Pozadí stránky
Pozadí stránky

10 nejlepších audioknih roku (I. díl)
3. 5. 2018 12:56 | Patricie Kolohnátková

10 nejlepších audioknih roku (I. díl)

V rámci soutěže O2 audiokniha roku byla vyhlášena i kategorie nejpopulárnější audiohknihy podle vás, posluchačů. V průběhu uplynulých týdnů jste mohli hlasovat v anketě a krom toho, že jste rozhodli, které nahrávky patří k těm nejlepším, co byly za rok 2017 vytvořeny, jste mohli i vyhrát zajímavé ceny, třeba smartphony, reproduktory nebo vouchery na O2 Active.

Hlasování už skončilo a my známe těch deset vůbec nejlepších audioknih, které jste si loni zamilovali. S desátým až pátým místem se seznamte právě teď, zbývajících pět včetně těch medailových vám prozradíme příští týden.

10. místo

Michael Žantovský: Havel

Žánr: Naučná literatura, biografie

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 90 %

10 nejlepších audioknih roku (I. díl)

Pokud by se hledal autor životopisu bezesporu nejvýznamnější osobnosti moderních československých dějin, není povolanějšího člověka, než je právě Michael Žantovský. Havlův blízký přítel z dob disentu i prezidentova úřadování na Hradě čerpal z vlastních zážitků a zkušeností, z literatury, rozhovorů, zápisků, Havlových projevů literárních, politických i filosofických. 

Michael Žantovský také v knize zúročil své profese psychologa, překladatele, prezidentova tiskového mluvčího či velvyslance v USA, Velké Británii a Izraeli. V angličtině napsaná biografie už byla přeložena do desítky jazyků. Audioknihu čtou jak sám Michael Žantovský, tak i Jan Vondráček a Zuzana Stivínová.

9. místo

Antoine de Saint Exupéry: Malý princ (dramatizace)

Žánr: Světová literatura, filosofické

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 90 %

10 nejlepších audioknih roku (I. díl)

Malý princ francouzského letce a spisovatele Antoina de Saint Exupéryho je takový paradox. Běžně je označován jako příběh pro děti, my si ale jsme jisti, že pokud vám ji tehdy vnucovali, je dost dobře pravděpodobné, že jste Malého prince začali nenávidět. A možná ho dokonce nemáte rádi dodneška, což je ale velká škoda.

Pokud mu totiž dáte ještě jednu šanci a zaposloucháte se do dramatizace v podání Jiřího Dvořáka, Josefa Somra, Kláry Issové, Norberta Lichého nebo Jana Budaře, asi objevíte svět, který si zamilujete. Je to svět, na nějž budete nahlížet s dětsky sžíravou upřímností a bez jakýchkoliv předsudků. A až vám příště někdo ukáže podivnou hnědou malůvku, budete se stoprocentní jistotou vědět, že to není klobouk, nýbrž slon, který skončil v břiše hada.

8. místo

Barbora Kardošová: 33 prípadov Kristy B

Žánr: Pro ženy, erotika

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: Nehodnoceno

10 nejlepších audioknih roku (I. díl)

Jak to vypadá, když na ženy přijdou Kristova léta, vypráví 33 prípadov Kristy B slovenské spisovatelky, scénáristky a režisérky Barbory Kardošové. Je to příběh o hledání ztraceného štěstí i touhy po skutečném životě, nejen tom, který je nalajnovaný v předem načrtnutých kolejích.

Protože co je jisté, je fakt, že je Krista skutečně odhodlaná sama se sebou i se stereotypem něco udělat, ať už znovu vykřesat zmírající lásku a touhu k manželovi, anebo zase začít žít stejně jako tehdy, když jí bylo dvacet. Kompletní nezkrácenou verzi knihy čte s chutí a ve slovenštině Zuzana Porubjaková a Milan Kňažko.

7. místo

Eduard Petiška: Čtení o hradech, zámcích a městech

Žánr: Naučná literatura, historie

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 88 %

10 nejlepších audioknih roku (I. díl)

Pověsti o Karlu IV., Karlštejně, Vyšehradě, Bítově, Telči, Zábřehu i desítkách dalších míst, to je oblíbené povídání pro malé i velké od skvělého vypravěče Eduarda Petišky. Čtení o hradech, zámcích a městech nás zavede na osmdesátku míst, které autor navštívil.

Díky tomu čtenářům i posluchačům přiblížil životy lidí, kteří zde žili, jejich statečnost a lásku, ale také podlost a sobectví. Protože každý hrad či zámek a mnohde i údolí nebo skála v sobě ukrývají tajemství, a nemusejí to být vždy pouze neobjevené poklady. Načtení audioknihy se pro Supraphon zhostili Josef Somr a Miroslav Táborský.

6. místo

Laura Markham: Aha! Rodičovství

Žánr: Naučná literatura, rodina

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 90 %

10 nejlepších audioknih roku (I. díl)

„Jediná generace hluboce milujících rodičů může změnit myšlení příští generace, a tím celý svět.” Citát od Charlse Raisona v úvodu hezky vystihuje, co od audioknihy čekat. Spíš než na samotné děti je totiž zaměřená na rodiče a na základě různých výzkumů a studií radí, jak zvládat emoce, správně poslouchat i vysvětlovat nebo dokázat dítěti vytyčit zdravé hranice.

Aha! Rodičovství ale v první řadě ukazuje cestu, jak z potomků vychovat sebevědomé, spokojené jedince a celé si to ještě pořádně užít. Víc než devět hodin rad a návodů načetla herečka a dabérka Tereza Bebarová.