Pozadí stránky
Pozadí stránky

Povinná četba pro školáčky 1. stupně: 5 veselých i napínavých příběhů jako audioknihy
13. 3. 2018 9:29 | Patricie Kolohnátková

Povinná četba pro školáčky 1. stupně: 5 veselých i napínavých příběhů jako audioknihy

Dostat děti ke čtení je někdy trochu oříšek, nároky učitelů jsou ale neúprosné. Právě proto jsme vybrali 5 skvělých příběhů, které budou žáčky prvního stupně v první řadě bavit. Ba co víc, pokud se jim nebude chtít číst, příběhy pro ně máme ve formě audioknih. A protože jsou vyprávěny skutečnými mistry slova, jsme si jisti, že se bude jednat o veliký zážitek nejen pro ně, ale i pro všechny spoluposluchače, jež první stupeň opustili už před mnoha lety.

Jindřich Plachta - Pučálkovic Amina

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

Představte si, že si domů přinesete štěňátko pejska. Tedy pejska.. až vyroste, bude z něho obří pesan, čili bernardýn. Jenomže jak ten bernardýn roste, až nápadně se mu začíná oproti jiným částem těla prodlužovat krk. Když si ale jednou pořídíte psa, prostě si odmítáte připustit, že by vlastně mohlo jít o žirafu.

Příběh napsal výborný prvorepublikový herec a spisovatel Jindřich Plachta už v roce 1931, díky milému humoru ale baví i dnes. Zvlášť, když si ho v audio podobě vezmou do parády taková esa, jakými jsou Jiří Lábus s Jaroslavou Kretschmerovou.

Zdeněk Svěrák - Pan Buřtík a pan Špejlička

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 90 %

Kniha bývalého učitele a skvělého spisovatele Zdeňka Svěráka. Pohádkový příběh pojednává o jedné nesourodé dvojici - o pánovi, co vypadá jak tyčka, a o tom druhém, jenž by se zase spíš mohl kamarádit se soudkem. V příbězích je také doprovázejí tři psi, kteří se všichni jmenují Pocem, a pak ještě jeden vrabčák.

Co se Panu Buřtíkovi a panu Špejličkovi nedá upřít, je milý humor, co zahřeje, úžasná hra se slovy a v první řadě hlavně představení češtiny v celé její malebnosti a kráse. Audioknihu nečte nikdo jiný než sám autor Zdeněk Svěrák.

Roald Dahl - Karlík a továrna na čokoládu

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 90 %

Nejznámější kniha Roalda Dahla pro děti, to je Karlík a továrna na čokoládu. Ať už jste velcí, nebo malí, jaký byl kdy váš největší sen? Jestli čokoládový ráj, tak jste tu správně. Továrnou s čokoládovou řekou, fontánami i vodopády vás provede pan Willy Wonka. V příběhu ale nechybí ani pět dětí coby hlavních hrdinů, jež tu zažijí největší dobrodružství svého života.

Vstupte do světa, kde se míchá fantazie se skutečností a kde není nouze jak o legraci, tak o pořádné napětí. A až si Karlíka  a továrnu na čokoládu v podání skvělé Báry Hrzánové doposlechnete, zkuste filmovou verzi od Tima Burtona s Johnnym Deppem v hlavní roli.

Astrid Lindgrenová - Děti z Bullerbynu

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 92 %

Lasse, Bosse, Ole, Britta, Anna a Lisa - to je šest dětí, jež tvoří hlavní postavy nejznámějšího a asi i nejkrásnějšího dětského povídání, jaké známá švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová napsala. Hlavní vypravěčkou je Lisa, která malým i velkým posluchačům postupně představí, jak se žije na švédském venkově, a to od jara až do zimy.

Nechybí kouzelné svátky a tradice a samozřejmě ani spousta dobrodružství, jež spolu děti zažívají. Troufáme si říct, že Děti z Bullerbynu musel číst snad úplně každý. I proto tento příběh z pultů mizí vždy, jakmile se na něm jeho reedice objeví. Tu naši audioknižní verzi pak vypráví vynikající herečka Libuše Šafránková.

René Gosciny - Mikulášovy patálie

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 93 %

Příběh o malém rošťákovi po francouzsku, to jsou Mikulášovy patálie. Malý Mikuláš je normální kluk, který chodí do školy. A tam, jako každý správný malý kluk, zažívá se svými kamarády jedno dobrodružství a lumpárnu za druhou. Důležitou roli tu hraje také přísný školník. A protože žákům často říká „Podívejte se mi do očí!” neřeknou mu jinak, než Polívka - v polévce jsou přece také oka. To je jen jeden z milých vtípků, jimiž jsou Mikulášovy patálie prošpikované.

Postavu samotného Mikuláše i všechny jeho příběhy spolu vymysleli francouzský humorista René Gosciny, jenž mimo jiné stojí i za postavou Asterixe, a ilustrátor Jean Jacques Sempré, jehož kouzelné ilustrace se objevily třeba na obálce prestižního časopisu The New Yorker. Audioknihu pak nemohl načíst nikdo jiný než legendární četník ze Saint Tropez František Filipovský.