Pozadí stránky
Pozadí stránky

Pět skvělých knih, které byly zfilmované
4. 11. 2022 15:56 | Patricie Kolohnátková

Pět skvělých knih, které byly zfilmované

Že je zfilmovaný Pán prstenů nebo Hra o trůny, ví dneska každé malé dítě. Dobré příběhy jsou ale oblíbenou předlohou tvůrců pohyblivých obrázků už mnoho a mnoho let. V dnešním výběru e-knih pak najdete tituly, o kterých možná ani netušíte, že jsou předlohou vámi oblíbených seriálů. Anebo naopak nevíte, že byly zfilmovány.

Cizinec je brilantní mini série na Netflixu, předloha od Harlana Cobena nás ale bavila snad ještě víc. To samé platí o hororových thrillerech Thomase Harrise, kde je hlavní postavou Dr. Hannibal Lecter. Užijete si ale i Malou bubenici mistra špionážních krimi Johna Le Carré, severského Kaštánka či nejnovější román Fredrika Backmana Úzkosti a jejich lidé, který teď také najdete na Netflixu.

Pět skvělých knih, které byly zfilmované

CIZINEC

Harlan Coben

Žánr: Světová literatura, thriller

Harlana Cobena, jednoho z nejlepších současných autorů thrillerů, miluje Netflix už nějakou dobu. V nabídce největší streamovací služby světa je tak už celá hrstka seriálů, které vycházejí z jeho tvorby. Kdybychom ale měli vybrat jen jeden kousek z jeho tvorby, byl by to právě Cizinec. Hlavní postavou je tu Adam Price, který si spokojeně žije ve své ideální rodině.

Pak ale přijde cizinec, který mu prozradí špinavé tajemství o jeho ženě Corinne. Adam je v šoku, důkazy ale nelze popřít. A tak se vydává na hon za pravdou a také za odhalením onoho cizince, jehož koníčkem je nejspíš nejenom ničit lidské životy, ale možná je i brát. Jestli jste Cizince zatím neviděli, doporučujeme ho nejdřív přečíst nebo poslechnout. Pak vás totiž při streamování pobaví celá řada detailů, které by vám jinak ušly.

Interpret: Jiří Ployhar

Pět skvělých knih, které byly zfilmované

KAŠTÁNEK

Søren Sveistrup

Žánr: Světová literatura, krimi, thriller

Že se scénáristé promění ve spisovatele a naopak, je celkem běžnou záležitostí. Jmenujme třeba duo Hjörth a Rosenfeld, kteří mají kromě výborné thrillerové série o psychologovi Sebastianovi Bergmanovi na svědomí i špičkové seriály Most či Marcella. Dalším dobrým příkladem je Dán Søren Sveistrup, který se proslavil díky noirovému seriálu Zločin. A také napsal skvělý thriller Kaštánek, jehož seriálové zpracování najdete na Netflixu.

Na předměstí Kodaně je nalezena zavražděná žena a vedle ní stojí figurka z kaštanů. Na jednom z nich je otisk dávno zmizelé dívky, jejíž případ byl dávno uzavřen. Další tělo s postavičkou se objeví zanedlouho, a vyšetřovatelé jsou stále na začátku. Dokáží vraha zastavit dřív, než se objeví další kaštánek? Audioknihou vás provede hlas herečky Zuzany Kajnarové.

Interpret: Zuzana Kajnarová

Pět skvělých knih, které byly zfilmované

Úzkosti a jejich lidé

Fredrik Backman

Žánr: Světová literatura, román

Dalším oblíbencem filmařů je švédský romanopisec Fredrik Backman, kterého proslavil příběh o jednom starém morousovi s velkým srdcem s názvem Můž jménem Ove. Ano, byl také zfilmovaný. Nejnovější pozornosti se dočkal jeho zatím poslední román Úzkosti a jejich lidé. Příběh začíná v momentě, kdy se parta nesourodých a dost bizarních postav dostaví na prohlídku bytu. Na místě se ale v tu chvíli vyskytne i bankovní lupič, který se s nimi uvnitř zamkne a zajme je.

Postupně je propouští a nakonec to vzdá, když se ale dovnitř dostane policie, není tam už ani lupič a rukojmí poté začínají mlžit nebo odmítají vypovídat úplně. Podle synopse jde o bláznivou krimi komedii, kdo ale Backmana trochu zná, tak určitě tuší, že to tak jednoduché nebude. Na vlastní oči a uši se o tom můžete přesvědčit v mini sérii na Netflixu, prostřednictvím e-knihy anebo audioknihy v podání Oty Brouska mladšího.

Pět skvělých knih, které byly zfilmované

ČERVENÝ DRAK

Thomas Harris

Žánr: Světová literatura, horor, thriller

Dr. Hannibal Lecter je jednou z nejznámějších hororových postav, které se objevily na filmovém plátně a na televizních obrazovkách. Sérii bijáků z 90. let s mrazivě brilantním Anthonym Hopkinsem a Jodie Foster nejspíš není nutné připomínat. Do seriálové podoby Hannibala pro stanici NBC převedl scénárista a producent Bryan Fuller.

Hannibala - chlápka z vyšší společnosti, který oblibuje lidské maso a nebojí se ho servírovat ani svým hostům - tu hraje Mads Mikkelsen. Jen dodejme, že jsou filmy i seriály tak dobré hlavně díky výborné knižní předloze v podobě série o Hannibalovi Lecterovi od bestselleristy Thomase Harrise.

Pět skvělých knih, které byly zfilmované

MALÁ BUBENICE

John Le Carré

Žánr: Světová literatura, špionážní thriller

Malá bubenice je skvělá minisérie, která se pyšní fantastickou výpravou i hereckými výkony v podání třeba Florence Pugh nebo Alexandera Skarsgårda. A je o mladé britské herečce Charlie, jíž si najme Mosad, aby infiltrovala teroristickou organizaci. Už záhy ale Charlie zjišťuje, že sovy vždycky nejsou tím, čím se zdají být.

Ač je šestidílný seriál vážně vydařený a vy ho nejspíš dokoukáte za jeden večer, protože prostě nebudete moct přestat sledovat, my stále hlasujeme pro jeho románovou předlohu. Jejím autorem je mistr špionážních thrillerů John Le Carré, a i když Malou bubenici napsal už v roce 1984, je i dneska až mrazivě aktuální.

Pět skvělých knih, které byly zfilmované

O2 KNIHOVNA

Relaxujete rádi při čtení či poslechu dobré knihy? Pak je O2 Knihovna právě pro vás.

Najdete v ní tisíce e-knih a audioknih nejrůznějších žánrů, e-magazíny a spoustu dalšího. Stáhněte si mobilní aplikaci O2 Knihovny zdarma a mějte své čtení i poslech stále po ruce!

Pět skvělých knih, které byly zfilmované