Pozadí stránky
Pozadí stránky

5 e-knih podle skutečných příběhů I.
2. 5. 2018 10:40 | Patricie Kolohnátková

5 e-knih podle skutečných příběhů I.

Příběhy, které jsou napsané podle skutečných událostí, jsou fascinující. Svojí stylistikou si často nezadají s nejlepšími romány, mají ale jednu výraznou devizu, která čtenáře nemůže nechat v klidu, a to je jejich autenticita. Tím, že se opravdu staly a že hlavním protagonistům šlo často i o život, nás vtáhnou do děje ještě hlouběji než jakákoliv beletrie. Vybíráme 5 e-knih, které vás zavedou mezi Lékaře bez hranic, na Sibiř mezi žoldáky, ale i do vězení, způsobeného vlastním otcem. Přejeme mnoho čtenářských zážitků.

Maude Julienová: Pod zámkem

Žánr: Světová literatura, Biografie

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 84 %

5 e-knih podle skutečných příběhů I.

Na příbězích únosců či věznitelů, kteří mají svoji oběť ukrytou mnoho let, je něco fascinujícího. Vždyť kolik publicity vzbudil rakouský případ Josefa Fritzla anebo proč si pro svůj skvělý debutový román Žena v kleci vybral Jussi Adler Olsen jako hlavní téma právě léta trvající věznění unesené? E-kniha Pod zámkem je o to děsivější, že se příběh skutečně stal.

Hlavní postavou je Francouzka Maude Julienová, která se ve třech letech se svým otcem přestěhuje do temného domu obklopeného parkem v oblasti Saint-Omer. A tehdy začne její nový život, v němž nikdy nepůjde do školy a nebude mít ani žádného kamaráda, se kterým by si chodila hrát. Je totiž zavřená, plně v moci svého otce. Podaří se Muade zachránit?

Ladislav Zibura: Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii

Žánr: Česká literatura, Cestopisy

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 85

5 e-knih podle skutečných příběhů I.

Jak napsala recenzentka maid na knižním serveru Databáze knih, „Tato kniha není vhodná pro abstinenty.” Důvod je zřejmý: Ladislav Zibura se tentokrát vydal do republik bývalého Sovětského svazu Arménie a Gruzie, kde (jak už víme od jiných cestovatelů, třeba od Tomáše Poláčka) teče alkohol proudem. Zatímco ale Poláček cestuje stopem, Ladislav je jiná šarže, takže mu stačí jen batoh na zádech a vlastní nohy. Co mu zároveň nechybí, je ironie, smysl pro humor a velký cit pro popis svých cestovatelských zážitků.

Pokud jste Ziburu zatím nečetli, máme pro vás ještě jeden důvod, proč se do cestopisu Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii pustit. Asi každý někdy snil o svobodě, s níž se člověk na všechno vykašle, sebere se a někam prostě vyrazí, že? Ladislav Zibura je pak úžasnou inspirací, jež ukazuje, že tou největší překážkou jsme si my sami.

Nicolai Lilin: Sibiřská výchova

Žánr: Naučná literatura, Biografie

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 88 %

5 e-knih podle skutečných příběhů I.

Nicolai pochází z podněsterské komunity Urků, která byla v 30. letech 20. století násilně přesídlena do oblasti dnešního Moldavska. Příběh se ale neodehrává v této době, jde o současnost, vždyť Nicolai se narodil v roce 1980.

Autor tak popisuje svoji službu v Čečensku, k níž měl dobrou výchovu už prakticky od narození. Vyrůstal v podněsterském Benderu a už odmala měl přístup do zločinecké sibiřské enklávy. A tak třeba vypráví, jak dostal svůj první nůž, jak probíhal jeho první skutečný boj, ale i jak se dostal do vězení pro mladistvé, které rozhodně nebylo procházkou růžovým sadem.

Na Sibiřské výchově je vlastně nejneuvěřitelnější, že se příběh odehrál v době, kdy mnoho z nás v míru a harmonii dospívalo. A to i přesto, že autor občas rád volí vypravěčskou nadsázku.

 Martin Pistorius: Návrat z nicoty

Žánr: Světová literatura, Romány

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 89 %

5 e-knih podle skutečných příběhů I.

Jihoafričan Martin Pistorius byl normální malý kluk. Jednoho dne se vrátil ze školy s bolestí krku, a tak druhý den nešel do školy. Už se tam také nikdy nevrátil, během roku totiž kompletně ochrnul a přestal komunikovat a zdánlivě i vnímat. Dalších 10 let pak strávil ve vegetativním režimu, kdy si okolí myslelo, že je jen prázdnou lidskou schránkou, on byl ale při vědomí, jen nemohl dát cokoliv najevo.

Díky moderním komunikačním technologiím byl ze své samoty nakonec vysvobozen, a tak napsal knihu o tom, co prožíval. Třeba o krutém zacházení některých pečovatelů, pro které byl jen zbytečný kus masa, o něž se museli starat, o obětavosti a soucitu jiných, hlavně ale o Martinově nezdolnosti a odhodlání vrátit se zpět do normálního života.

Tomáš Šebek: Africká zima

Žánr: Cestopisy

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 93 %

5 e-knih podle skutečných příběhů I.

Jak to vypadá na misi Lékařů bez hranic, přibližuje v e-knize Africká zima český chirurg Tomáš Šebek. Předtím, než v roce 2017 vyrazil do nejmladší země světa Súdánu, sbíral zkušenosti na zemětřesením zničeném Haiti či v konflikty zmítaném Afghánistánu, a to se mu v Súdánu víc než vyplatilo.

Poslechněte si rozhovor s Tomášem Šebkem

Na místo dorazil v době akutního nedostatku potravin a musel bojovat s předsudky, jež místní chovají k lékařům s klasickým západním studiem medicíny. Proti sobě měl šamany, kteří zlomeniny fixovali papírem či je polévali vařící vodou. Místní ho na milost vzali až poté, co úspěšně provedl operaci mozku dospívajícího chlapce.