Pozadí stránky
Pozadí stránky

5 bestsellerů českých autorů ke čtení i poslechu
28. 3. 2022 9:31 | Patricie Kolohnátková

5 bestsellerů českých autorů ke čtení i poslechu

Určitě víte, že je březen měsícem knihy, a protože se o tomto třetím měsíci v roce také říká „březen, za kamna vlezem”, je to aspoň podle nás ideální čas uvelebit se v pohodlném ušáku pod dekou a sáhnout po příběhu, který nebudete moct odložit dřív, než dočtete nebo doposlechnete poslední tečku. Přesně takových pět kousků vám dneska přinášíme.

Listopád Aleny Mornšťajnové si pohrává s myšlenkou co by, kdyby komunismus v roce 1989 nepadl. V druhém díle Šikmého kostela odkrývá Karin Lednická další osudy Barky, Julky a Ludwika. Michala Klevisová vás v Prokletém kraji zavede do Jelení hory v Pošumaví a Radka Třeštíková zase ukáže, že nějaké to Tajemství máme úplně všichni. Posledním krimi románem do sbírky je Propast smrti. A i když víme, že je Robert Bryndza Brit, který na Slovensku jen žije, díky tomu, jak jsou jeho příběhy u nás populární, si jsme jisti, že si ho většina z nás už vzala za svého. Který román si vyberete jako první?

5 bestsellerů českých autorů ke čtení i poslechu

LISTOPÁD

Alena Mornštajnová

Cena: e-kniha 249,- / audiokniha 349,-

Hru s realitou i historickými reáliemi rozjela v románu Listopád, který se stal naprosto nejoblíbenější e-knihou loňského roku, Alena Mornštajnová. Ukazuje nám v něm, jak by vypadal svět, ve kterém by železná opona v roce 1989 nespadla.

Román je mozaikou dvou příběhů. V prvním se seznámíte s Majou, mámou dvou malých dětí, která se v listopadu účastní demonstrací za pád komunismu. Jednoho dne ji zavřou, odsoudí na dvacet let a ona se musí postupně smířit s tím, že své děti neuvidí vyrůstat. Druhý příběh patří Magdaleně, holčičce, jíž odeberou rodičům a v „ozdravovně” z ní vychovávají nejvěrnějšího straníka. Maja a Magda se spolu jednoho dne potkají, rozhodně ne ale tak, jak by si to představovaly a přály. Audioknihu načetla Eva Elsnerová.

5 bestsellerů českých autorů ke čtení i poslechu

ŠIKMÝ KOSTEL 2

Karin Lednická

Cena: e-kniha 289,- / audiokniha 379,-

O tom, že je Karin Lednická mistryní všech mistryň, jsme se přesvědčili už s prvním dílem Šikmého kostela a dvojka za ním nezůstává nijak pozadu. Příběh pokračuje tam, kde první díl skončil.

Barka, Julka a Ludwik se zatím nevypořádali s důsledky předešlého dramatu, i přesto si 20. léta 20. století na Karvinsku relativně užívají.

Na konci dekády ale přichází nejprve hospodářská krize, jež je semeništěm masivního vzestupu nacionalistických nálad. Hlavní hrdinové se se změnami ve společnosti vypořádávají stejně jako v prvním díle způsobem jim vlastním. A to ještě netuší, že už brzy přijde druhá velká válka, která tu bude probíhat dost jinak než v jiných oblastech. O audioknihu se postaral Jan Szymik.

5 bestsellerů českých autorů ke čtení i poslechu

PROKLETÝ KRAJ

Michaela Klevisová

Cena: e-kniha 219,- / audiokniha 349,-

Česká bestselleristka Michaela Klevisová nechala tentokrát oblíbeného detektiva Josefa Bergmana odpočívat a napsala samostatný krimi román Prokletý kraj. Zavede nás do pošumavské Jelení Hory, která má za sebou pohnutý osud. Gerda se sem s dcerou vrací jen kvůli rozvodu a nedostatku peněz. Linda přijíždí dobrovolně, aby prozkoumala rodinnou historii.

Vzápětí ale do vesnice za velmi podivných okolností přijde smrt a ženy postupně odhalí přísně střežené tajemství, kvůli kterému tu nikomu nebylo souzeno být šťastný. Audioknihu dostala do parády Petra Špalková.

5 bestsellerů českých autorů ke čtení i poslechu

TAJEMSTVÍ

Radka Třeštíková

Cena: 269,-

Zatím poslední a dosud nejrozsáhlejší román naší nejprodávanější spisovatelky Radky Třeštíkové dostal jméno Tajemství. Potkáte se v něm s partou kamarádů, kteří odjedou na odlehlou chatu. To, co se zpočátku zdálo jako pohodový výlet, se promění doslova v drama. Na světlo začnou vyplouvat staré konflikty, nové vztahy i neodpuštěné křivdy. Protože každý včetně dětí má nějaká tajemství, starosti i bolesti, o pomoc či o rozhřešení si ale většina nikdy neřekne.

„Geniální. Dlouho jsem se do ničeho takhle nezačetla. Člověk si uvědomí, co se kolem může dít, a že to, co sami prožíváme, nemusí být pro dalšího normální. Že každý potřebujeme občas zachránit. Děkuju,” napsala na Databázi knih uživatelka patricka.

5 bestsellerů českých autorů ke čtení i poslechu

PROPAST SMRTI

Robert Bryndza

Cena: e-kniha 339,- / audiokniha 399,-

Ač je Robert Bryndza Brit, který se za svým partnerem na Slovensko jen přestěhoval, obrovská popularita jeho detektivek svědčí o tom, že jsme si ho už dávno vzali za vlastního. Třetí případ ze série o vyšetřovatelce Kate Marshallové dostal jméno Propast smrti a v popularitě za předchozími díly nijak nezaostává.

Kate si právě s Tristanem Harperem otevřela soukromou detektivní kancelář a dostává první případ. Týká se novinářky Joanny, která před lety odhalila politický skandál, a pak zmizela. Její matka ale nepřestala doufat, že se s ní ještě shledá, a tak se dvojice pustí do pátrání. A kromě dalších zmizelých objeví také něco mnohem hrozivějšího, než by kdokoliv z nich na počátku čekal: sériového vraha. Při poslechu audioknihy si užijete fantastický projev Martina Stránského.