faktu, pak často dobrý přednes výrazně pomáhá s pochopením složitějších souvislostí. Čeští mistři slova se pak chopili i následujících pěti titulů, které jsme pro vás vybrali.

Od domácích autorů je to Taberyho Opuštěná společnost, která získala cenu Magnesia Litera, či životopis Václava Havla od Michaela Žantovského. Mezi klasická díla už dnes patří Stručná historie času od Stephena Hawkinga a Henry Kissinger zase na pozadí historie dává do souvislostí současnou politickou situaci. Třešinkou na dortu je pak Americký sniper, který přibližuje prostředí armády USA.

Chris Kyle: Americký sniper

Žánr: Literatura faktu, biografie, válečné

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 79 %

Hawking, Žantovský, Tabery: audioknihy mimo beletrii, které vás budou bavit

Možná jste na filmu Americký Sniper z roku 2014 byli v kině. Na plátno ho nepřevedl nikdo menší než Clint Eastwood a hlavní roli si zahrál Bradley Cooper. Film stejně jako jeho knižní předloha i audiokniha vyprávějí příběh amerického vlastenectví. Ústřední postavou je Chris Kyle, asi nejlepší sniper historie, kterému údajně protivníci přezdívali Ďábel a spolubojovníci pak Legenda.

Podívejte se na trailer k filmu Americký sniper:

Jde o osobní zpověď vojáka od jeho výcviku přes jednotlivá nasazení až po traumata z války. Kyle byl v misi v Iráku hned několikrát a příběh také ukazuje skvěle zvládnutou psychologii, jíž americká armáda uplatňuje na své vojáky. Asi i díky obřímu vlastenectví, které mu vtloukli do hlavy, totiž dokázal odsunout vlastní rodinu s malým dítětem až na druhé místo, hlavně ale zaměřit nejvíc ostřelovačských zásahů v dějinách USA.

Pro vydavatelství CPress načetli audioknihu Bohdan Tůma a Jitka Moučková.

Stephen W. Hawking - Stručná historie času

Žánr: Naučná literatura, přírodní vědy

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 86 %

Hawking, Žantovský, Tabery: audioknihy mimo beletrii, které vás budou bavit

Když letos na jaře britský matematik a astrofyzik Stephen W. Hawking zemřel, vzedmula se nová vlna zájmu o jeho asi nejpopulárnější dílo - Stručnou historii času. Pokud vás zajímá fyzika a vesmír, už ho pravděpodobně znáte. Pokud jste v tomto odvětví nováčkem, pak začněte právě s Hawkingem. Shrnuje nejvýznamnější vědecko-fyzikální teorie 20. století a snaží se velmi srozumitelně vysvětlit, co je vesmír i jak vznikl. A naleznete tu (možná) i odpovědi na otázky, jestli mohl vesmír stvořit Bůh, zda se dá cestovat v čase nebo co se stane astronautovi v černé díře.

Stephen W. Hawking napsal Stručnou historii času už před třiceti lety; od té doby kosmonautika ušla obrovský kus cesty. Dílo je ale mimořádné tím, jak srozumitelně dokáže přibližovat velmi komplikovaná témata o vesmíru i čtenářům a posluchačům z laické veřejnosti. Audioknihu pak načetl výborný Filip Švarc.

Henry Kissinger: Uspořádání světa

Žánr: Historie, politologie

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 89 %

Hawking, Žantovský, Tabery: audioknihy mimo beletrii, které vás budou bavit

Současné světové dění dává do historických a politických souvislostí významný americký politolog,  historik a bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger. Ukazuje, že současné uspořádání se začalo formovat v 17. století po Třicetileté válce v rámci konference ve Vestfálsku.

Mír po třicetileté válce tehdy odrážel pragmatické vyrovnání s realitou a byl založen na společenství suverénních států, které kontrolují své vzájemné ambice prostřednictvím všeobecné mocenské rovnováhy. Vestfálský systém se postupně rozšířil po celé zeměkouli a pojal do sebe řadu odlišných civilizací a regionů. Kissinger také sleduje, jak tuto rovnováhu ovlivnily další historické události, například Francouzská revoluce nebo napoleonské války a samozřejmě i první a druhá světová válka.

Historií to ale samozřejmě nekončí. Autor se zabývá i otázkami Středního východu i odlišnými mocenskými koncepcemi v Evropě, Asii a Číně. A dostává se třeba i k současné informační válce. Audioknihu, která dává do fascinujících souvislostí současnou politickou situaci, načetl Jiří Schwarz.

Michael Žantovský: Havel

Žánr: Naučná literatura, biografie

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 90 %

Hawking, Žantovský, Tabery: audioknihy mimo beletrii, které vás budou bavit

Pokud by se hledal autor životopisu bezesporu nejvýznamnější osobnosti moderních československých dějin, není povolanějšího člověka, než je právě Michael Žantovský. Havlův blízký přítel z dob disentu i prezidentova úřadování na Hradě čerpal z vlastních zážitků a zkušeností, z literatury, rozhovorů, zápisků, Havlových projevů literárních, politických i filosofických. 

Michael Žantovský také v knize zúročil své profese psychologa, překladatele, prezidentova tiskového mluvčího či velvyslance v USA, Velké Británii a Izraeli. V angličtině napsaná biografie už byla přeložena do desítky jazyků. Audioknihu čtou jak sám Michael Žantovský, tak i Jan Vondráček a Zuzana Stivínová.

Erik Tabery: Opuštěná společnost

Žánr: Naučná literatura, politologie

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 93 %

Hawking, Žantovský, Tabery: audioknihy mimo beletrii, které vás budou bavit

Autorem Opuštěné společnosti je dlouholetý šéfredaktor časopisu Respekt, který jí dal podtitul „Česká cesta od Masaryka po Babiše”. Novinář a spisovatel tu popisuje Českou republiku od jejího vzniku až do současnosti a přitom zasazuje dnešní politické a společenské události jak do evropského, tak také historického kontextu.

Důležitou roli v Opuštěné společnosti hrají sociální sítě. Autor se zamýšlí nad skutečností, že mnohdy falešná zpráva, která odsud pochází, má pro obrovské množství lidí mnohem větší váhu než dlouhodobá práce investigativních novinářů. A zabývá se také současným stavem českých médií, jejichž svoboda slova je stále ohroženější.

Své myšlenky pak Erik Tabery dává do souvislosti s myšlenkami například Karla Havlíčka Borovského, T. G. Masaryka, Ferdinanda Peroutky, Jana Patočky, Erazima Koháka nebo Václava Havla. Za Opuštěnou společnost získal Erik Tabery cenu Magnesia Litera a coby audioknihu dílo načetli Ivan Trojan a Jiří Dvořák.