Pozadí stránky
Pozadí stránky

Audioknižní příběhy (nejen) pro malé posluchače na krátké i dlouhé cesty
2. 6. 2023 10:38 | Patricie Kolohnátková

Audioknižní příběhy (nejen) pro malé posluchače na krátké i dlouhé cesty

Ať už pojedete do Chorvatska nebo na výlet na nedaleký hrad, v zásobě se hodí mít příběhy, díky nimž cesta uběhne dřív, než řeknete švec. Přesně takové jsme pro vás dnes vybrali. Bavit navíc budou nejen malé posluchače, díky humoru, jimiž autoři oplývají, ale často i ty velké.

Chybu určitě neuděláte s britským humoristou Davidem Williamsem, který se letos vrátil k populární postavě v podobě Babičky drsňačky. Jestli dáváte přednost francouzskému vtipu, ponořte se do Mikulášových patálií, jež namluvil mistr František Filipovský. Psí dny Jany Jašové jsou o šesťačce Rebece a také velkém psím dobrodružství a jde o dílo, které bylo oceněno v prestižní soutěži Audiokniha roku. Warren XIII. a Vševidoucí oko zase musí nadchnout všechny příznivce Tima Burtona, Neila Gaimana či Roalda Dahla. A sázkou na jistotu je také Koláč s kapkou jedu, kde se pro změnu řeší jedna velká záhada ve stylu klasické britské detektivní školy. Kterou audioknihu si vyberete?

Audioknižní příběhy (nejen) pro malé posluchače na krátké i dlouhé cesty

KOLÁČ S KAPKOU JEDU

Alan Bradley

Žánr: Světová literatura, detektivka, pro děti

Interpret: Martha Issová

Anglie 50. let minulého století. Na začátku je na zahradě u jedenáctileté Flavie de Luc nalezen mrtvý pták s poštovní známkou v zobáku. To jejího otce, který je nejen aristokrat, ale taky filatelista, celkem rozruší. Brzy malá vypravěčka objeví umírajícího muže, z jehož vraždy je obviněn její tatínek.

Flavie se ale nezalekne a začíná pátrat na vlastní pěst - vždyť její vášní je chemie, která záhadnou smrt dost možná může pomoct vyřešit. Koláč s kapkou jedu je výborná detektivka pro děti ve stylu klasické anglické školy, kterou skvěle vypráví Martha Issová.

Hodnocení na Databázi knih: 84 %

Audioknižní příběhy (nejen) pro malé posluchače na krátké i dlouhé cesty

BABIČKA DRSŇAČKA ZNOVU V AKCI

David Williams

Žánr: Světová literatura, humor, pro děti a mládež

Interpret: Jiří Lábus

Babička drsňačka se vrátila! Anebo…? Je to už rok, co se dvanáctiletý Ben a jeho babička, která byla v minulém životě slavnou lupičkou známou pod přezdívkou Černá kočka, vypravili na invalidním skútru do Toweru, aby ukradli korunovační klenoty. Plán se tehdy nezdařil a babička už nežije.

Jenže následně je ukraden nejcennější světový poklad - posmrtná maska Tutanchamona - a stopy nevedou k nikomu jinému než k Černé kočce. Podaří se Benovi záhadu rozluštit? Britský komik a autor David Williams je zárukou kvality a druhý díl o Babičce drsňačce, jeho asi nejpopulárnější postavě, je zvlášť v podání fantastického Jiřího Lábuse sázkou na jistotu!

Hodnocení na Databázi knih: 95 %

Audioknižní příběhy (nejen) pro malé posluchače na krátké i dlouhé cesty

WARREN XII. A VŠEVĚDOUCÍ OKO

Taniaa del Rio

Žánr: Světová literatura, dobrodružné, pro děti a mládež

Interpret: Ondřej Brousek

Warren XIII. má dětství, které mu musí závidět i nejeden dospělák. Je dědicem a správcem starobylého hotelu, kde se dějí neuvěřitelné věci. V kotelně žije stvoření se spoustou chapadel, v bludišti na zahradě je sem tam k vidění holčička, co vypadá jako duch, a z jeho neteří se vyklubou čarodějnice.

Pak se navíc ukáže, že je někde v hotelu ukrytý kouzelný poklad známý jako Vševidoucí oko. A jestli ho Warren chce najít, bude nejen muset rozluštit spoustu úkolů a hádanek, ale taky se postarat, aby z toho nevyšel o hlavu kratší. Milujete s dětmi Tima Burtona, Neila Gaimana nebo Roalda Dahla? Pak se Warren XIII. zcela jistě stane vaším dalším oblíbeným hrdinou.

Hodnocení na Databázi knih: 91 %

Audioknižní příběhy (nejen) pro malé posluchače na krátké i dlouhé cesty

PSÍ DNY

Jana Jašová

Žánr: Česká literatura, pro děti a mládež

Interpret: Petra Špalková

Obří dobrodružství jedné holčičky a party chlupatých kamarádů, to jsou Psí dny. Hlavní hrdinkou je Rebeka Voříšková, kterou spolužáci často titulují bečka nebo socka. A tak má na konci školního roku před sebou jen vidinu prázdnin, které stráví sama doma na zahradě v zapadákově v Kostelci.

Všechno se ale změní ve chvíli, kdy ji osloví psí pokolení, které má po pradávné havárii kosmické lodi konečně šanci vrátit se na Zaslíbenou planetu. K tomu bude potřeba kouzelný šém, ale i cesta do nebezpečné Prahy, kterou Rebeka absolvuje nejen s brblajícím jezevčíkem a mluvící černou mickou, ale i zamlklým spolužákem a podnikavou Vietnamkou.

Za pohádku, která se vymyká všem žánrům, získala autorka Jana Jašová ocenění Zlatá stuha. A díky fantastickému přednesu Petry Špalkové byly Psí dny před nedávnem vybrány jako jedna z nejlepších audioknih roku.

Hodnocení na Databíze knih: 84%

Audioknižní příběhy (nejen) pro malé posluchače na krátké i dlouhé cesty

MIKULÁŠOVY PATÁLIE

René Gosciny

Žánr: Světová literatura, pro děti a mládež, humor

Interpret: František Filipovský

Nezbedného Mikuláše nejspíš není nutné představovat. Jde o malého francouzského kluka, který s partou kamarádů zažívá jedno dobrodružství za druhým. Důležitou roli tu hraje jeho kamarád Kryšpín, šprt Celestýn, ale taky pan Polívka, přísný školník. Hlavně ale celá řada lumpáren, které kluci neustále vymýšlejí a nad nimiž se dozajista budou usmívat i velcí posluchači.

Mikulášovy patálie jsou klasikou a užít si je musí všichni, kdo milují jedinečný francouzský humor. Můžou ale být také prvním krůčkem třeba na cestě k Četníkům. Aby ne: do podoby audioknihy převedl tuhle nestárnoucí klasiku mistr slova František Filipovský.

Hodnocení na Databázi knih: 93 %

O2 Knihovna

V naší O2 Knihovně najdete tisíce e-knih a audioknih nejrůznějších žánrů na jednom místě. Stáhněte si zdarma aplikaci O2 Knihovny a mějte tak své čtení i poslech stále po ruce! 

Aplikace O2 Knihovna je zcela zdarma a můžete v ní pohodlně číst a poslouchat vaše oblíbené knihy. Stahnout si ji můžete s využitím QR kódu vedle nebo tlačítla níže.