Pozadí stránky
Pozadí stránky

3x audiokniha (nejen) pro děti: Astrid Lindgrenová
14. 8. 2017 9:37 | Patricie Kolohnátková

3x audiokniha (nejen) pro děti: Astrid Lindgrenová

Taky jste jako malí hltali Děti z Bullerbynu nebo Pipi, Dlouhou punčochu? Že vaši vášeň sdílejí i vaši potomci? Dobrá zpráva je, že příběhy skvělé švédské autorky Astrid Lindgrenové stále vycházejí i u nás. My vám přinášíme 3 audioknihy, které celé vaší rodině zkrátí třeba cestu na dovolenou.

Astrid Lindgrenová, vlastním jménem Astrid Anna Emilia Ericsonová, žila v letech 1907 až 2002 a dožila se úctyhodných 94 let. Největší slávu jí přinesly knihy pro děti, psala ale i romány, povídky, divadelní hry nebo scénáře. Její knihy byly přeloženy do 70 jazyků a oblíbené jsou ve více než 100 zemích po celém světě.

Autorka sama vyrůstala s dalšími 3 sourozenci na farmě v malém švédském městečku Vimmerby. Právě odsud pochází inspirace k mnoha příběhům pro děti, které později sepsala. Nejslavnější z nich, Pipi Dlouhá punčocha pak vznikla z pohádek, které si vymýšlela pro své děti, aby usnuly.

Astrid Lindgrenová byla celý svůj život velkou zastánkyní lidských, dětských i zvířecích práv.  Za to byla v roce 1994 vyznamenána cenou Right Livelyhood Award. Za své dětské knížky pak obdržela pomyslného Oscara mezi autory příběhů pro malé čtenáře - cenou Hanse Christiana Andersona. A tady jsou 3 její příběhy, které máme nejradši!

Pipi Dlouhá punčocha

Tahle devítiletá zrzavá holčička bydlí v domě bez rodičů jen s opičkou a koněm. Pipilota Citrónie Cimprlína Mucholapka Dlouhá punčocha má trochu zvláštní zvyky a pár nadpřirozených schopností, nezkazí ale žádnou legraci. A protože u ní doma ve vile Vilekule není nikdy nuda, často za ní chodí i kamarádi Tomy a Anika. Pipi je odvážná, trochu přidrzlá, nechybí jí zdravé sebevědomí a svět dospělých často nechápe.

Právě proto je tak zábavná pro děti a nám, dospělým dokáže často velmi trefně nastavit zrcadlo. Třeba jako v následující scéně: Tomy se najednou zachmuřil. „Já nechci být nikdy velký,” prohlásil. „Já taky ne,” přidala se Anika. „To je fakt, být velký stojí za starou bačkoru,” souhlasila Pipi. „Dospělí lidé si vůbec nikdy neužijí žádnou legraci. Jsou pořád jenom samá otravná práce a hloupé šaty a kuří oka a daň z přijímání.”

Skvělou audioknihu s písničkami pak pro vás připravil team předních herců v čele s Bárou Hrzánovou, Kryštofem Hádkem nebo Radkem Holubem.

3x audiokniha (nejen) pro děti: Astrid Lindgrenová

3x audiokniha (nejen) pro děti: Astrid Lindgrenová

Děti z Bullerbynu

Je až neuvěřitelné, že první příběhy dětí z Bullerbynu spatřily světlo světa už v roce 1946! Děj knihy se odehrává v malé osadě Bullerbyn, ve které jsou jen 3 domy pro 3 rodiny. Autorce byla předlohou osada Sevedstorp nedaleko městečka Vimmerby, kde sama vyrůstala.

Příběh vypráví sedmiletá holčička Lisa, která má ještě bratry Lasseho a Bosseho. V druhém domě bydlí sestry Anna a Britta, třetí dům pak obývá Olle a jeho malinká sestřička Kerstin. Všechny děti krom Kerstin spolu chodí do nedaleké jednotřídky a zažívají celou řadu dobrodružství. Hrají si na indiány, koupají se na ostrově, hledají ztracené poklady nebo spolu slaví Vánoce. Audioknihu doplněnou o hravou hudbu pak vypráví Libuše Šafránková.

Bratři Lví srdce

Spíš než pro menší děti je tento příběh určený pro starší školáky. Nejde totiž o další rozpustilé dílo plné klukovin a holčičkovin, zabývá se závažnějšími tématy. Bratři Lví srdce jsou o sourozencích Jonatánovi a Karlovi, kterému se říká Suchárek. A pojednávají o smrti. Opravdu?

Ano, o smrt tu jde, v příběhu ale hlavně jde o oslavu života. A dětem něžně servíruje otázky a odpovědi, které se v knížkách pro ně určené tak často neobjevují. V první řadě jsou ale Bratři Lví srdce velmi silným, lidských příběhem, který ve vás i vašich potomcích bude rezonovat ještě dlouho po dočtení poslední stránky. I proto ho považujeme jako jeden z vrcholů tvorby Astrid Lindgrenové. Audioknihu čte Tereza Kostková.

3x audiokniha (nejen) pro děti: Astrid Lindgrenová