Pozadí stránky
Pozadí stránky

Povinná četba pro žáky II. stupně: Saturnin, Letopisy Narnie nebo Bylo nás pět
13. 3. 2018 15:10 | Patricie Kolohnátková

Povinná četba pro žáky II. stupně: Saturnin, Letopisy Narnie nebo Bylo nás pět

Povinná četba může být pořádná nuda a donutit svého potomka, aby se po škole ještě vrhl do změti písmenek na papíře, je často nadlidský úkol. Zvlášť pokud už přešel na II. stupeň a spíš než studium ho zajímá smatphone a Facebook. Proto jsme vybrali 5 příběhů, za které bude ve škole pochválený a které ho zaručeně vtáhnou do děje natolik, že přestane remcat, že musí i odpoledne nebo po večerech pracovat do školy. A aby to bylo ještě o něco snadnější, (skoro) všechna díla jsme pro vás našli jako audioknihy, a tak bude zdolávání milníků povinné četby jednodušší než kdy předtím.

Karel Poláček - Bylo nás pět

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 78 %

Možná znáte skvělý seriál, který před nějakou dobou vznikl, podstatné ale je, že byl natočený podle úžasného příběhu z pera Karla Poláčka. Je vyprávěný synem kupce Péťou Bajzou a spolu s ním jsou hlavními postavami i jeho čtyři kamarádi. A pak také všichni, jež každý den na maloměstě, kde vyrůstají, potkávají. Ať je to Zilvar z chudobince, pomocnice maminky Rampepurda anebo Péťova tajná láska Evička.

Audioknihu v produkci OneHotBook namluvil Jan Zadražil a určitě stojí za zmínku, že je hrdým držitelem titulu Audiokniha roku.

C. S. Lewis - Lev, čarodějnice a skříň

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 84 %

Báječný svět plný fantazie a úžasných zážitků, to je série Cliva Staplese Lewise s názvem Letopisy Narnie. První díl se jmenuje Lev, čarodějnice a skříň a seznamuje čtenáře s Petrem, Zuzanou, Lucií a Edmundem. Ti žijí ve starém domě, kde je mnoho tajemných i zapomenutých místností a dveří. Jedny z nich jsou kouzelné a děti se jimi dostanou do úplně jiného světa. Plného skřítků, kentaurů, obrů a dalších bytostí, jež jsou zakleté děsivou Bílou čarodějnicí.

Podaří se dětem spolu s mocným lvem Aslanem kletbu překonat a sněhem zasypané království opět probudit k životu? Letopisy Narnie jsou fantasy, jež bude bavit i zapřísáhlé odpůrce tohoto žánru. Zvlášť v podání výborného Miroslava Táborského, který dostal audioknihu na starosti.

Jan Otčenášek - Romeo, Julie a tma

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 85 %

Útlá novela s neobyčejně silným příběhem, která je primárně určena pro starší školáky základních škol, to je Romeo, Julie a tma Jana Otčenáška. Čtenáře zavádí do Československa v době okupace, kdy mladý student Pavel potká židovskou dívku Ester. Ta se ale zrovna připravuje na transport do koncentračního tábora. Pavel to tak nemůže nechat, a tak Ester schovává u sebe doma, právě probíhající heydrichiáda a nastolené stanné právo jim ale situaci příliš neusnadňují.

Mark Haddon - Podivný případ se psem

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

Hlavní postavou je patnáctiletý kluk Christopher Boon, co je matematickým géniem a nehynoucím obdivovatelem Sherlocka Holmese. A je také autistou (přesněji řečeno má Aspergerův syndcom), co nesnáší lidské dotyky. Jednoho dne ale najde za plotem vidlemi zapíchnutého psa, a tak se rozhodne, že vypátrá pachatele. Po cestě se mu jen tak mimovolně podaří vyřešit i manželskou krizi svých rodičů.

Autorem románu je britský spisovatel Mark Haddon. Profesor na Oxfordu, jenž sám anglickou literaturu vystudoval, píše jak prózu, tak i poezii, a to jak pro mladé, tak dospělé čtenáře. Podivný případ se psem je ale jeho dosud nejúspěšnějším dílem, za něž obdržel celou řadu cen včetně Whitebreadovy ceny za Knihu roku. Audiknihu čte herec Matouš Ruml.

Zdeněk Jirotka - Saturnin

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 92 %

Legendární příběh s tetou Kateřinou, jejím synem Miloušem, slečnou Barborou, strýčkem Františkem, doktorem Vlachem, dědečkem, hlavně ale nezapomenutelným sluhou Saturninem. K tomu jak slepý k houslím přijde mladý, dobře vychovaný muž a Saturnin mu každý den doslova mění život. Až si místy říkáte, kdo je v téhle frašce sluha a kdo zase pánem.

Spisovatel Zdeněk Jirotka napsal Saturnina v roce 1942 během II. světové války, od jejíchž hrůz chtěl dát sobě i čtenářům odpočinek. I proto asi tehdy nečekal, že příběhy inspirované anglickým suchým humorem a spisovateli jako Jerome Klapka Jerome nebo P. G. Woodhouse se u nás stanou zlatým dědictvím, k němuž se čtenáři vracejí dodnes.

Hlavní postavou filmu, který byl podle knihy natoče, se stal Oldřich Vízner, jenž také Saturnina převedl do zvukové podoby.