Pozadí stránky
Pozadí stránky

Sharma, Mühlfeit, Bowen: 5 audioknih pro vaše lepší já
24. 10. 2018 14:47 | Patricie Kolohnátková

Sharma, Mühlfeit, Bowen: 5 audioknih pro vaše lepší já

Autor fotografie: bruce mars, Unsplash

Být o trochu lepším člověkem, nedělat si hlavu ze zbytečností a na sklenice se dívat, že jsou z poloviny plné místo napůl prázdné. Čas od času by to chtěl každý z nás. Číst příběhy o osobním rozvoji může být ale někdy náročnější, zvlášť když vám na nočním stolku zrovna leží čtečka se zbrusu novou detektivkou, které se už nemůžete dočkat. Proto jsme se porozhlédli po O2 knihovně a našli pro vás pět inspirativních audioknih, které můžete poslouchat třeba cestou do práce nebo při domácích povinnostech.

Najdete mezi nimi úplné klasiky - třeba Čtyři dohody, které vám do ucha bude šeptat fenomenální Jaroslav Dušek. Nechybí ale ani Mnich, který prodal své ferrari či hit posledních dnů od Marka Mansona s trochu provokativním názvem Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le. Ať už si vyberete kteroukoliv audiknihu, my vám přejeme co nejhezčí poslouchání.

Robin Shilp Sharma: Mnich, který prodal své ferrari

Žánr: Duchovní literatura, new age

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 74 %

Sharma, Mühlfeit, Bowen: 5 audioknih pro vaše lepší já

Jestli jste o této klasice v osobním rozvoji ještě neslyšeli, asi nejlepší reklamou je skutečnost, že jejím velkým fanouškem je sám Paulo Coelho. A také to, že už byla přeložena do třiadvaceti jazyků. Právník Julius Mantle si užívá život, kde střídá luxus s vyhráváním jednoho případu za druhým. Jenže pak přijde zlom a Julius v soudní síni málem zemře, když dostane infarkt.

Tehdy si uvědomí, že s jeho životem není v pořádku skoro nic, a tak se rozhodne pro zásadní změnu. A vydává se do Indie, kde v téměř nedostupných končinách objevuje prastarou východní kulturu, její hodnoty i principy života. Tam zjišťuje, že pokud není tělo a duševno v souladu, nemůže fungovat vůbec nic.

V Mnichovi, který prodal své ferrari budete sledovat postupnou Juliánovu proměnu a spolu s ním se budete krom za krokem učit sebepoznání i smysluplnému a vyrovnanému životu. Audioknihu čte Jiří Dvořák.

Jan Mühlfeit: Pozitivní leader

Žánr: Osobní rozvoj, psychologie

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 76 %

Sharma, Mühlfeit, Bowen: 5 audioknih pro vaše lepší já

Pozitivní leader není jen pro vysoké manažery, inspiraci v něm najde každý, kdo přichází do styku s ostatními lidmi ať už v práci nebo ve svém soukromí. Autoři Jan Mühlfeit (bývalý prezident evropského Microsoftu) a Melina Costi e-knihu vystavili na faktu, že pozitivní přístup zvyšuje efektivitu až o jednu třetinu.

Pozitivní leader pak popisuje čtyři kroky, jak se stát lepším a šťastnějším lídrem. Naučí vás, jak pracovat se svými silnými stránkami, jak si vytyčit své poslání a vizi, jak se stát „generálním ředitelem vlastní energie” a nakonec jak vést sebe i svůj tým ke štěstí.

„Kniha se zaměřuje na mnoho oblastí osobního rozvoje, správnou komunikaci, štěstí v práci i osobním životě, psychologickou stránku, nastavení týmů atd. Shrnuje mnoho oblastí, jak se stát lídrem, se kterým je radost pracovat, a jak být šťastný a spokojený jak v osobním, tak pracovním životě. Mně takové shrnutí vyhovovalo a knížku doporučuji,” napsal recenzent Randyz1986 na server Databáze knih.

Don Miguel Ruiz: Čtyři dohody

Žánr: Duchovní literatura, New Age

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 78 %

Sharma, Mühlfeit, Bowen: 5 audioknih pro vaše lepší já

Legendární dílo v podání fenomenálního Jaroslava Duška, to je audiokniha Čtyři dohody. Autor Don Miguel Ruiz zde srozumitelně předkládá moudro starých Toltéků, kteří jsou v Mexiku známí jako muži a ženy poznání. Díky tomu v sobě každý z nás může odhalit bariéry, které nás limitují, a dojít k vnitřní spokojenosti.

Podle první dohody bychom se svými slovy neměli shazovat ostatní a neměli bychom také pomlouvat druhé. Druhá dohoda říká, že bychom se měli oprostit od vztahovačnosti, protože to, co lidé kolem nás dělají, nedělají kvůli nám, ale pouze z vlastních pohnutek.

Podle třetí dohody, která je podle autora klíčová, je nezbytná co nejjasnější komunikace, aby nedocházelo k nedorozuměním. Čtvrtá dohoda pak mluví o tom, že pokud budeme dělat vše tak, jak nejlépe umíme, vyhneme se zklamání a lítosti ze sebe sama.

Mark Manson: Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**ele

Žánr: Naučná literatura, osobní rozvoj

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 84 %

Sharma, Mühlfeit, Bowen: 5 audioknih pro vaše lepší já

Už odmalička nám všichni říkali, že s pozitivním přístupem nejdál dojdeme. Že musíme se všemi vycházet a na všechny strany se usmívat. Co si budeme povídat, korporace i velké agentury jsou pozitivním drilem pověstné. Pokud ale budete poslouchat Marka Mansona, budete se muset smířit s tím, že vám celý život všichni lhali.

„K čertu s pozitivismem,” říká Mark Manson. „Buďme upřímní, když něco stojí za prd, tak si to přiznejme a naučme se s tím žít.” Autor tvrdí (a své poznatky má opřené o vědecké studie), že nejdůležitější je v životě identifikovat, na čem nám opravdu záleží, a na to ostatní se prostě vykašlat.

Náš život se totiž nezmění na lepší tím, že se budeme snažit měnit věci, které se nám nelíbí, ale tak, že se s nimi naučíme žít. Audioknihu načetl David Prachař.

Will Bowen: Svět bez stížností

Žánr: Naučná literatura, osobní rozvoj

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 90 %

Sharma, Mühlfeit, Bowen: 5 audioknih pro vaše lepší já

Politika. Korupce. Šéf v práci. Pracovní povinnosti. Děti. Rodiče. Důvodů ke stěžování máme všichni na každém prstu bezpočet. My, Češi, jsme navíc v téhle disciplíně přeborníky. Možná i proto se u nás kniha Svět bez stížností od Willa Bowena těší tak pozitivní kritice.

Ve Světu bez stížností zjistíte, co dělá stížnost stížností, proč je stěžování tak destruktivní, jak si přestat stěžovat, a hlavně jak k tomu inspirovat ostatní. Součástí je i speciální náramek. Ten je vstupenkou do 21denní „nestěžovací” výzvy, kterou už absolvovalo víc než 10 milionů lidí ze 106 zemí.

Analady zhodnotila Svět bez stížností na serveru Databáze Knih následovně: „Tato kniha nepřináší žádné nové poznatky, pouze nám připomíná pravdy, na které tak často zapomínáme. Jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Pomohla mi podívat se na svůj život z jiné perspektivy a povzbudila k tomu, abych začala pracovat na změně. Teď jen vytrvat.”