Pozadí stránky
Pozadí stránky

5 audioknih, v nichž září symbolog Langdon od Dana Browna
12. 2. 2018 13:26 | Patricie Kolohnátková

5 audioknih, v nichž září symbolog Langdon od Dana Browna

Je to jen pár dní, co česky vyšel nejnovější román amerického autora Dana Browna. Jmenuje se Počátek a hlavní roli tu autor opět svěřil sympatickému odborníkovi na symboly Robertu Langdonovi. Příběh, od něhož se prostě neodtrhnete, vás zavede hlavně do Španělska a vedle náboženství se tu trochu netradičně dozvíte i spoustu informací o moderním umění. Jak ale symbolog Langdon začínal?

Čtěte dál anebo se rovnou ponořte do fascinujícího světa plného napětí a mnoha detailů o umění, kde se realita a fikce mísí snad ještě mistrněji, než to dokáží ruští dezinformátoři. Tady je 5 audioknih od Dana Browna s Robertem Langdonem v hlavní roli. Pokud si navíc některou z nich stáhnete, uděláte také dobrý skutek. Přispějete tím totiž na rozvoj audiofondu pro zrakově postižené.

Počátek

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 80 %

5 audioknih, v nichž září symbolog Langdon od Dana Browna

Nejmodernější technologie, sociální sítě a takový Elon Musk, který se ale jmenuje Edmond Kirsch, to je rámec nejnovějšího románu Dana Browna s Robertem Langdonem. Vyšel teprve před pár dny a jmenuje se Počátek. Edmond je dávný Langdonův student, také vynálezce, multimilionář a počítačový expert. Na honosném večírku v Guggenheimově muzeu moderního umění ve španělském Bilbau se chystá odhalit svá nejnovější zjištění, jež zatřesou nejen s církví po celém světě, dotkne se ale úplně všech lidí.

Jen krátce předtím, než k odhalení objevu dojde, se ale recepce promění v chaos a Robert Langdon musí spolu s ředitelkou muzea Ambrou Vidalovou ze strachu o svůj život prchnout. Odhalit heslo, jež pomůže s rozluštěním Edmondova tajemství, odjíždějí do Barcelony, proti nim ale tentokrát stojí velmi zákeřný nepřítel. Podaří se Langdonovi záhadu rozluštit? Přednes audioknihy a 20 hodin královské zábavy dostal na starost Martin Sláma.

Andělé a démoni

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

5 audioknih, v nichž září symbolog Langdon od Dana Browna

Vůbec první příběh, v němž nám Dan Brown představil harvardského odborníka na symboly Roberta Langdona. Ve špičkové laboratoři CERN ve Švýcarsku je brutálně zavražděn vědec. Protože to vypadá na rituální vraždu, je k případu povolán také symbolog Robert Langdon. Mezitím se ve Vatikánu volí nový papež, což je rituál, jehož pevná pravidla platí už stovky let. V Sixtinské kapli se scházejí kardinálové, kteří mají o volbě rozhodnout. Nikdo z nich přitom netuší, proč tu při tak posvátné chvíli hned čtyři z nich chybí.

Robert Langdon spolu s vědkyní Vittorií Vetrovou začínají mít podezření, že za vším stojí ilumináti, jež se s nebývalou silou vrátili a netouží po ničem víc než se pomstít. A kdo je jejich odvěký největší nepřítel? Ano, je to církev. Langdon spolu s Vetrovou musí rozluštit záhadu dřív, než pečlivě ukrytá bomba, co tiká pod Vatikánem, vybuchne a způsobí nedozírné následky. Audioknihu načetl skvělý Miroslav Táborský.

Šifra mistra Leonarda

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

Pokud byli Andělé a démoni prvním dobrodružstvím Roberta Langdona, tak Šifra mistra Leonarda (nebo také Da Vinciho kód) byla tím, co americkému symbologovi přineslo slávu po celém světě. Mimochodem, na serveru Databáze knih je Šifra na 36. příčce mezi nejdopouručovanějšími knihami všech dob!

A o čem vypráví? Děj se tentokrát odehrává v pařížském Louvru, kam je Langdon přivolán ke smrti správce muzea. Vedle jeho těla je totiž nalezena šifra, jíž se policie marně snaží rozluštit. Do pátrání se po boku symbologa zapojuje i vnučka správce Sophie Neveuová a společně odhalí jedno z největších tajemství, které si uchovává samotná církev. Audioknihu čte herečka a dabérka Renata Honzovičová Volfová, jež je známá jako dlouholetý hlas Českého rozhlasu 2 - Praha.

Ztracený symbol

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 81 %

5 audioknih, v nichž září symbolog Langdon od Dana Browna

Ve Ztraceném symbolu prozkoumá Robert Langdon své domovské Spojené státy, konkrétně hlavní město Washington D. C. Půjde tu o mystérium vědeckého výzkumu a děj se odehrává v pouhých 12 hodinách.

Jak o Ztraceném symbolu řekl sám autor Dan Brown: „S tímhle románem jsem měl zvláštní a úžasný dlouhodobý vztah. Vetknout pět let přípravného studia materiálu k románu do rámce dvanácti hodin mě fascinovalo, byl to úžasný rébus. Život Roberta Langdona rozhodně probíhá daleko rychleji než ten můj.“

Inferno

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 83 %

5 audioknih, v nichž září symbolog Langdon od Dana Browna

Děj Inferna tentokrát Dan Brown zasadil do románu Peklo od renesančního umělce Dante Alighieriho. Čeká na vás příběh plný klasického umění, záhad a symbolů, tajných chodeb, ale i futuristických zbraní. A opět je až fascinující, jak přesné popisy jednotlivých památek a děl v románu najdete.

Kniha ale řeší i zásadní otázky spojené s moderní civilizací, například přelidnění planety. A nutí posluchače zamýšlet se nad filozofickými otázkami, třeba jaká je hodnota lidského života. O audioknižní podobu Inferna se postaral skvělý Miroslav Táborský (stejně jako o první Langdonovu záhadu Andělé a démoni), jehož přednes zklamat prostě nedokáže.