Pozadí stránky
Pozadí stránky

10 světových románů, které byly zfilmované (I. díl)
11. 5. 2018 13:09 | Patricie Kolohnátková

10 světových románů, které byly zfilmované (I. díl)

O některých filmech je notoricky známo, že byly natočeny podle skvělé knižní předlohy, u jiných jste to možná netušili. My jsme vybrali hned deset takových e-knih a audioknih, které nás bavily jak na filmovém plátně, tak hlavně coby předloha filmů. V první dílu nechybí jak naprostá klasika v podobě Velkého Gatsbyho, tak ani trocha fantasy v del Torově Tváři vody či pořádná dávka napětí s thrillerem Prokletý ostrov. Podívejte se na trailery a pak už se ponořte do skvělých audioknih a e-knih!

10. Guillermo del Toro, Daniel Kraus - Tvář vody

Žánr: Světová literatura, fantasy

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 77 %

10 světových románů, které byly zfilmované (I. díl)

V románu Tvář vody, který teď najdete na plátnech kin jako stejnojmenný snímek, nás autor zavádí do Baltimoru 60. let. Elisa bydlí v malém bytě a žije dost nudný život, který jí koření pouze práce uklízečky v superstřeženém výzkumném ústavu. Její život se ale obrátí naruby v momentě, kdy spolu s kolegyní Zeldou odhalí utajovaný vládní experiment, který může nadobro změnit životy nejen jejich, ale i mnoha dalších.

Podívejte se na trailer filmu Tvář vody:

Román Tvář vody je svými reáliemi zasazen do fantaskního světa, jde ale opět o příběh, do něhož se zamilují i zapřísáhlí odpůrci sci-fi a fantasy. Pokud máte chuť na chytrý příběh o lásce, svobodě a sebeúctě, je Tvář vody jasnou volbou.

9. Francis Scott Fitzgerald - Velký Gatsby

Žánr: Literatura světová, Romány

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 77 %

10 světových románů, které byly zfilmované (I. díl)

Stejnojmenný snímek s Leonardem di Capriem byl natočen podle knižní předlohy spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda. Vypravěčem je mladý Američan Nick Carraway, jenž přijíždí do New Yorku, aby v době konjunktury zbohatl prodejem cenných papírů. Nastěhuje se do skromného domku na Long Islandu hned naproti sídlu místního boháče Jaye Gatsbyho.

Gatsby je mistr honosných večírků plných hlasitého jazzu, hektolitrů alkoholu i divokého sexu, jeho srdce ale patří krásné Daisy Buchananové. Může mít tohle falešně pozlacené štěstí úspěch a jak příběhem zamíchá samotný Nick?

Podívejte se na trailer k filmu Velký Gatsby:

Americký spisovatel Francis Scott Fitzgerald se podobně jako další autoři (např. William Faulkner nebo i Ernest Hemingway) proslavil coby autor kritické americké meziválečné prózy. Ve zkratce - protože poukazoval na konzum i povrchní hodnoty tamních boháčů, byly u nás tyto knihy celkem pravidelně vydávány i v dobách komunismu. I přesto je Velký Gatsby jedním z nejlepších románů, které má Fitzgerald v portfoliu.

Ve dvěma Oscary oceněném filmu z roku 2013 si hlavní roli zahrál Leonardo di Caprio, audioknihu čte herec Filip Čapka.

10 světových románů, které byly zfilmované (I. díl)

8. Harper Leeová: Jako zabít ptáčka

Žánr: Literatura světová, Romány

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 85 %

10 světových románů, které byly zfilmované (I. díl)

Jako zabít ptáčka má na svém kontě velmi prestižní Pulitzerovou cenou. Napsala ji americká autorka Herper Leeová a čtenáře zavádí do Ameriky 30. let 20. století. Země je právě uprostřed hospodářské krize, a i když ten boj dodneška vlastně úplně nevybojovala, rasismus a předsudky vůči černochům tu tehdy bujely se zcela jinou silou.

Tohle je trailer filmu Jako zabít ptáčka:

Hlavní hrdinkou je osmiletá Jana Luis a její dvanáctiletý bratr Jem. I do jejich poklidného života zasáhne obrovská nespravedlnost - nevinný černoch je obviněn ze znásilnění bělošky. Jeho případu se ujímá obhájce, pro něhož se stane také jeho životním případem. Ve snímku z roku 1962 si hlavní roli zahrál Gregory Peck.

7. Chuck Palahniuk: Klub rváčů

Žánr: Světová literatura, Thrillery

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 89 %

10 světových románů, které byly zfilmované (I. díl)

Brad Pitt a Edward Norton pod taktovkou režiséra Davida Finchera, to je asi jeden z nejlegendárnějších snímků konce 90. let Klub rváčů. Fincher ho natočil podle knihy kontroverzního Chucka Palahniuka, kterého budete buď milovat, anebo nenávidět. Jisté ale je, že právě Klub rváčů patří k Palahniukovým nejoceňovanějším dílům.

Podívejte se na trailer k filmu Klub rváčů:

Děj nám představuje Bohem opuštěného a světem zhnuseného hlavního protagonistu, který jednoho dne zjistí, že už všechny ty lži a nespravedlnosti na tomhle světě zkrátka nemůže jen tak přecházet. Příběh se rychle sype dopředu a nechybí spousta ironie, černého humoru i úvah, co vám zůstanou v hlavě ještě dlouho po dočtení.

Recenze uživatelky lucalex na serveru Databáze knih mluví jasně: „Dobrá knížka vás nemusí bavit, dobrá knížka vás hlavně změní. Zažere se vám do duše a něčím vás poznamená. Nestalo se vám to u Klubu rváčů? Tak to jste ji doopravdy nepřečetli.”

6. Dennis Lehane: Prokletý ostrov

Žánr: Světová literatura, Thrillery

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 91 %

10 světových románů, které byly zfilmované (I. díl)

Knižní předloha skvělého filmu s Leonardem di Capriem v hlavní roli, to je stejnojmenný Prokletý ostrov od amerického autora Denisse Lehaneho. Velmi temný příběh s hororovými prvky je zasazen do roku 1954. Na opuštěný ostrov, kde je nemocnice pro duševně choré zločince, přijíždějí soudní vykonavatel Teddy Daniels a jeho nový pomocník Chuck Aule. Za úkol mají vyšetřit zmizení vražedkyně Rachel Solandové, jež utekla z vysoce střežené cely a nyní se volně pohybuje kdesi po ostrově.

Podívejte se na další Lehaneho e-knihy na O2 Active.

Už záhy začínají zjišťovat, že se v ústavu děje celá řada nestandardních věcí, a když navíc udeří hurikán, vše se ještě zkomplikuje. Dokáží Daniels s Aulem vyřešit případ a ještě ve zdraví vyváznout z ostrova, kde zrovna probíhá válka mezi personálem a pacienty a obě strany navíc používají zcela nestandardní a protizákonné zbraně?

Podívejte se na trailer k filmovému zpracování románu Prokletý ostrov:

Svou osobitost audioknize Prokletý ostrov propůjčil herec Pavel Rímský, kterého znají návštěvníci celé řady divadel, zahrál si ale třeba i v Četnických humoreskách, Učiteli tance nebo česky nadaboval majora Freedmana ze seriálu M.A.S.H.