Pozadí stránky
Pozadí stránky

Neviditelný život Addie LaRue je dost možná nejlepším zahraničním románem roku
22. 10. 2021 9:50 | Patricie Kolohnátková

Neviditelný život Addie LaRue je dost možná nejlepším zahraničním románem roku

Nejnovější román americké spisovatelky Victorie Schwab vás chytí za srdce a nepustí až do chvíle, kdy dočtete poslední tečku. Do hlavy se vám ale bude Addie vkrádat ještě dlouho poté. A to dokonce i v případě, že fantasy, které příběhu vykresluje obrysy, vaším šálkem kávy tak úplně není. Že by nejlepší zahraniční román letošního roku?

Dobře si rozmysli, co si přeješ

Dobře si rozmysli, co si přeješ, mohlo by se ti to vyplnit. Pravdu, která stojí už v Ezopových bajkách, Francouzka Addie LaRue evidentně neznala. A neposlouchala ani dobře míněné rady, že se k bohům rozhodně nemá modlit po setmění. Tuhle chybu udělala jen jednou v roce 1714, a když se jí zjevil Luc, nejdřív jí to jako chyba vůbec nepřišlo. Zvlášť potom, co jí tenhle krasavec nabídl nesmrtelnost.

Když ale uzavíráte smlouvu s ďáblem, zadarmo to rozhodně není. Za věčné mládí bude Addie platit každý den - nikdo si ji nebude pamatovat. To trvá dlouhá staletí, a i když je to pro hlavní hrdinku po většinu času opravdu vzrušující doba, pocity osamění postupně sílí víc a víc. Tedy až do doby, než v New Yorku potká jednoho mladého muže. Ten jí totiž řekne asi nejkrásnější větu, kterou si tajně přála slyšet už roky: „Já si tě pamatuju.“

Neviditelný život Addie LaRue je dost možná nejlepším zahraničním románem roku

Jde vlastně o boj dobra se zlem

To jsou kulisy nejnovějšího románu Victorie Schwab Neviditelný život Addie LaRue. Jde vůbec o první příběh, který autorka napsala pro dospělé čtenáře. A protože se jí v hlavě rodil víc než deset let, promyšlený je do posledního detailu. Pokud jdeme až k jádru věci, nejedná se v podstatě o nic jiného než o boj dobra se zlem. Na jedné straně stojí dušechtivý Luc, který hlavní hrdince připravil doslova peklo na zemi. Století za stoletím sice přežívá na tepu dějin a seznamuje se s jednou významnou osobností za druhou, žije ale ve všudypřítomném ubíjejícím osamění.

To by ale Lucovou protivnicí nesměla být právě Addie, která si to všechno i přes kameny, co jí ďábel naházel do cesty, neskonale užívá. Zažije Francouzskou revoluci. Inspiruje se uměleckým světem Benátek. Sleduje počátky Průmyslové revoluce, seznámí se s Beethovenem, přelomové dvacáté století prožije v Americe. A všude až se škodolibou radostí hledá způsoby, jak se k nelibosti Luca aspoň trochu zapsat do historie.

Právě díky její nezdolnosti si Addie doslova zamilujete

Ani nesmrtelný život ale samozřejmě není jednoduchý, a když je nejhůř, má Addie jednu jistotu, na kterou se může spolehnout. V tu chvíli se objeví Luc a začne ji přemlouvat, aby to už konečně vzdala. Ona mu ale po staletí odpovídá pořád stejně: „Je toho pořád víc než dost, co chci ještě poznat a naučit se. I přesto, že si mě nikdo nepamatuje.“

A právě díky té její nezdolnosti budete Addie úplně milovat. Ukazuje totiž, že lze překonat i ty největší překážky. Neviditelný život Addie LaRue je ale fascinující také proto, že i když se odehrává na základě nereálných reálií, s reálným životem toho má společného víc než dost. Ani v tomto románu nejsou věci jen černé a bílé. I když jsou Lucovy pohnutky od počátku zcela evidentní, jen z kamene rozhodně není. Stejně tak Addie budete fandit hlavně díky jejím chybám.

Všechny ingredience, které dělají skvělý román skvělým

Victorii Schwab se do Neviditelného života Addie LaRue podařilo namíchat snad všechny ingredience, které dělají skvělý román skvělým. Jsou tu hlavní postavy, o nichž budete chtít číst každou volnou chvíli. Nechybí atraktivní prostředí a spousta tajemna. Na konci ale budete také odměněni závěrem, který čekat rozhodně nebudete. A po jehož přečtení si nebudete jisti, jestli vámi cloumá zadostiučinění, nebo byste si radši měli doběhnout pro kapesník.

I díky tomu Neviditelný život Addie LaRue z hlavy jen tak nedostanete. Co víc, dřív nebo později se k němu dost pravděpodobně vrátíte. Čas, který s ní strávíte, vám totiž Addie LaRue vrátí plnými hrstmi zpět.

......................................................

Neviditelný život Addie LaRue je dost možná nejlepším zahraničním románem roku

......................................................