Pozadí stránky
Pozadí stránky

10 světových románů, které byl zfilmované (II. díl)
14. 5. 2018 10:59 | Patricie Kolohnátková

10 světových románů, které byl zfilmované (II. díl)

O některých filmech je notoricky známo, že byly natočeny podle skvělé knižní předlohy, u jiných jste to možná netušili. My jsme vybrali hned deset takových e-knih a audioknih, které nás bavily jak na filmovém plátně, tak hlavně coby předloha filmů. V první dílu nechybí zástupce naprosté klasiky od Jane Austenové, ale ani sci-fi a fantasy s Pánem prstenů i Hunger Games či fantastický válečný román, který vznikl podle skutečných událostí. Podívejte se na trailery a pak už se ponořte do skvělých audioknih a e-knih!

5. Jane Austenová: Pýcha a předsudek

Žánr: Světová literatura, Romány

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 92 %

10 světových románů, které byl zfilmované (II. díl)

Klasický příběh ze života středních zámožných vrstev v Anglii 18. a 19. století, to je román Pýcha a předsudek od Jane Austenové. Děj se soustředí kolem rodiny Bennetů. Mají hned pět dcer, a protože jsou ve věku vdavek, je jasné, že tu bude často řeč o plesech a různých dalších společenských kratochvílích. Právě při těchto setkáních potká mladá Elizabeth Bennetová pana Darcyho. Ten zpočátku vypadá jako pěkně namyšlený floutek, ale už brzy se ukazuje, že nic není takové, jaké se zdálo.

Román Pýcha a předsudek byl zfilmovaný už mnohokrát, velmi zdařilá je třeba jeho podoba z roku 2005, v níž si Elizabeth zahrála „Pirátka z Karibiku” Keira Knightly.

Podívejte se na trailer k Pýše a předsudku:

O audioknihu se postaral (téměř) vždycky excelentní Radioservis, který Pýchu a předsudek nabízí v dramatizaci s Jaroslavou Adamovou, Jiřím Adamírou, Simonou Stašovou nebo Petrem Štěpánkem.

10 světových románů, které byl zfilmované (II. díl)

 4. Suzanne Collinsová: Hunger Games

Žánr: Romány, Thrillery, Sci-fi

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 92 %

10 světových románů, které byl zfilmované (II. díl)

Román o nesvobodném světě, kde vládne diktatura a který bude bavit i zapřísáhlé odpůrce sci-fi. Příběh nás zavádí do zničené země, která byla dřív známá jako Severní Amerika. Dneska tam leží Panem s hlavním městem Kapitol, co všech dvanáct okolních států řídí tvrdou, autokratickou rukou.

Poslušnost si mimo jiné vynucuje tím, že každý rok z každého státu vybere jednu dívku a jednoho chlapce, kteří se musí zúčastnit hladových her, přenášených jako reality show televizí. Vítěz je jen jeden - ten, který přežije. Hladových her se zúčastní i šestnáctiletá Katniss Everdeenová, její odvaha a nezdolnost ale rozhodně nejsou zaručenými esy, díky nimž by bylo jisté, že to bude zrovna ona, kdo hladové hry přežije.

Podívejte se na trailer k filmu z roku 2012:

Autorka Suzanne Collinsová napsala scénář k filmu, kde si hlavní role zahrály Jennifer Lawrencová a Josh Hutcherson. Audioknihy se pak chopila Tereza Bebarová.

10 světových románů, které byl zfilmované (II. díl)

3. John Irving: Pravidla moštárny

Žánr: Světová literatura, Romány

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 92 %

10 světových románů, které byl zfilmované (II. díl)

Americký spisovatel John Irving zajisté způsobil mnoha z nás vrásky v období studií na střední škole, kdy jsme museli povinně číst poměrně kontroverzní Svět podle Garpa. S knihou Pravidla moštárny se ale obávat nemusíte. Jde o příběh dospívání Homera Wellse, který vyrůstá v sirotčinci, i o jeho cestě dospělým životem v malebné americké moštárně.

Podívejte se na trailer k filmu:

Scénář k filmu z roku 1999 si napsal sám John Irving a získal za něj Oscara. Pod režisérskou taktovkou Lasse Hallströma si tu hlavní role zahráli Tobey Maguire a Charlize Theron, ve vedlejší roli se pak objevil Michael Caine, který za ni rovněž dostal sošku americké akademie. Audioknihu čte herec Ladislav Mrkvička.

2. J. R. R. Tolkien: Pán prstenů: Společenstvo prstenů

Žánr: Dobrodružné, Romány, Fantasy

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 93 %

10 světových románů, které byl zfilmované (II. díl)

U nás je fantasy hodně populární, ve všech koutech světa tomu ale tak není. Podobně jako byl Harry Potter zásadní pro dětskou četbu, byl to právě Pán prstenů, kdo sehrál klíčovou roli v masové oblibě fantasy.

Podívejte se na trailer k filmu z roku 2001:

Mohla za to samozřejmě skvělá knižní předloha, ale i režisér Peter Jackson, který společně s herci jako Daniel Radclife natočil obrovsky populární snímek. A zalíbil se i akademikům amerického Oscara, z osmi nominací totiž proměnil hned čtyři (kamera, hudba, vizuální efekty a masky).

V režii Alexandry Bauerové čte audioknihu Aleš Procházka.

1. Laura Hillenbrandová: Nezlomný

Žánr: Světová literatura faktu, Válečné

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 94 %

10 světových románů, které byl zfilmované (II. díl)

Když syn italských imigrantů Louis Zamperini vyrůstal, vypadalo to, že nemíří nikam jinam než do kriminálu. Naštěstí ale objevil kouzlo běhu a místo drobných krádeží se začal soustředit na trénink, který ho přivedl až na olympiádu v Berlíně v roce 1936.

Jenže pak přišla válka a on narukoval k americkému letectvu jako bombometčík. Absolvoval mnoho úspěšných operací, jenže v květnu roku 1943 byl sestřelen a jeho letoun se zřítil do Tichého oceánu. Následoval čtyřicetidenní boj o život, když ale konečně zbylí tři přeživší dorazili na pevninu, padli do zajetí Japonců. I to přežil, ale z války se vrátil jiný Louis Zamperini, který měl deprese a začal pít. I z toho se ale nakonec díky své obrovské vnitřní síle dokázal vzpamatovat.

Podívejte se na trailer k filmu Nezlomný:

Podle scénáře bratří Coenů film režírovala Angelina Jolie a titulní roli Zamperiniho si zahrál Jack O`Connell.