Pozadí stránky
Pozadí stránky

Kmotr, Saturnin a seberozvoj. 30 nejstahovanějších audioknih roku
14. 2. 2024 13:29 | Patricie Kolohnátková

Kmotr, Saturnin a seberozvoj. 30 nejstahovanějších audioknih roku

Radši čtete, nebo posloucháte? U nás v O2 Knihovně stále častěji saháme po audioknihách. A máme radost, že vy to máte stejně! Ještě víc nás ale těší, že máte skvělý vkus, což ukazuje žebříček 30 nejstahovanějších titulů loňského roku. Vedle bestsellerů od autorů jako Michaela Klevisová, Chris Carter nebo Alena Mornštajnová tu nechybí ani opravdové perly. Třeba Kmotr v podání Oldřicha Kaisera, který se také pyšní titulem Audiokniha roku. Skvělý je ale také Saturnin načtený Jakubem Hartlem či Staré vraždy, jichž se mistrně ujal Norbert Lichý. Oblíbené ale byly také seberozvojové tituly v podobě Atomových návyků Jamese Cleara a Dechu od Jamese Nestora. Kterou audioknihu si příště poslechnete vy?

PROKLETÝ KRAJ

Michaela Klevisová

Žánr: Česká literatura, román, krimi

Interpret: Petra Špalková

Ač Michaelu Klevisovou milujeme díky sérii o vyšetřovateli Josefovi Bergmanovi, samostatná detektivka Prokletý kraj je neméně skvělá - i proto se stala tou vůbec nejstahovanější audkoknihou loňského roku. Gerda a její dcera se vracejí do pošumavské Jelení Hory, zapadlé vesnice, kde se setkávají s Lindou, která pátrá po rodinných tajemstvích. Vesnice však není ideálním místem k životu, a brzy se také stává místem záhadné vraždy. Ženy se společně pustí do pátrání a odhalí stará tajemství, která by měla zůstat pohřbená. Audioknihu načetla Petra Špalková.

Hodnocení na Databázi knih: 83 %

Kmotr, Saturnin a seberozvoj. 30 nejstahovanějších audioknih roku

ATOMOVÉ NÁVYKY

James Clear

Žánr: Naučná literatura, osobní rozvoj

Interpret: Ondřej Halámek

Chcete změnu? Začněte malými kroky. Tak zní krédo Jamese Cleara, autora bestselleru Atomové návyky, druhé nejstahovanější audioknihy loňského roku. Spisovatel a kouč říká, že nejpřirozenější vlastností člověka je lenost, protože energie je pro tělo velmi drahá komodita. S pomocí psychologie a neurověd pak vymyslel systém, jehož základem jsou pouze malé, avšak pravidelné úkony. Protože i když se každý den zlepšíte jen o 1 %, do roka dosáhnete neuvěřitelných výsledků. Audioknihu pak dostal na starosti Ondřej Halámek.

Hodnocení na Databázi knih: 86 %

Kmotr, Saturnin a seberozvoj. 30 nejstahovanějších audioknih roku

SATURNIN

Zdeněk Jirotka

Žánr: Česká literatura, humor

Interpret: Jan Hartl

„Když už mám jednou za uherský rok opravdu splín, vezmu si Saturnina a čtu a čtu, dokud ho nepřečtu. A splín je pryč. Je to moje srdcovka,” napsala MilenaRQGh na Databázi knih. A přesně o tom tento humoristický román je. Zdeněk Jirotka ho napsal už za války, aby v nelehkých časech přinesl trochu rozptýlení. A slovutný sluha Saturnin, teta Kateřina, Milouš a dědeček přinášejí vtip, humor a legraci dodnes. Připomeňte si, jaké je stěhování na loď, jak můžou vypadat intriky i jak si všichni užijí prázdniny u dědečka, v jedinečném podání Jana Hartla.

Hodnocení na Databázi knih: 91 %

Kmotr, Saturnin a seberozvoj. 30 nejstahovanějších audioknih roku

STARÉ VRAŽDY

Ivan Milan Jedlička

Žánr: Česká literatura, povídky, true crime

Interpret: Norbert Lichý

Novinář a spisovatel Ivan Milan Jedlička se vedle zpracování témat o odboji a cestopisů věnuje také krimi. Ve Starých vraždách pak popisuje desítku mordů, které se staly na různých místech Československa v letech 1969 - 1979. Povídky vznikly na základě vyprávění kriminalistů a rozhodně jim nechybí napětí a spád. Jaké byly praktiky vyšetřovatelů v dobách, kdy prakticky neexistovaly kamery ani záznamy z mobilů, převedl do audioknižní podoby herec a dabér Norbert Lichý.

Kmotr, Saturnin a seberozvoj. 30 nejstahovanějších audioknih roku

TŘI MUŽI VE ČLUNU

Jerome Klapka Jerome

Žánr: Světová literatura, humor, román

Interpret: Bohumil Klepl, Pavel Liška, Josef Polášek

O tom, že nejen Češi jsou vodáci tělem i duší, vypráví klasický, avšak stále populární román Tři muži ve člunu britského spisovatele Jerome Klapky Jeromeho. Historky nejen o plavbě na Temži, kde v posádce nechybí ani jeden svérázný pes, si nyní můžete vychutnat ve velmi zdařilé dramatizaci. Té se zhostili mistři svého oboru v podobě komediálních herců Bohumila Klepla, Pavla Lišky a Josefa Poláška.

Hodnocení na Databázi knih: 80 %

KMOTR

Mario Puzo

Žánr: Světová literatura, román

Interpret: Oldřich Kaiser

Naprostá a neotřesitelná legenda, to je Kmotr. Než Mario Puzo mafiánský román napsal, pracoval jako obsluha výhybky na železnici. S tím byl ale po vydání konec - Kmotr z něj nejen udělal boháče, ale stal se také nejrychleji prodávanou knihou historie. Možná jste nevěděli, že se úvodní scéna Kmotra točila víc než 750x. Poctivá práce ale přinesla celkem tři Oscary. A Kmotr v podání Oldřicha Kaisera se také stal absolutním vítězem v soutěži Audiokniha roku. Proto se není co divit, že patří i mezi nejoblíbenější tituly, které jste si loni u nás stahovali.

Hodnocení na Databázi knih: 95 %

DECH

James Nestor

Žánr: Literatura faktu, osobní rozvoj

Interpret: Zbyšek Horák

Chrápání, spánková apnoe, ale i alergie a autoimunitních onemocnění a další civilizační choroby - i za těmito neduhy stojí nesprávné dýchání. Novinář James Nestor v publikaci Dech zmapoval miliony let starou historii dýchání a ukazuje, jak se v tom, co je lidskému organismu nejpřirozenější, stále zhoršujeme. A na základě nejnovějších vědeckých studií a poznatků z pulmunologie, biochemie, fyziologie a psychologie vysvětluje, že pro naše zdraví a pohodu není nic důležitějšího než správné dýchání. Starověké dýchací praktiky jako Pranayama, Sudarshan Kriya a Tummo pak slouží jako vodítko ke cvičení, které vás opět naučí správně dýchat.

Hodnocení na Databázi knih: 85 %

Jaké další tituly jste si loni stahovali nejvíc? V top 30 nechybí třeba Angela Marsonsová, Julia Caplinová nebo František Kotleta.

Tip!

Darujte e-knihu s O2 Knihovnou

Víte, že na O2 Knihovně můžete e-knihy, audioknihy i magazíny také darovat? U každého titulu stačí kliknout na tlačítko Koupit jako dárek, v dalším kroku přidat osobní vzkaz a poté zvolit, jestli se má dárek odeslat hned, anebo třeba až na Štědrý den. Anebo kdykoliv v následujících třech měsících. My poté ve vámi zvolený čas odešleme obdarovanému informační SMS a dárek mu připíšeme do jeho O2 Knihovny.

O2 Knihovna

V naší O2 Knihovně najdete tisíce e-knih a audioknih nejrůznějších žánrů na jednom místě. Stáhněte si zdarma aplikaci O2 Knihovny a mějte tak své čtení i poslech stále po ruce! 

Aplikace O2 Knihovna je zcela zdarma a můžete v ní pohodlně číst a poslouchat vaše oblíbené knihy. Stahnout si ji můžete s využitím QR kódu vedle nebo tlačítla níže.