Pozadí stránky
Pozadí stránky

5 inspirativních audioknih, které z vás udělají lepšího člověka
7. 6. 2018 12:18 | Patricie Kolohnátková

5 inspirativních audioknih, které z vás udělají lepšího člověka

Být lepší podobou sebe sama asi chceme úplně všichni. I proto jsou tak populární příběhy pro osobní rozvoj. Je zábavné je číst a ještě lepší je poslouchat je. Třeba po cestě do práce, ať už se přemisťujete autem nebo autobusem. Tentokrát jsme pro vás vybrali celkem pět děl, z nichž si většinu můžete stáhnout jak coby audioknihu, tak i e-knihu. Mimo jiné vás naučí, jak změnit své uvažování, abyste se přirozeně posouvali kupředu, byli se sebou spokojenější a mysleli pozitivně. Anebo abyste se už konečně dokázali vybičovat nasadit tenisky a uběhnout svůj první kilometr. Nebo rovnou ultramaraton?

Carol Dwecková: Nastavení mysli

Žánr: Naučná literatura, osobní rozvoj

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 77 %

5 inspirativních audioknih, které z vás udělají lepšího člověka

Ve svém životě nebo v jeho jednotlivých oblastech máte jedno ze dvou zásadních druhů myšlení. Buď to růstové, které vám dovoluje se rozvíjet, anebo fixní, které vás naopak brzdí. Autorka Carol Dwecková na celé řadě příkladů úspěšných leaderů, sportovců, ale i učitelů nebo rodičů ukazuje, jak své myšlení změnit. A dává také rady, jak se lépe učit či se stát houževnatější, což jsou základní principy úspěchu snad ve všech oblastech lidské existence.

„Kniha je plná příkladů z reálného života… Audioknížku jsem si poslechl rád a věřím, že teď, když vím, jak které myšlení funguje, tak to budu mít na paměti a pokusím se myslet víc růstově,” napsal na serveru Databáze knih uživatel Randyz1986.

Don Miguel Ruiz: Čtyři dohody

Žánr: Duchovní literatura, New Age

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 78 %

5 inspirativních audioknih, které z vás udělají lepšího člověka

Legendární dílo v podání fenomenálního Jaroslava Duška, to je audiokniha Čtyři dohody. Autor Don Miguel Ruiz zde srozumitelně předkládá moudro starých Toltéků, kteří jsou v Mexiku známí jako muži a ženy poznání. Díky tomu v sobě každý z nás může odhalit bariéry, které nás limitují, a dojít k vnitřní spokojenosti.

Podle první dohody bychom se svými slovy neměli shazovat a neměli bychom také pomlouvat druhé. Druhá dohoda říká, že bychom se měli oprostit od vztahovačnosti, protože to, co lidé kolem nás dělají, nedělají kvůli nám, ale pouze z vlastních pohnutek.

Podle třetí dohody, která je podle autora klíčová, je nezbytná co nejjasnější komunikace, aby nedocházelo k nedorozuměním. Čtvrtá dohoda pak mluví o tom, že pokud budeme dělat vše tak, jak nejlépe umíme, vyhneme se zklamání a lítosti ze sebe sama.

David Allen: Mít vše hotovo - Umění produktivity bez stresu

Žánr: Naučná literatura, osobní rozvoj

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 84 %

5 inspirativních audioknih, které z vás udělají lepšího člověka

Jak si zorganizovat práci i osobní život tak, abyste měli na vše, co chcete, nechyběl vám čas a nebojovali jste se stresem, vás naučí povídání Davida Allena. Ten slibuje, že zavedením metody GTD (tedy Get Things Done = Mít vše hotovo) zefektivníte práci, získáte volný čas, zbavíte se stresu a zklidníte svoji mysl. Mezi vedlejší účinky pak podle Allena patří i zlepšení kvality spánku a vnitřní spokojenost.

agloumene pro server Databáze knih: „Metoda sama je na základě mých zkušeností funkční. Zatím nedokáži posoudit, zda reálně vzrostla moje produktivita, ale určitě se cítím víc uvolněně.” Revidované vydání knihy z roku 2015 čte v audioknižní podobě Petr Theodor Pidrman.

Christopher McDougall: Born To Run - Zrozeni k běhu

Žánr: Světová literatura, literatura faktu

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

5 inspirativních audioknih, které z vás udělají lepšího člověka

Tarahumarové jsou mexičtí domorodí běžci, kteří v extrémních podmínkách jen v sandálech zdolávají ultradlouhé vzdálenosti. Autor knihy Chirstopher McDougall se za nimi vypravil do Mexika, když mu lékaři po mnoha úrazech a zraněních doporučili, aby se svojí velkou láskou - během - nadobro skoncoval.

Jak McDougall říká, v rozpálených kaňonech zjistil, že pro Tarahumary je běh v neuvěřitelných vedrech po velmi obtíženém terénu stejně přirozený jako dýchání. Fascinující příběh o běžcích je doplněný o nejnovější vědecké poznatky i příběhy běžců, kteří skrz běhy na sto a více kilometrové vzdálenosti poznávají sebe sama. Jedno z nejsilnějších povídání o běhu, jaká v posledních letech vyšla!

Will Bowen: Svět bez stížností

Žánr: Naučná literatura, osobní rozvoj

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 91 %

5 inspirativních audioknih, které z vás udělají lepšího člověka

Politika. Korupce. Šéf v práci. Pracovní povinnosti. Děti. Rodiče. Důvodů ke stěžování máme všichni na každém prstu bezpočet. My, Češi, jsme navíc v téhle disciplíně přeborníky. Možná i proto se u nás kniha Svět bez stížností od Willa Bowena těší tak pozitivní kritice.

Ve Světu bez stížností zjistíte, co dělá stížnost stížností, proč je stěžování tak destruktivní, jak si přestat stěžovat, a hlavně jak k tomu inspirovat ostatní. Součástí je i speciální náramek. Ten je vstupenkou do 21denní „nestěžovací” výzvy, kterou už absolvovalo víc než 10 milionů lidí ze 106 zemí.

Analady zhodnotila Svět bez stížností na serveru Databáze Knih následovně: „Tato kniha nepřináší žádné nové poznatky, pouze nám připomíná pravdy, na které tak často zapomínáme. Jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Pomohla mi podívat se na svůj život z jiné perspektivy a povzbudila k tomu, abych začala pracovat na změně. Teď jen vytrvat.”