Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Židovské jesle

Židovské jesle

Elle van Rijn


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Kontrast
Vydáno: 2022
Jazyk: český
Počet stran: 336

Píše se rok 1941. Do židovských jeslí v Amsterdamu nastupuje mladá pečovatelka Betty Oudkerková. Zdánlivě poklidný chod jeslí i Bettyin osobní život čím dál víc narušují restrikce namířené proti Židům. Vše nabere hrozivý spád, když se divadlo naproti jeslím změní v deportační centrum pro nizozemské Židy. Padne rozhodnutí, že jesle budou sloužit jako pobočka divadla. Vychovatelky se od nynějška budou starat o dětí čekající na transport do koncentračního tábora.

Betty si záhy začne všímat, že z jeslí občas některé dítě zmizí. Po čase ji ředitelka Henriëtte Pimentelová a správce divadla Walter Süskind zasvětí do procesu jejich pašování. Betty se tak následně za pomoci několika dalších ošetřovatelek a mladíků pracujících pro Židovskou radu podaří dostat do bezpečí zhruba šest set svěřenců.

Dojemný a zároveň děsivý příběh inspirovaný skutečnými událostmi odhaluje promyšlený systém záchrany dětí a současně popisuje hrůznou mašinerii Třetí říše. Kniha se stala bestsellerem a byla přeložena do několik jazyků.

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma