Pozadí stránky
Pozadí stránky

Lisa Reganová rozplétá v novince děsivé dětství hlavní hrdinky
16. 12. 2021 9:10 | Patricie Kolohnátková

Lisa Reganová rozplétá v novince děsivé dětství hlavní hrdinky

Americké spisovatelce Lise Reganové právě česky vyšel třetí thriller z oblíbené série o Josie Quinnové s názvem Matčin hrob. A jestli jste při čtení prvních dvou dílů kvůli mnoha náznakům dumali, jaké děsy vyšetřovatelku formovaly v jejím dětství, nyní získáte odpovědi.

Vše začíná ve chvíli, kdy dva malí kluci objeví v lesíku kosterní pozůstatky. Josie začíná být neklidná už v momentě, kdy se dozví, kde byly nalezeny. Jedná se totiž o místo, které by kvůli svému dětství nejradši vytěsnila. Když se pak podle dentálních záznamů zjistí, o koho se jedná, začne se před vyšetřovatelkou zhmotňovat její noční můra.

Lisa Reganová rozplétá v novince děsivé dětství hlavní hrdinky

Zavražděnou je Belinda Roseová, což je ale zároveň jméno Josiny matky. Roky se s ní sice neviděla, je si ale téměř jista, že je živá a zdravá. Policistka se tak proti své vůli čím dál víc noří do minulosti. Záhady a tajemství, které jsou už léta pohřbené, totiž ohrožují nejen její přítomnost a budoucnost, ale také všechny, na kterých Josie záleží.

Třetí příběh Josie Quinnové má (skoro) všechno, co má dobrý thriller mít. Je tu velká záhada, která se bezprostředně týká hlavní hrdinky. Ta je zároveň poměrně sympatickým děvčetem, a tak nebudete mít problém se s ní skamarádit. Co se hlavního tématu tohoto dílu týče, na čtení úplně jednoduché není. Bát se ale na druhou stranu nemusíte hektolitrů krve ani ultra sadistických vrahů ve stylu severské krimi, tomu se Lisa Reganová vyhýbá.

Lisa Reganová rozplétá v novince děsivé dětství hlavní hrdinky

Matčin hrob vás bude opravdu bavit, pokud máte rádi třeba Kim Stonovou od Angely Marsons, Roberta Huntera od Chrise Cartera nebo Kate Marshallovou či Eriku Fosterovou od Roberta Bryndzy. Stejně jako ostatní zmínění autoři, ani Lisa Reganová se moc nemaže s nějakou složitou psychologií postav, a vy tak díky jejím detektivkám získáte opravdu napínavé čtení, při kterém skoro nemusíte přemýšlet.

Tenhle thriller si ale jako oddechovku užijete i v případě, že máte radši propracovanější zločiny v podobě například Harlana Cobena, Jussiho Adlera Olsena nebo Bernarda Miniera. Co se totiž Lise Reganové upřít nedá, je opravdový spisovatelský dar. Její příběhy jsou tak čtivé, že i když možná budete sem tam krčit čelo nad některými nevysvětlenými detaily a jinde byste možná ocenili méně ploché charaktery, e-knihu nejspíš ani tak až do posledního slova nedokážete odložit.

Matčin hrob se Lise Reganová zkrátka povedl. A vy si ho buď můžete přečíst jako e-knihu, nebo poslechnout v podání výborné Vandy Hybnerové jako audioknihu. A že jde už o třetí díl série? To vůbec nevadí! Vše potřebné se na počátku dozvíte a až budete mít Matčin hrob za sebou, jsme si jisti, že se k prvním dvěma rádi vrátíte.

A pro ty, co už mají všechny tři thrillery, co vyšly česky za sebou, máme na závěr jednu dobrou zprávu. Příběhů o Josie Quinnové napsala Lisa Reganová už jedenáct, a tak se doufejme můžeme už brzy těšit na čtvrtý český díl.