Pozadí stránky
Pozadí stránky

Fuks, Orwell i Brown: vybíráme zábavnou povinnou četbu pro středoškoláky (I. díl)
14. 3. 2018 12:09 | Patricie Kolohnátková

Fuks, Orwell i Brown: vybíráme zábavnou povinnou četbu pro středoškoláky (I. díl)

Další díl o povinné četbě je tu. Tentokrát jsme se zaměřili na výběr e-knížek a audioknížek, jež mají seznamech středoškoláci. Ti mají svým způsobem vyhráno: probíraná látka je totiž už tak široká, že si skvělé příběhy, co je chytí a nepustí, najdou snad ke každému tématu či maturitní otázce. My jsme za vás vybrali 10 románů. Všechny jsme je sami četli, a tak můžeme klidně i na holý pupek přísahat, že s nimi (nejen) studenti stráví spoustu chvil plných napětí i smíchu. Mráz pobíhající po zádech je ale také zajištěn. Čtěte dál a vyberte si jeden z prvních 5 vybraných románů. Dalších 5 vám představíme již brzy.

Francis Scott Fitzgerald - Velký Gatsby

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 77 %

Stejnojmenný snímek s Leonardem di Capriem byl natočen podle knižní předlohy spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda. Vypravěčem je mladý Američan Nick Carraway, jenž přijíždí do New Yorku, aby v době konjunktury zbohatl prodejem cenných papírů. Nastěhuje se do skromného domku na Long Islandu hned naproti sídla místního boháče Jaye Gatsbyho. Gatsby je mistr honosných večírků plných hlasitého jazzu, hektolitrů alkoholu i divokého sexu, jeho srdce ale patří krásné Daisy Buchananové. Může mít tohle falešně pozlacené štěstí úspěch a jak příběhem zamíchá samotný Nick?

Americký spisovatel Francis Scott Fitzgerald se podobně jako další autoři (např. William Faulkner nebo i Ernest Hemingway) proslavil coby autor kritické americké meziválečné prózy. Ve zkratce - protože poukazoval na konzum i povrchní hodnoty tamních boháčů, byli tu tyto knihy celkem pravidelně vydávány i v dobách komunismu. I přesto je Velký Gatsby jedním z nejlepších románů, které má Fitzgerald v portfoliu. Audioknihu čte herec Filip Čapka.

Ladislav Fuks - Spalovač mrtvol

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 84 %

Jeden z definitivně nejděsivějších hororových českých románů, navíc v podání zde neméně děsivého projevu Miroslava Táborského - to je Spalovač mrtvol Ladislava Fukse. Děj se odehrává v Československu v době nástupu ideálů nacismu a hlavní postavou je tu zaměstnanec krematoria Karel Kopfrkingl. Ten sám sebe popisuje jako člověka vybraných mravů, útlocitného a jemného, který si ke svému mravnímu kreditu rád a často přičítá, že je abstinent i nekuřák.

I když se jmenuje Karel, nechává si říkat Roman, svou manželku oslovuje Lakmé a pod jednou střechou s nimi bydlí také kočka Čarokrásná. Kopfrkingl je ale zároveň fascinován smrtí a svým posláním ulehčovat lidem od jejich těžkého údělu jejich zpopelněním v krematoriu, jemuž přezdívá Chrám smrti. Spalovač mrtvol ukazuje přerod k ideovému šílenství, kdy ho Fuks napsal jako paralelu k rasové nesnášenlivosti. Nejen proto by si Spalovače měl přečíst nebo poslechnout každý, nejen studenti středních škol.

Dan Brown - Šifra mistra Leonarda

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

Nejznámější Brownův román o symbologovi Robertovi Langdonovi se jmenuje Šifra mistra Leonarda (nebo také Da Vinciho kód) a byl zároveň prvním autorovým dílem, jenž se dostalo na plátna kin s Tomem Hanksem v hlavní roli. Mimochodem, na serveru Databáze knih je Šifra na 36. příčce mezi nejdopouručovanějšími knihami všech dob!

A o čem vypráví? Děj se odehrává v pařížském Louvru, kam je Langdon přivolán ke smrti správce muzea. Vedle jeho těla je totiž nalezena šifra, jíž se policie marně snaží rozluštit. Do pátrání se po boku symbologa zapojuje i vnučka správce Sophie Neveuová a společně odhalí jedno z největších tajemství, které si uchovává samotná církev. Audioknihu čte herečka a dabérka Renata Honzovičová Volfová, jež je známá jako dlouholetý hlas Českého rozhlasu 2 - Praha.

George Orwell - 1984

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 92 %

Naprostá klasika i legendární námět, který byl poté mnohokrát zdařileji i méně zdařileji replikován - to je Orwellův román 1984. Autor se v něm zabývá totalitními režimy a je odpovědí na stalinismus v Sovětském svazu. Příběh čtenáře seznamu s nijak výjimečným úředníkem Winstonem Smithem, jenž žije v totalitní zemi zvané Oceánie. Ta je ovládaná přísným i krutým Velkým bratrem, který se nikdy nemýlí a svůj názor nikdy nemění.

Winston, jehož úkolem je upravovat staré noviny tak, aby vždy souhlasily s aktuálním směřováním Oceánie, jednoho dne potká Julii, do níž se zamiluje. Spolu pak sní o životě ve svobodné zemi a kriticky hodnotí tolikrát upravovanou minulost. Protože ale Velký bratr nikdy nespí, už brzy se dostanou do hledáčku ideopolicie. Lze z této situace vyjít s neposkvrněným mravním štítem, nebo je to celé jen utopie?

Dramatizaci příběhu v podání Českého rozhlasu dostali na starost Jiří Ornest, Luděk Munzar, Boris Rösner a nechybí ani Rudolf Hrušínský starší.

Mika Waltari - Egypťan Sinuhet

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 92 %

Příběh z doby panování osmnácté dynastie egyptských faraonů, to je Egypťan Sinuhet, nejslavnější román finského autora Miky Waltariho. Jeho hlavním hrdinou je Sinuhet a vyprávění začíná v momentě, kdy jako malý připluje v proutěném košíku. Ujme se ho Kipa a Senhut a malý Sinuhet se začíná učit v Amonově chrámu. Protože je otec Senhut lékařem, stane se jím i Sinuhet a díky tomu se dostává k faraonovi Achnatovi, s nímž stráví důležitou část svého života. Po jeho smrti odchází bojovat za boha Atona, až pozdě ale zjistí, že svoji sílu i víru vynaložil na nesprávnou stranu.

Jak řekla čtenářka Kattulli na serveru DatabázeKnih.cz: „Geniální a bohatá kniha. Je tam vše - historie, náboženství, cestování, různé kultury, bohatství i chudoba, vědění, láska různých druhů, smrt a ještě mnohem více. Jedinečné příběhy Sinuheta. Nezapomenutelná atmosféra. Jedná se o velmi rozsáhlé dílo, které chce svůj čas. Ale určitě to stojí za to. V knize je mnoho moudrosti. Mistrovské dílo, které se dotýká srdce.”