Pozadí stránky
Pozadí stránky

Běhej a poslouchej: TOP 4 běžecké audioknihy
22. 2. 2018 13:53 | Karolína Roubalová

Běhej a poslouchej: TOP 4 běžecké audioknihy

Born to run - Zrozeni k běhu

Christopher McDougall

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

Běhej a poslouchej: TOP 4 běžecké audioknihy

Zajímá vás tajemství nejlepších a nejšťastnějších běžců světa? Pak si tuto audioknihu rozhodně nenechte ujít. Autor v této knize velmi čtivě popisuje svou probojovanou a zároveň dech beroucí cestu ke zdravému a život naplňujícímu běhání.

Jako miliony jiných amatérských běžců se nejméně jednou ročně vážně zranil. Po cyklech bolestí, injekcí a střídání nejmodernějších běžeckých bot chtěl na doporučení lékařů s běháním skoncovat. Místo toho se však vydal do rozpálených kaňonů v Mexiku, kde žije tajemný a zapomenutý národ, pro který je běh v extrémních podmínkách v sandálech natolik samozřejmý, přirozený a snadný jako dýchání. Proč tomu tak je, se dozvíte v podání od Jaroslava Duška, které je třešničkou na dortu.

Hodnocení posluchačů:

Radek 14.02.2018: Skvělá napínavá kniha. nejlepší o běhání a sportu, co jsem kdy četl. Jako vypravěče si nedokážu představit nikoho vhodnějšího než J. Duška. Všem doporučuji.

Jiří Z 09.02.2016: Trochu jsem se zalekl, že to namluvil Jarda Dušek, ke sportu mi nějak nepasoval... Ale brzy jsem názor změnil... Čte knihu nádherně.. výsledek je vynikající! skvělá kniha a skvělé podání.  

Markéta Rejmontová 05.09.2017: Je to nesmírně poutavá a oči otevírající knížka, v kombinaci s geniálním Jardou Duškem neváhám použít slovo dokonalost...

Můj dlouhý běh

Daniel Orálek

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 91 %

Běhej a poslouchej: TOP 4 běžecké audioknihy

Můj dlouhý běh je čtivá, vtipná a s nadhledem napsaná kniha o nenápadném půvabu běhání – a ultramaratonu zvlášť. Inspiraci v příběhu nejlepšího českého ultramaratonce najde zkušený borec i hobík, který se statečně pere se svými prvními kilometry.

Ikona českého ultramaratonu Daniel Orálek (1970) vypráví o své touze dostat se za vlastní limity i přesto, že je tento cíl doprovázený velkou bolestí, nepředstavitelnou dřinou a pochybnostmi o sobě samém.

Podíváte se s ním do rozpálené pouště v Badwateru, přiblíží vám atmosféru jedinečného závodu s mexickými indiány z kmene Tarahumara a také euforii i hluboké dno legendárního Spartathlonu.

Hodnocení od posluchačů:

Radezim 06.09.2016: Knížku jsem koupil spíše kvůli tomu, že byla v akci, ale nakonec mě velmi upoutala a chytla. Je pěkné jak je o prostém (ne)obyčejném Čechovi z vesnice či malého města... Moc pěkně se poslouchá a neznalý člověk se dozví, že ten ultramaraton je vlastně dost odlišná disciplína než maraton. Jsou to dobří blázni a borci!

Pavel 18.10.2016: Inspirující a poutavé vyprávění, nikdy jsem si nedokázal představit, co znamená ultramaraton.

NG 19.01.2016: Výborná audiokniha. Mne sa páčila viac ako Zrodený pre beh. Obdivujem autora a stal som sa jeho fanúšikom.

Jak prohrát maraton

Joel Cohen

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 73 %

Třetí místo v tomto článku si zasloužila audiokniha nejen pro běžce.  Každého totiž určitě bude zajímat, jak se povedlo zvládnout uběhnout maraton scénáristovi seriálu Simpsonovi, který je zároveň autorem této knihy.

Běhej a poslouchej: TOP 4 běžecké audioknihy

Joel Cohen vás provede na těžké cestě budoucího maratonce. Krok po kroku tak svého čtenáře promění z lenocha v lenocha, který uběhne maraton. Autor svým osobitým způsobem a vtipně kombinuje běžecké tipy, příběhy, ilustrace i grafy, kde rozebírá utrpení člověka, který se donutí běhat.

Jako váš sarkastický osobní průvodce vás seznámí se všemi aspekty běhání – od odřenin přes nejlepší dobu k běhu až po mučírnu zvanou maratonské expo. Tato příručka vám ukáže, že nemusíte být zrovna sportovec tělem i duší, abyste dokázal úspěšně přežít maraton. Všechny informace v této knize autor vypráví z první ruky. Sám se totiž trénoval na New Yorkský maraton.

Běhej a poslouchej: TOP 4 běžecké audioknihy

Emil běžec

Pavel Kosatík

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 77 %

Běhej a poslouchej: TOP 4 běžecké audioknihy

Audiokniha obsahuje úryvky z prvního uceleného životopisu sportovní legendy doplněné dokumentárními nahrávkami.

„Byl jednou jeden Emil, běžec, Zátopek. Běhal a běhal, celý život, všem utíkal a vyhrával. Nikdy nevzdal ani jeden závod. Všechno dělal kvůli lidem. Zjistil, že když vyhrává, dělá jim to skoro takovou radost, jako kdyby běhali sami, a tak se snažil vyhrávat co nejčastěji. Závodil a vyhrával, aby měli radost. Vycházelo mu to. Měli.“

Ne ve všech životních soubojích byl stejně úspěšný jako na závodní dráze. Svůj největší zápas s komunistickým režimem, který zahájil v roce 1968, nevyhrál. Ale i prohry patří k lidským příběhům, včetně příběhu fenomenálního Emila Zátopka.“

Pavel Kosatík

Hodnocení od posluchačů:

Tomáš R. Tokoš 25.07.2016: Poutavé vyprávění o životě a odkazu našeho nejslavnějšího běžce. Některé informace nepřekvapí (Emila koneckonců zná ještě dnes snad každý), jiné detaily pomohou pochopit osobnost člověka, který zasvětil celý svůj život běhu. Jde o zkrácenou verzi knižního díla, nicméně v tomto případě má audiokniha několik výhod. Nejenže je kratší (což mnozí jistě ocení) a čte ji svým nezaměnitelným způsobem výtečný Ivan Trojan. Ona navíc ještě obsahuje úryvky z rozhovorů s Emilem nebo například střípky rozhlasových komentářů vysílaných přímo při závodech. Ty jsou natolik sugestivní a živé, že by se k tomuto dílu mělo prodávat i upozornění k nevhodnosti poslechu při cestě na zastávku MHD. Leckterým by se totiž mohlo stát, že se sami rozběhnou.

H2O 18.10.2016: Civilní a citlivý projev Ivana Trojana vyprávějící příběh bezesporu jednoho z nejznámnějších a nejvýznamnějších Čechoslováků - legendy! Skvělá audiokniha, pro 'čtení ušima' ji mohu jen a jen srdečně doporučit!

Lumír 18.02.2017: Pavel Kosatík opět vybral to nepodstatnější, Ivan Trojan civilně a klidně načetl. Velikým bonusem jsou rozhlasové záznamy Zátopkových nejslavnějších závodů stejně jako rozhovory s ním i jeho ženou.