Pozadí stránky
Pozadí stránky

Psychedelická hororovka Happy Game od tvůrců Botaniculy a Chuchla
9. 2. 2023 17:38 | Michal Burian

Psychedelická hororovka Happy Game od tvůrců Botaniculy a Chuchla

Brněnské nezávislé studio Amanita Design si udělalo jméno veselými hrami, jmenovat můžeme Samorost, Machinarium, Botanicula, Chuchel nebo Pulgrims. V roce 2021 pro PC a Nintendo Switch však od těchto autorů vyšlo Happy Games. Tahle psychedelická hororovka se teď dostala na Android a iOS. Loni získala ocenění Česká hra roku za Nejlepší audiovizuální zpracování.

Happy Games vytvořil český herní designér a výtvarník Jaromír Plachý. Hra na první pohled vypadá a působí jako hra s typickým rukopisem Amanity, ale stačí jen pár vteřin navíc a je zřejmé, že tentokrát se hráči mohou těšit na něco trochu jiného. Hlavní hrdina Happy Game, obyčejný malý kluk, se totiž netoulá po krásných mikroskopických světech ani malebných krajinách. Namísto toho se snaží přežít tři kruté noční můry, a přitom narazí na pestrou škálu ne zrovna přátelských stvoření. Výtvarný styl Járy Plachého již tradičně doplňuje česká hudební dvojice DVA, která se postarala o to, aby vám zdejší výjevy uvízly nejen v očích, ale i v uších.

Podívejte se na video:

Sami vývojáři z Amanity považují Happy Game za adventuru spíše tahací než klikací, což dotykovým obrazovkám telefonů a tabletů náramně svědčí.

„Je moc hezké, že teď můžou hráči navázat ještě bližší kontakt s tím vším, co se v naší hře děje. Napichovat malé panáčky na opékací vidlici tažením prstu je totiž ještě silnější zážitek než se o to pokoušet pomocí kurzoru myši,“ říká o svém nejnovějším počinu Jára Plachý, hlavní tvůrce hry.

Plachý začíná pracovat na zbrusu novém, neoznámeném projektu. Paralelně v Amanitě vzniká také „kartonové“ antiutopistické dobrodružství s názvem Phonopolis. To zatím pro mobily potvrzeno nebylo.

Happy Game je dostupné pro Android a iOS. Na Google Play se prodává za 119 Kč a na App Store zase za 149 Kč.

Psychedelická hororovka Happy Game od tvůrců Botaniculy a Chuchla