Pozadí stránky
Pozadí stránky

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé
27. 5. 2020 9:15 | Patricie Kolohnátková

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé

Ponořte se i do dalších laskavých příběhů pro lehké i nelehké doby

Svůj první román vydal Fredrik Backman v češtině teprve před šesti lety, dneska se to ale už zdá jako věčnost. Od té doby napsal dvě novely, jednu knihu o výchově syna a k tomu celkem šest románů. Ten poslední - Úzkosti a jejich lidé - spatřil světlo světa teprve před pár dny.

Švédský autor Fredrik Backman, který za pár dní oslaví 39. narozeniny, umí vyprávět jako jen málo současných autorů. Vytváří tak plastické postavy, že se vám po pár stránkách zdá, jako byste je znali celý život, a místa popisuje natolik důvěrně, že v nich s vašimi hrdiny toužíte žít. Co víc, Fredrik Backman vám dokáže vysvětlit, že je třeba takový fotbal naprosto skvělý sport i přesto, že vás doteď ani trochu nezajímal. Na jeho nové e-knihy se zkrátka vždycky opravdu těšíme a Úzkosti a jejich lidé nejsou výjimkou.

Tady je přehled všeho, co autor zatím vydal, a pokud můžeme doporučit, volte audioknihy. Jejich poslech sice stojí o dost víc času, v podáních Valérie Zavadské, Jana Vlasáka, Pavla Soukupa a dalších jsou ale tak skvělé, že nebudete litovat ani jediné vteřiny.

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé

Úzkosti a jejich lidé

Rok vydání: 2020 I Hodnocení na Databázi knih: 92 %

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé

V synopsi stojí, že jde o nejhumornější román, který kdy Fredrik Backman napsal. Pokud už s ním ale máte nějaké zkušenosti, tak si musíte být naprosto jisti, že ani s tím smíchem to tentokrát nebude jenom tak.

Román vypráví o skupince rukojmích zajatých při prohlídce bytu. Neúspěšný bankovní lupič se uvnitř zamkne s přehnaně nadšeným realitním makléřem, párem, co zbožňuje nakupování v IKEA, jedním potměšilým multimilionářem, smutnou starou paní, těhotnou ženou a ještě s jedním otravným chlápkem. Lupič je nakonec všechny propustí, když ale do bytu vtrhne policie, je prázdný. Následné vyšetřování, které se rozbíhá, má celé záhadě přijít na kloub, svědci ale kupodivu vůbec nespolupracují.

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé

Muž jménem Ove

Rok vydání: 2014 I Hodnocení na Databázi knih: 91 %

Debut, který odstartoval kariéru švédského spisovatele a který asi není nutné moc představovat. Hlavní postavou je starý, nerudný chlapík jménem Ove, který je mocný milovník pořádku a pravidel a tak trochu šovinista a rasista, co nesnáší zvířata.

Jeho předem nalinkovaný svět začíná dostávat trhliny, když se do sousedství nastěhuje rodinka se švédským mamlasem, íránskou maminkou a dvěma roztomilými holčičkami. A aby toho nebylo málo, tahle rodina si nejen nehledí svého, ještě se ale chce s Ovem přátelit.

Audioknihu, která doslova vezme za srdce, načetl Jan Vlasák.

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé

Babička pozdravuje a omlouvá se

Rok vydání: 2015 I Hodnocení na Databázi knih: 84 %

Elza je sedmiletá holčička, o které říkají, že je vyspělá, spíš ale myslí, že je otravná. O její sedmasedmdesátileté babičce zase říkají, že je čiperná, ale spíš ji považují za bláznivou. Asi proto si obě tolik rozumí.

Babička pozdravuje a omlouvá se je zábavný a napínavý příběh plný nečekaných setkání, nepravděpodobných přátelství a obrovské síly pohádek a fantazie.

A coby audioknihu si Babičku můžete poslechnout v podání Valérie Zavadské, která si s Janem Vlasákem v ničem nezadá.

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé

Tady byla Britt-Marie

Rok vydání: 2016 I Hodnocení na Databázi knih: 87 %

Muž jménem Ove v sukních, to je aspoň na první dobrou hlavní hrdinka třetího Backmanova románu. Všechno začíná v momentě, kdy se Britt-Marie po čtyřiceti letech zhroutí manželství. Tehdy se rozhodne přestěhovat do malé vesničky s názvem Borg, o které to nejhezčí, co dokážete říct, je, že leží u silnice.

Vyzbrojena jedlou sodou nastupuje Britt-Marie v Borgu jako správkyně dětského centra, s nikým místním se ale rozhodně kamarádíčkovat nehodlá. A když za ní přijdou, protože místní fotbalový klub zoufale potřebuje trenéra, tuhle novou funkci samozřejmě bez mrknutí oka odmítne. Nejen proto, že fotbalu nerozumí, ale protože ho taky z duše nesnáší.

O audioknihu, u které budete zároveň popotahovat a smát se, opět namluvila Valérie Zavadská.

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé

Medvědín

Série: Medvědín (1. díl) I Rok vydání: 2017 I Hodnocení na Databázi knih: 91 %

Možná někde vedle Borgu by mohl ležet Medvědín. Zatímco v první vesnici to ale žije fotbalem, Medvědínu vládne hokej. Mladí hráči se tam právě připravují na juniorské mistrovství světa a celé městečko si od něj slibuje, že by jim vítězství mohlo přinést nejen nové, talentované hráče, ale i státní dotace.

Ve středobodu příběhu pak stojí teenager Amat, který je šťastný vlastně jenom na ledě, Kevin, co už je jen kousíček od NHL, a také trenér Peter, jemuž zase osobní tragédie zabránila ve vlastní hokejové kariéře. Potom se ale stane něco mezi Kevinem a Peterovou dcerou a v Medvědíně najednou nic není tak jako doposud.

O audioknihu se postaral Pavel Soukup.

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé

Co by můj syn měl vědět o světě

Rok vydání: 2017 I Hodnocení na Databázi knih: 75 %

Pokud je na vás Deníček moderního fotra od Dominika Landsmana trochu moc na sílu a trochu moc plný vtipů za hranou, sáhněte po e-knize Co by můj syn měl vědět o světě. S citem a kouzelným humorem, který je autorovi vlastní, tu popisuje peripetie, s nimiž se potkávají (nejen) tatínci při výchově dětí.

Jak sám autor píše: „Mému synovi. Už teď se ti omlouvám. Za všechno, co udělám špatně. Za všechno, k čemu se nedostanu. Za minibus. Za kraťasy. Za tričko s nápisem „Správní chlapi váží přes 90 kilo“. Za tuto knihu. Knihu o věcech, které bys měl podle mě vědět o světě. O tom, jaké to je ztratit klíčky od auta a proč musel táta zabít zpívající plastovou žirafu. Tato kniha je především o snaze být dobrým rodičem. Protože chci, abys věděl, že jsem se vážně snažil úplně nejvíc, jak jsem uměl. Nikdo negooglil tolik jako já.”

Audioknize kouzlo propůjčil táta, gastronaut, herec a moderátor Lukáš Hejlík.

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé

My proti vám

Série: Medvědín (2. díl) I Rok vydání: 2018 I Hodnocení na Databázi knih: 91 %

Pokračování Medvědína se jmenuje My proti vám a zavádí nás opět do hokejového Medvědína. Nejlepší kamarádky Maya a Ana tráví prázdniny na odlehlém ostrově a snaží se odstřihnout od všeho, co se doma děje.

Mezitím ale v Medvědíně narůstá řevnivost mezi jejich hokejovým týmem a týmem ze sousedního města, která vypukne naplno, když se potkají na společném zápase. Hráčská soutěživost se najednou mění v boj o moc, peníze a příležitosti. Vše navíc zkomplikuje jedno překvapivé tajemství, které buď celé město spojí dohromady, anebo ho nadobro rozloží.

Audioknihu si můžete poslechnou v podání od Pavla Soukupa.

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé

A každé ráno je cesta domů delší a delší

Rok vydání: 2018 I Hodnocení na Databázi knih: 88 %

Novela A každé ráno je cesta domů delší a delší je o dědečkovi a jeho vnukovi Noahovi, kteří spolu vysedávají na lavičce a povídají si úplně o všem. Pod lavičkou roste hyacint a dědeček často vzpomíná, že stejný pěstoval i na své zahrádce.

A vzpomíná také na babičku, kterou miloval od prvního dne, kdy ji uviděl, ale už se s ní musel rozloučit. Dědeček se děsí dne, kdy babičku už nadobro přestane vidět před očima. I o tom si vypráví se svým vnukem, zvláštně ho ale uklidňuje povídání právě na této lavičce. S vůní hyacintu, kterou tak důvěrně zná…

A až ji dočtete nebo v podání Pavla Nového doposloucháte, budete chtít dát Fredriku Backmanovi (pokolikáté už?) cenu za něžnost.

Koupí této e-knihy navíc přispějete na výzkum nemocí, postihujících mozek.

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé

Životní terno

Rok vydání: 2019 I Hodnocení na Databázi knih: 74 %

Je před Štědrým dnem a po nemocniční chodbě kráčí žena v šedém, aby si odvedla jednoho z nás. V jejích deskách má místo pětiletá holčička s rakovinou, dvacetiletý mladík, který miluje život plnými doušky, ale i muž, co zrovna uhání v drahém autě a přemýšlí, do čeho narazí. Někdo z nich dneska přijde o život, pokud se toho svého dobrovolně nevzdá někdo jiný.

„Možná je lepší, že jsem to četla až teď a ne před Vánocemi. Asi bych se rozsypala ještě víc než dneska. Malý a milý příběh o životních rozhodnutích a jejich následcích. Právě jsem dočetla důkaz, že je Backman jednička. Ve všem. I na osmdesáti stránkách,“ napsala Lenka.Vílka na server Databáze knih.

I Životní terno dostal coby audioknihu na starosti Pavel Soukup.

Právě vyšla Backmanova novinka Úzkosti a jejich lidé