Pozadí stránky
Pozadí stránky

Film, který byl nedávno uveden do kin, se prý moc nepovedl, to ale neplatí o jeho knižní předloze.
19. 10. 2017 18:40 | Patricie Kolohnátková

Film, který byl nedávno uveden do kin, se prý moc nepovedl, to ale neplatí o jeho knižní předloze.

Film, který byl před pár dny uveden do kin, se prý moc nepovedl, to ale rozhodně neplatí o jeho knižní předloze. Sněhulák, kterému jde po krku detektivní idol Harry Hole, je totiž jednou z nejlepších knih, kterou norský spisovatel Jo Nesbø dosud napsal. A vy si ji teď můžete stáhnout v digitální podobě.

Blíží se zima a na norské Oslo se snáší první sníh. Když domů přichází Birte Beckerová, má radost, že otec se synem postavili na zahradě tak hezkého sněhuláka. Překvapeně se na ní podívají - oni totiž žádného sněhuláka nestavěli. Otec navečer odjíždí na služební cestu a Birte se synem jdou jako vždy spát. Ten se ale uprostřed noci kvůli děsivému snu probudí a jde si lehnout k mámě do postele. Když ale otevře dveře ložnice rodičů, zjistí, že je postel prázdná. Do jejích oken se jen výhružně dívá sněhulák, který má kolem krku Birtinu šálu.

Film, který byl nedávno uveden do kin, se prý moc nepovedl, to ale neplatí o jeho knižní předloze.

Vyšetřování se ujme detektiv Harry Hole, jenž se sice primárně soustředí na vraždy, v okurkové sezóně ale sem tam prověřuje i podezřelá zmizení. Po jeho bok je mu přidělena vyšetřovatelka Katrine Brattová a spolu pak zjišťují, že se rozhodně nejedná o první podezřelé zmizení. Všechny navíc mají několik společných prvků: pohřešované ženy byly vdané, měly děti a zmizely s prvním sněhem. Harry Hole získává podezření, že se jedná o sériového vraha, pokud tomu ale tak skutečně je, kde jsou těla obětí? Už brzy začíná být jasné, že vrah, kterému přezdívají Sněhulák, bude jednou z největších výzev, které Hole kdy čelil. A že tu jde skutečně o hodně, možná i o ty, na kterým Harrymu záleží úplně nejvíc.

Zatímco v několika prvních románech se spisoval Jo Nesbø hledal, Sněhulák, který v Norsku vyšel už v roce 2007, naplno představuje všechny autorovy kvality. Ano, je skvělý vypravěč, o tom nemůže být pochyb ani na vteřinu. Hlavně ale dokáže spojit nespojitelné a tak mistrně vykonstruovat příběh, že své čtenáře dokáže překvapovat až do samého závěru. A to i přesto, že se jeho romány snažíte číst velmi pozorně a co nejdřív odhalit, kdo je tím zlořádem.

Podívejte se na trailer k filmu Sněhulák, který je právě v kinech:

O tom, že je Harry Hole vlastně alter egem Jo Nesba, se popsaly už stovky stránek. Sněhulák je toho jen dalším důkazem. Harry Hole je sice skvělý vyšetřovatel s vysokým IQ a neuvěřitelnou intuicí, zároveň je ale i dost nespolehlivý, často nekolegiální, zcela nevypočitatelný a nemá rád pravidla.

Film, který byl nedávno uveden do kin, se prý moc nepovedl, to ale neplatí o jeho knižní předloze.

Přesně tohle zbytku platí i o Nesbøvi. Desítky stran vás třeba vede uličkou, na jejímž konci a o dlouhých pár desítek minut později zjistíte, že tam jsou jen těžké zamčené dveře. A že tudy cesta rozhodně nevede. Jemu to ale nebrání, aby vás hned o pár stránek dál zavedl na další slepou stopu. Navíc je mu úplně jedno, jestli třeba o některou z postav máte strach. Vlastně ne, není mu to jedno. Jo Nesbø si totiž to vaše drkotání zubů a rozklepané prsty na rukou náramně užívá!

Při čtení Sněhuláka budete jeho autora místy proklínat. Párkrát ho možná budete i nenávidět. A možná ho i nazvete pár sprostými slovy. Na konci ale budete muset chtě nechtě konstatovat, že je tahle kniha vážně skvělým thrillerem. Možná tím nejlepším, co kdy Jo Nesbø napsal.